pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.08.2023 10:19:04

Starostové dostali cenné informace a pomoc s digitalizací map vítají - ke spuštění DTM v České republice dojde 1. července 2024

Starostové dostali cenné informace a pomoc s digitalizací map vítají

(21.8.2023)

Pardubický kraj uspořádal seminář pro starosty, kteří mají zájem o metodickou či finanční pomoc s dokončením digitální technické mapy (DTM). Setkání se zúčastnilo téměř 150 zástupců menších i větších obcí z našeho regionu. Ke spuštění DTM v České republice dojde 1. července 2024. Po letech příprav bude veřejnosti přístupná on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace.

Pardubický kraj má již data pro DTM zpracovaná a od července letošního roku je v novém informačním systému postupně zpřístupňuje. Nyní nastává doba, kdy musí požadované podklady k vlastnímu majetku zajistit i města a obce.

Slýchám hlasy z obcí, kde se obávají, že by pro ně dokončení přípravy podkladů pro DTM mohlo být administrativně či finančně náročné. Proto jsme se rozhodli jim se splněním jejich zákonných povinností pomoci. Náš seminář se týkal především konzultací. Řešili jsme podmínky výzvy spolupráce obcí s krajem a s čím vším musí žadatelé počítat. Celkem chceme obcím přispět více než 80 miliony korun, které půjdou na pořízení chybějících dat v patřičném formátu a rozsahu. Do naší výzvy ke spolupráci je možné se přihlásit do 1. září 2023. V současné době máme registrováno téměř 60 obcí, které kraj žádají o zapojení do společného projektu. Toto číslo se na základě ohlasů ještě rozroste,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

V prvním kole je zatím vyčerpaná necelá polovina

„Výzva k zapojení se obcí do projektu Pardubického kraje Rozvoj Digitální technické mapy (DTM2)“ je zveřejněna na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje. V současné době je v ní stále dostatek finančních prostředků a má tedy smysl se do ní ještě zapojit.

Po vyhodnocení prvního kola výzvy s alokací 50 milionů korun jsme počítali s tím, že v případě zájmu obcí vypíšeme i druhé kolo podpory, kde pro žadatele může být připraveno dalších 30 milionů. V polovině srpna evidujeme žádosti o zhruba 20 milionů korun. Ze zkušeností víme, že řada starostů v těchto situacích vyčkává do poslední chvíle. Každopádně brzy uvidíme, jaký bude zájem, na zapojení se mají ještě dva týdny. Spuštění DTM bude jednoznačně pozitivním krokem, zároveň je ale také velkou výzvou. Proto našim obcím nabízíme pomoc,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Menším se pomůže více

Obce do 1000 obyvatel včetně mohou z výzvy Pardubického kraje získat až 80 procent způsobilých výdajů na kompletaci dat pro DTM. Obce mezi 1001 a 5000 obyvateli dosáhnou na podporu 60 procent a obcím nad 5001 obyvatel kraj přispěje maximálně 40 procenty. „Primárně pomůžeme menším obcím s nižšími rozpočty a omezenějšími možnostmi. Rádi přispějeme i větším městům, ale od nich máme z praxe ohlasy, že se s dokončením DTM popasují bez větších problémů. Můžeme se tedy prioritně věnovat potřebným. Zároveň bych zde chtěl vyzdvihnout obce, a to především menší co do počtu obyvatel, které přípravy na DTM již zahájily a pomoc kraje nebudou vůbec potřebovat,“ dodal radní Valtr.

Proč se DTM připravuje?

Spuštění DTM bude revolucí v mapování. Díky projektu se například usnadní průběh stavebního řízení, protože uživatelé budou moci nalézt na jednom místě všechny potřebné údaje o jejich pozemku včetně umístění technických sítí. DTM má přinést benefity i obcím, které díky databázi budou moci lépe spravovat pasporty zeleně, dále komunikace ve svém majetku či vstupní data pro plánování budoucího rozvoje. V DTM budou zaznamenána i ochranná pásma nebo vlastníci pozemků a infrastruktury.

Data dodaná Pardubickým krajem pro DTM jsou v předběžném přístupu postupně zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688