Knight Frank (Knight )
Alternativní investice  |  21.08.2023 11:36:07

Investicím do luxusu dominuje umění, ostatní typy prémiových aktiv zaostávají

Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII), který sleduje vývoj zhodnocení 10 typů luxusních sběratelských aktiv, vzrostl za období 12 měsíců k poslednímu červnu 2023 o 7 %. V porovnání s akciovým indexem FTSE 100, který vzrostl o 5 %, a zlatem, jehož hodnota se zvýšila jen o 1 %, šlo o solidní výkon. I tak se však jednalo o nejslabší roční výkonnost od 2. čtvrtletí 2021, což dokazuje, že ani tyto typy investic nejsou imunní vůči nejistotě na trhu.

Jednoznačným tahounem celého žebříčku bylo umění, jehož hodnota za sledované období vzrostla o 30 %. Výsledky aukcí v letošním roce však naznačují, že růst tohoto aktiva dosáhl vrcholu. Další dvě příčky žebříčku KFLII obsadily hodinky (10 %) a šperky (10 %), což dokazuje, že lidé stále rádi investují do osobních luxusních předmětů. Čtvrté místo obsadily mince s nárůstem cen o 8 %. Zpomalení růstu nastalo na trzích s vínem (5 %) a klasickými automobily (5 %). Navzdory tomu, že trh s automobily zaznamenal meziroční růst o 5 %, v letošním roce již poklesl o 7 %. Jde o citelné snížení oproti silnému výkonu v roce 2022, kdy hodnota klasických investičních automobilů vzrostla o 25 %.

"Ekonomická nejistota a vyšší úrokové sazby vrhají na luxusní sběratelské předměty nepříznivé světlo. Začínající sběratelé by se měli více soustředit na to, co jim přináší radost, bez ohledu na vývoj hodnoty těchto aktiv," komentuje situaci na trhu s luxusními alternativními investicemi Andrew Shirley, editor Knight Frank Luxury Investment Indexu.

Žebříček doplňují barevné diamanty (4 %), kabelky (1 %), nábytek (0 %) a vzácná whisky (-4 %). Vzácné láhve whisky, které mají v indexu Knight Frank Luxury Investment Index nejsilnější desetiletou výkonnost, jsou podle indexu sestaveného společností Rare Whisky 101 jedinou třídou aktiv, která zaznamenala zápornou roční výkonnost. Lahve s hodnotou nad 5 000 liber v poslední době znovu zaznamenaly pokles. Některé značky si přesto vedly dobře, zatímco lídr trhu whisky Macallan, zaznamenal obzvlášť výrazné ztráty a jeho index se za posledních dvanáct měsíců snížil téměř o 12 %.

Ekonomická nejistota a vyšší úrokové sazby ovlivňují nejen trh s luxusem, ale investiční trh obecně. Nicméně, jak ukazují naše statistky, i v této době rostou investice do umění. Je vidět, že solventní investoři hledají bezpečnou alokaci svých finančních prostředků“, uvádí Zdenka Klapalová, jednatelka české pobočky Knight Frank.

Knight Frank Luxury Investment Index, 2. čtvrtletí 2023, výkonnost za uvedené období

12 měsíců

10 let

Umění

30 %

109 %

Hodinky

10 %

147 %

Šperky

10 %

39 %

Mince

8 %

59 %

Auta

5 %

118 %

Vína

5 %

149 %

Barevné diamanty

4 %

13 %

Kabelky

1 %

60 %

Nábytek

0 %

36 %

Vzácná whisky

-4 %

322 %

Investice do luxusu bývají úzce spjaty s nemovitostmi, které odráží preference svých majitelů. Standardně zahrnují větší počet ložnic, bazén, prostor pro skladování vína, parkování pro luxusní auta, trezor na cennosti a šperky a především – vhodný prostor pro umělecké sbírky. Hodnota těchto nemovitostí neustále roste. „Trofejní nemovitosti na českém i evropském realitním trhu jsou. Pozorujeme příležitosti k dobrým nákupům. Výhodné podmínky pro volný kapitál ale nemusí trvat dlouho“, doplňuje na závěr Klapalová.

Knight Frank

Knight Frank & Rutley byl založen v Anglii v roce 1896 jako společnost zabývající se oceňováním a aukcemi. Dnes je Knight Frank považován za silného hráče na poli poradců oblasti komerčních a rezidenčních nemovitostí. Celosvětová síť zahrnuje 488 poboček v 57 zemích napříč 6 kontinenty a více než 20 000 profesionálů.

Společnost Knight Frank se za dobu svého více než třicetiletého působení v České republice stala jednou z předních společností v oblastech realitního poradenství, správy nemovitostí, pronájmů kanceláří, oceňování majetku, výzkumu trhu a mezinárodních investic. Zaměřuje se na komerční, průmyslové a rezidenční nemovitosti. Poskytuje komplexní poradenství majitelům nemovitostí, investorům, developerům a korporátním nájemcům.

Více informaci na: www.knightfrank.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688