Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie ve světě  |  21.08.2023 13:44:06

Mohou evropské akcie dál ignorovat špatné zprávy?

Když pomineme první měsíce pandemie, je současný ekonomický růst v Evropě nejhorší od období 2011-2013. Letos v zimě navíc nelze vyloučit ani novou energetickou krizi. Německo upadlo do recese a tamní průmysl je na kolenou. Jak dlouho ještě mohou investoři ignorovat varovná znamení? Výsledková sezóna ve 2. čtvrtletí jen potvrdila, že je růst výnosů v Evropě už tři kvartály záporný. Vzhledem k těmto vyhlídkám a skutečnosti, že se Německo znovu stává „nemocným mužem Evropy", jsou ceny evropských akcií oproti americkým nejnižší od roku 2006. Investoři se v rekordních počtech odvracejí od Evropy směrem k USA.

Nejhorší ekonomická aktivita od krize eurozóny

V září 2022 se evropský ekonomický růst prudce propadl. Vysoké ceny komodit a zejména neúnosné ceny energií totiž snížily spotřebitelskou důvěru a průmyslová výroba se náhle stala neperspektivní. Evropa ale díky mimořádně příznivé zimě s nadprůměrnými teplotami energetickou krizi přestála. V roce 2023 následně poklesly ceny komodit a americká soukromá spotřeba si udržela svou sílu. Proto se v lednu a únoru ekonomická aktivita v Evropě znovu zvýšila, aby se v červnu propadla hluboko do červených čísel. Minulý měsíc se sice trochu vzpamatovala, ale odhadovaný čtvrtletní růst HDP činil jen -0,56 % (viz graf) a 12měsíční klouzavý průměr klesl na -0,3 %. To je nejnižší úroveň ekonomické aktivity od krize eurozóny v letech 2011-2013 (když pomineme počáteční měsíce pandemie).

 

Investoři si lámou hlavu nad cenami evropských akcií

Nižší ekonomický růst Evropy se podepsal i na růstu výnosů. EBITDA za posledních 12 měsíců dosáhl maxima už ve 3. čtvrtletí 2022 a od té doby klesá. Výsledky ze 2. čtvrtletí letošního roku to jen potvrzují. To spolu s nadšením z AI technologií, které zvedá cenu amerických technologických akcií, způsobilo, že jsou v současnosti evropské akcie vůči těm americkým nejvíc podhodnocené od ledna 2006. Vzhledem k očekávání na dalších 12 měsíců si investoři evropských akcií cení zhruba o 35 % méně. Při oceňování amerických akcií počítají na rozdíl od těch evropských s ideálním vývojem, takže by investor-kontrarián vcelku přirozeně navzdory růstovým problémům preferoval investice do Evropy a ne do USA.

Jedna věc je relativní hodnota ve vztahu k americkým akciím a něco jiného je absolutní cenová hladina. Evropské akcie jsou naceněné na 8,7x 12měsíčního forwardového EV/EBITDA. To je zhruba 24 % nad cenami, které investoři byli ochotní platit za evropské akcie v letech 2011-2013. Tehdy se kontinent potýkal s měnovou a úvěrovou krizí a zažíval stejně nízkou úroveň ekonomické aktivity jako dnes. Člověk věřící v racionální a efektivní trhy by ovšem namítl, že tento rozdíl lze vysvětlit skutečností, že v letech 2011-2013 existovalo reálné riziko rozpadu eurozóny, zatímco dnes se na růstu podepisují pouze přechodné faktory, jako vyšší ceny energií související s válkou na Ukrajině.

 

Evropa sice investorům nabízí slušnou hodnotu, není však bez rizika. Kontinent se rychle blíží k druhému výročí zahájení války na Ukrajině, a pokud si Berlín neuvědomí novou geopolitickou realitu a nezapojí se do fragmentační hry, mohou strukturální růstové problémy Německa zbrzdit i všechny ostatní země. Energetická krize, která je důsledkem války na Ukrajině, dosud nebyla vyřešena. Omezení nákupu energií z Ruska pak může Evropu trápit ještě další roky. Dalším rizikem je nedostatek rychle rostoucích technologických firem (tedy riziko nízkého růstu zisků v éře digitalizace).

Vypořádá se Německo s problémy?

Od 90. let až do roku 2005 bylo Německo často označováno za „nemocného muže Evropy“. V letech po jeho sjednocení ho totiž trápila vyšší strukturální míra nezaměstnanosti a nižší růst. Toto označení se teď znovu vrací poté, co německá ekonomika už tři čtvrtletí po sobě vykazuje mezikvartálně záporný nebo přinejlepším nulový růst HDP. Tamní průmysl si stěžuje na špatnou průmyslovou a energetickou politiku.

Situace v Německu se zlepšila až poté, co byla v roce 2001 do WTO přijata Čína. Ta v následujících letech zaznamenala díky své integraci do světové ekonomiky vysoký růst a její podíl na světovém obchodu se rychle šplhal vzhůru. Americké i evropské firmy se mohly přetrhnout, která z nich tam bude dřív než jiné „outsourcovat“ výrobu. Díky levné pracovní síle a impozantní logistické infrastruktuře měla Čína ideální pozici stát se „továrnou světa“. K tomu však potřebovala spoustu vyspělých strojů a znalostí a ty jí německý průmysl s chutí zajistil, protože se na cestě vzhůru svezl s ní.

Angela Merkel, německá kancléřka v letech 2005-2021, měla celé roky dokonalou pověst. Její léta ve funkci kancléřky se však překrývala s dobou vzestupu Číny, který německé ekonomice jednoznačně prospíval. Cynik by mohl říct, že za úspěch Merkelové může čínská politika. Ne všechno však bylo o štěstí. O integraci s ruskou ekonomikou ve formě levných energií rozhodla Merkelová zcela vědomě, a Německo díky tomu získalo oproti ostatním evropský státům konkurenční výhodu. Politika „Energiewende“ nakonec vedla k úplnému uzavření všech jaderných elektráren a k přechodu na méně spolehlivou výrobu elektřiny z elektráren větrných a solárních. Tím se Merkelové podařilo vytvořit největší beta faktor a závislost celé země na starém světovém řádu a globalizaci.

Z toho vcelku přirozeně vyplývá, že z fragmentační hry, kdy USA i Evropa pomalu přetrhávají vazby na výrobu a obchodování s Čínou a Ruskem, vyjde jako hlavní poražený právě Německo. Když skončila poslední růstová fáze Číny a Rusko se odvrátilo od Evropy, podepsalo se to negativně na celém ekonomickém modelu Německa. Strukturální problémy možná nejsou tak hrozné jako v 90. letech,. Země si však nevybudovala žádnou digitální ekonomiku ani portfolio výkonných technologických firem. To spolu s tím, že automobilový průmysl prochází největší kvalitativní změnou za posledních 70 let, znamená pro německou ekonomiku značné riziko.

Slabé Německo evidentně nijak nepřispívá k ekonomickému růstu Evropy. Investoři, kteří vsázejí na evropské akcie, by měli raději doufat, že si Berlín uvědomí, že nastává nová éra geopolitiky, kdy musí radikálně změnit svůj ekonomický model a do této změny pořádně investovat.

Siemens Energy je teď zrcadlem Evropy

Akcie společnosti Siemens Energy se propadly o 6,5 % poté, co výrobce energetických zařízení oznámil, že kvůli konstrukčním problémům svých nejnovějších větrných turbín, které se projevují u 4 % instalované kapacity, očekává za celý fiskální rok ztrátu 4,5 miliardy €. Výroba větrných turbín je tedy nevýnosná a provázejí ji značné problémy. Objem přijímaných objednávek však zůstává i nadále vysoký, zejména v segmentu technologií elektrických sítí, kde ve 3. čtvrtletí 2023 (končícím 30. červnem) stoupl meziročně o 64 %. Siemens Energy v mnoha ohledech reprezentuje celou Evropu. V některých oblastech je to špatné, zatímco jinde si vede nadmíru dobře. Díky značnému růstu v ostatních oblastech (kromě větrných turbín) očekávají analytici za fiskální rok 24 EBITDA 2,46 miliardy €. Hodnota akcií je ale jenom 5,3x forwardového EV/EBITDA s růstem celkového objemu o 54 %. U amerických akcií jsou investoři ochotní platit za pouhou naději na růst v oblasti AI technologií vysoké ceny a v Evropě se mezitím zbavují firem, jako je Siemens Energy, které mají technologické portfolio nezbytné pro transformaci energetiky a dál rostou.

Peter Garnry, hlavní akciový stratég
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Garnry přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už více než 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688