OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  21.08.2023 13:59:00

Detekce spywaru vzrostly v červenci téměř na třetinu - ESET


21.8.2023 Kybernetická rizika, Technologie

Spyware Agent Tesla zůstává největší hrozbou pro uživatele operačního systému Windows v Česku, a to s téměř třetinou všech zachycených detekcí. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb za letošní červenec od společnosti ESET. Bezpečnostní specialisté i přes převládající kampaně v cizích jazycích varují před manipulativní e-mailovou komunikací s česky pojmenovanými přílohami. Spyware může být rizikem především pro uživatele, kteří opakovaně používají stejná hesla u svých online účtů.

Poslední data z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro uživatele operačního systému Windows v Česku potvrdila výrazný nárůst detekcí u dlouhodobě sledovaného spywaru Agent Tesla. Ten se v červenci objevil téměř ve třetině všech případů.

„V červenci jsme u spywaru Agent Tesla zaznamenali větší podíl detekcí. S ohledem na statistiky z předešlých měsíců se tak jednalo o významnější nárůst jeho výskytu v českém prostředí. Útočné kampaně tentokrát nebyly přizpůsobeny na míru českým uživatelům a e-mailové přílohy, jejichž prostřednictvím se infostealery šíří, se tak neobjevovaly s českými překlady. Dle našich aktuálních pozorování je to ale pouze přechodné a v následujícím období se s českými překlady opět budeme setkávat,“ shrnuje vývoj kybernetických hrozeb Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Útočné kampaně spywaru Agent Tesla proběhly 11., 20. a 24. července. Nejčastěji zachycenými přílohami, v nichž útočníci malware ukrývali, byly soubory s názvy „IMG000000012072023 Scan_Remittance CA15 SKMBT Filled .exe“ a „DBNote - CRNote - MBL HBL KGNSA2212999 CA15-CB13 Statment DOCS.exe“.

Na nebezpečnou komunikaci upozorní naléhavost nebo strojový překlad

V případě dalších nejčastěji zachycených škodlivých kódů již bezpečnostní specialisté objevili pokusy o české překlady názvů e-mailových příloh. Nejčastěji zachycené nebezpečné přílohy byly v případě spywaru Formbook „Copia di pagamento.exe“ a „RE NaléhavéG_o 4501226854., pdf.exe“, v případě malwaru Agent.QMG pak „6480754836_AWB_20230727_411.vbs“ a „Produkt nové objednávky.vbe“.

„Na jedné straně mají útočníci po ruce nástroje umělé inteligence, které jim s lepšími překlady mohou do velké míry pomoci. Na druhé straně se ale stále setkáváme s překlady, které jsou nápadně strojové a uživatele mohou již při prvním pohledu upozornit na to, že něco není v pořádku,“ říká Jirkal.

„Můžeme také nadále vidět osvědčenou strategii útočníků, kterou využívají v komunikaci se svými potenciálními oběťmi – prostřednictvím zaslané e-mailové zprávy s přílohou chtějí v uživatelích vyvolat pocit naléhavosti a stále také sázejí na to, aby zaslané dokumenty vypadaly jako nějaké platební doklady. Jedná se o typické případy manipulativní komunikace, jejímž cílem je uživatele zmást a přinutit ho přílohu ve chvíli nepozornosti nebo ve spěchu spustit,“ dodává Jirkal.

Riziko je vysoké pro účty se stejnými hesly

Útočníci využívají infostealery, mezi které spadá právě také spyware, k odcizení přihlašovacích údajů, které mohou následně přeprodat nebo dále využít, například ve snaze prolomit uživatelské účty automatizovanými útoky hrubou silou. Bezpečnostní experti upozorňují, že v nebezpečí jsou především uživatelé, kteří opakovaně využívají stejná hesla u více svých účtů.

„Hesla stále patří mezi nejsilnější bezpečnostní prvek v online světě, proto se na ně útočníci ve velkém zaměřují. Jak navíc roste počet našich účtů do celé řady online služeb, je stále těžší vymýšlet nová a spolehlivá hesla, která se navíc dobře pamatují a neopakují se. Uživatelům vždy doporučujeme, aby pro své účty využívali ideálně heslové fráze, tedy heslo v podobě nějaké věty, která se jim bude dobře pamatovat, a zároveň bude toto heslo dostatečně dlouhé a složité. K uchovávání svých přihlašovacích údajů by pak měli zvážit pořízení správce hesel, specializovaného programu, který hesla ukládá v zašifrované podobě a automaticky je doplní při přihlášení,“ říká Jirkal z ESETu.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za červenec 2023:

  1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (31,32 %)
  2. Win32/Formbook trojan (7,42 %)
  3. VBS/Agent.QMG trojan (3,15 %)
  4. Win32/PSW.Fareit trojan (1,94 %)
  5. BAT/Runner trojan (1,71 %)
  6. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,60 %)
  7. Win32/Rescoms trojan (1,02 %)
  8. Java/Adwind trojan (0,91 %)
  9. Win32/Qhost trojan (0,87 %)
  10. Win64/Rozena trojan (0,58 %)

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688