Alena Bouchalová (Klik.cz)
Finanční rady  |  20.08.2023 15:31:29

Jak ušetřit na letenkách a pohonných hmotách: Triky a aplikace pro levné cestování na dovolenou

Nad cenami letošní dovolené se vám protočily panenky. K létu cestování ale patří a vy máte chuť v této sezóně ještě někam vyrazit a poznat nová místa. Možná váháte, jestli jde při současném zdražování najít přijatelné ceny. Jde. Přečtěte si naše tipy na levné cestování.

Je pravda, že cestování podražilo. Pokud vyhlížíte zpáteční letenky na víkend do Londýna, Paříže, Říma za 300 korun, nejspíš neuspějete. Je jich doslova jako šafránu. Ani přesto není levné cestování u konce a své sny si můžete nejen snít a plánovat, ale i realizovat. Chce to jenom dobře hledat a případně udělat úkrok stranou.

Letenky přes srovnávače

Pokud máte v hlavě uloženo, že čím blíže datu odletu, tím dosáhnete na výhodnější ceny letenek, budete překvapeni. Ani čekání do poslední chvíle, super last minute odlety nebo nákup letenek přímo na letišti už nejsou zárukou skvělé ceny. Ceny těchto letenek nebývají mnohdy o nic levnější, někdy je tomu dokonce naopak. 

Místo toho si svou vysněnou destinaci prověřte s předstihem. Levné letenky vám samy od sebe do klína nespadnou. Zjistěte si, jaké jsou typické ceny letenek. Základní přehled získáte i s vyhledávačem Google. Pak pusťte do hry o levné cestování některý ze srovnávačů:

  • Skyscanner
  • Momondo
  • Azair
  • Kiwi
  • Pelikán
  • Letuška
  • Cestujlevne.com
  • KAYAK
  • Hopper

 

Při prvním seznamování s levnými letenkami vyzkoušejte např. Skyscanner. Portál prohledává i nízkonákladové společnosti. Výraznou výhodou oproti konkurenci je značná flexibilita při vyhledávání data odletu. Nemusíte mít přesný den, portál vyhledává nejlepší lety v rámci celého měsíce. A pokud vám je jedno, kam vyrazíte, zvolte “Objevujte svět” a nechte se překvapit.

Úkol můžete svěřit také portálu Momondo, který pro danou destinaci zobrazí přehledný graf vývoje cen v nejbližším období. Pro mimoevropské lety funguje dobře portál Azair. Sáhnout můžete i ke známým srovnávačům letenek Kiwi, Pelikán, Letuška, Cestujlevne.com a KAYAK.

Většina z nich je napojena i na Booking nebo Airbnb. Hopper funguje celosvětově a pokud vás nějaká nabídka zaujme, můžete si ji zmrazit. Jednoduše si počkáte do další výplaty a rezervaci uhradíte později.

 

Levné cestování - kde ještě najdete letenky

Uvedené srovnávače vám dokáží spolehlivě najít nejlevnější letenky včetně přestupních. Výsledky hledání si ale prověřte na stránkách leteckých společností. U srovnávačů bývají ceny přece jen o něco vyšší, někdy nejsou ceny aktuální. Vyhledávač vás alespoň nasměruje na vhodnou leteckou společnost.

Do vyhledávání zapojte i odlety z okolních letišť. Lety z Vídně bývají levnější než z Prahy, protože mají širší nabídku nízkonákladových společností. Stejně tak to platí i pro polskou Varšavu. Do ceny dopravy při odletu ze zahraničí ale nezapomeňte započítat cestu na letiště, dlouhodobé parkování v místě a čas, který investujete na přesun. U vzdálenějších letišť ale vždy podstupujete riziko, že odlet kvůli dopravní situaci, kolonám nebo nehodě nestihnete.

Podívejte se na destinace, do kterých létají společnosti z vašeho nejbližšího letiště. Odletem z blízkého letiště si možná ušetříte nervy.

  • Nabídka letiště Praha je poměrně široká včetně nízkonákladových linek.
  • Z brněnského letiště se létá spíše do dovolenkových destinací a na svém webu poskytuje informace o pravidelných i sezónních letech.
  • Mapu destinací najdete i pro ostravské letiště.

 

Naučte se cestovat nalehko. Vzpomeňte si, kolik běžně taháte zbytečných věcí. Začněte spoléhat pouze na příruční zavazadlo. Nejlevnější letenky totiž koupíte bez odbaveného zavazadla. Pokud na kufru trváte, připlatíte si.


Auto - tankování

Možná jste zastáncem jistoty v podobě auta, do kterého si můžete naložit věci podle vlastních představ. Ani auta nejsou nafukovací, ale na cestách máte své pohodlí.

Na většině dálnic se nevyhnete dálničním poplatkům. V některých zemích vás pak také čekají placené průjezdy mostů nebo tunelů. Tato místa placených úseků můžete objet. Cestu si sice prodloužíte, ale pokud jste otevření objevování nových míst, směle sjeďte.

Cestu si můžete zlevnit jako jednorázový taxikář. Využijte aplikaci Blablacar a naberte spolucestující. Vytvořte si v aplikaci profil, nastavte trasu, kterou pojedete a cenu. Objevíte tak třeba prima parťáka, se kterým vám budou kilometry rychle ubíhat.

Ceny benzínu, nafty, elektřiny už v současné době můžete sledovat na mapách Google. Z aplikací zkuste pro Českou republiku např. Pumpdroid. Pro zahraniční tankování je fajn Fuel Flash. Najdete zde třeba Německo a Rakousko. Líbit by se vám mohla i aplikace Fuelo.

Cestování autem - jak pomůže s ubytováním

Pokud se trochu vzdáte svého pohodlí, můžete při cestách autem ušetřit i za ubytování. Jednoduše přespěte v autě. Sklopte zadní sedačky, zajistěte vyrovnání plochy a položte na ně nafukovací matraci. Třeba se ráno probudíte uprostřed krásné horské scenérie, kterou jste si pro samou večerní únavu ani neuvědomili. V létě můžete vyzkoušet také stan na auto.

Dejte si pozor na místo, kde spíte. Ne vždy si můžete takto ustlat kdekoliv vás napadne. Chorvatsko a Slovinsko proti spaní v autě na divoko rázně bojují. Místa k noclehu hledejte třeba přes park4night nebo rovnou na bezkempu. Ostatní uživatelé zde sdílí zkušenosti s místy pro přespání, ale i nabídky, kde je možné přes noc zaparkovat karavan a přenocovat. Pro levné cestování jde rozhodně o velké plus.

Vyššími cenami letenek, potravin i dopravy oproti předchozím letům se nenechte odradit. Pokud budete hledat, dříve nebo později objevíte nabídku na levné cestování, která se neodmítá. Současné trendy navíc přejí netradičním zážitkům. Natrénujte svaly, sbalte batoh a vyrazte třeba na pouť, kterou podnikají ročně statisíce lidí, Camino de Santiago.

Alena Bouchalová

Alena vystudovala na Vysoké škole ekonomická evropská studia se specializací na německy mluvící země. Po prvních pracovních zkušenostech ji nadchla procesní analýza a interní audity. Od roku 2018 své zkušenosti využívá v copywritingu.




Klik.cz

Klik.cz je online srovnávač pojištění, který vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro vaše auto, domácnost, cestu nebo život. Naše callcentrum vám poradí s výběrem a správným nastavením jakékoliv pojistky. Klik.cz je rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob, jak si sjednat pojištění online, ušetřit čas a tisíce korun ročně.

Více informací na https://www.klik.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688