Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.08.2023 13:07:44

Pražská burza za rekordně nízké likvidity klesla druhý týden v řadě. Oproti Evropě si však vedla podstatně méně pesimisticky


Na akciových trzích byla z globálního pohledu znát třetí týden v řadě přetrvávající nervozita. Zatímco v západním světě si investoři uvědomují ekonomická rizika v návaznosti na vysoké úrokové sazby, k obavám dále přispěla Čína. Již po dřívějších tamních slabých makrodatech stvrdila v týdnu obavy z mírnícího tempa růstu vlastně tamní centrální banka, když na podporu ekonomiky snížila úrokové sazby, potažmo napumpovala do bankovního sektoru další finanční prostředky. Zejména ke konci týdne tak investoři ještě více ztráceli chuť k akciovým nákupům, resp. převažovali prodejci. Akcie v Evropě měřeno indexem EURO STOXX 50 odepsaly v týdnu výrazných 2,5 %, pražská burza si tak v kontextu vedla podstatně méně pesimisticky. Index PX přišel jen o necelých 0,7 %, když zakončil u 1 350 bodů.

Propadákem týdne se staly akcie PHOTON ENERGY, když zveřejněné hospodářské výsledky značně negativně překvapily, potažmo výrazně snížený celoroční výhled. Navíc společnost také redukovala na třetinu svůj dřívější výhled mít již do konce příštího roku vlastní výrobní portfolio ve výši 600 MW. Na druhou stranu firma naopak navýšila své dlouhodobé růstové plány na více než 1,2 GW především v kontextu projektů RayGen na uchování energie.

Čtvrtý týden v řadě, navíc s nejvýraznější intenzitou, klesaly akcie PILULKA, které se tak značně přiblížily zpět ke svým historickým minimům z počátku července.


V minulém týdenním reportu zmiňovanou rekordní zelenou šňůru ukončily akcie KOFOLA, když nejprve ještě v pondělí mířily dále na sever. Obchodovaly se až za 278 , zatímco v pátek i jen za 259 .

Předchozí výraznou růstovou šňůru ukončily také akcie GEN DIGITAL. Hranice 21 USD na domovské burze Nasdaq se v pondělí po týdnu ukázala opět jako rezistenční a titul následně začal oddychovat. Navíc se pak v pátek začal obchodovat bez nároku na čtvrtletní dividendu 0,125 USD.

Svou vahou vlastně index PX každopádně negativně nejvýrazněji ovlivnily akcie dvou bank. U akcií MONETA byl po neobvyklých sedmi růstových týdnech pokles na snadě, když navíc zafungovaly rezistence zmiňované v minulém reportu. Akcie ERSTE pak zejména v závěru týdne negativně ovlivnil negativní sentiment na trzích. Doplnit lze rovnou vývoj akcií KB, které jako by v týdnu stály stranou a jen nevýrazně oscilovaly u předchozích hodnot.

Závěr týdne každopádně nepřál také akciím ČEZ, které se nejprve v první polovině týdne pokoušely znovu vymazávat letošní po dividendové ztráty. Možná vidina zrušení cenových stropů u energií potažmo windfall tax jako by vyprchávala, když vláda se danou problematikou na svém zasedání v týdnu nezabývala. Stále se však také čeká na státní rozhřešení ohledně budoucnosti firmy. O budoucnosti energetiky u nás by měl premiér Fiala hovořit na konferenci v pátek 1. září (podrobnosti také zde).

Proti trhu se dokázaly vydat tři emise. Akcie VIG poskočily výše v návaznosti na nečekaně zveřejněné vybrané velmi pozitivní hospodářské výsledky a výhled. Za celý rok pojišťovna očekává zisk před zdaněním 700-750 mil. EUR, tedy v přepočtu až 18 mld. , zatímco loni činil cca 547 mil. EUR.

Na nové nejvyšší úrovně od letošní dividendy doputovaly akcie PHILIP MORRIS. Podporou mohly být informace o možném nakonec nižším nárůstu zdanění elektronických cigaret v rámci projednávaného daňového balíčku. Nicméně naopak ještě intenzivněji by nakonec mohly růst spotřební daně na běžné cigarety, které jsou pro firmu zatím dominantním byznysem a mohly by tak mít větší dopad na poptávku po produktech firmy.  

Posledním růstovým titulem byly díky vlastně až páteční seanci akcie COLT. Ty tím vzrostly na 2měsíční maxima, navzdory zveřejněným prodejům akcií ze strany člena předstvenstva. Dennis Veilleux v posledních dnech totiž prodal akcie COLT za více než 4,6 mil. (podrobnosti zde).

 

Zmínit závěrem možno také insider transakce na trhu START, kde překvapil úterní prodej přímo přes trh 120 tis. akcií PRIMOCO od dvou hlavních vlastníků/zakladatelů. Transakce, která jistě byla s protistranou dohodnuta, když na titulu jinak panuje řádově jiná nižší likvidita, než aby běžní investoři dokázali absorbovat nečekanou nabídku akcií za takřka 83 mil. . Ke komu se více než 2,5 % akcií výrobce bezpilotních letounů přesunuly není jasné, regulatorní hlášení se dosud neobjevilo.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688