OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.08.2023 06:00:00

Dojde v Německu ke zdvojnásobení pojistného u pojištění obytných budov?

Podle Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) varují německé pojišťovny před finančními důsledky jediného závazného zabezpečení pro případ živelních škod pro spotřebitele.

V Německu se nyní vedou vzhledem ke značným škodám z přírodních katastrof, zvláště v roce 2022, diskuze o tom, jak dále postupovat a jaké odolné řešení zvolit. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, v této souvislosti uvedl, že pokud se nebude realizovat prevence a nedojde k adaptaci na změny klimatu, tak by mohlo v Německu dojít v příštích deseti letech ke zdvojnásobení pojistného u pojištění obytných budov. Podle Asmussena by byli postiženi všichni vlastníci domů a zčásti přes nájemné také nájemci. V některých oblastech by mohlo být pojištění budov dokonce tak drahé, že by si je klienti již nemohli dovolit.

Kromě zveřejnění kvalifikovaného odhadu dopadu klimatických škod se GDV vyjádřil též k tématu povinného pojištění, které by mělo být mimo jiné na programu jednání předsedů vlád spolkových zemí za účasti spolkového kancléře Olafa Scholze dne 15. června 2023.

GDV prezentuje nejdříve možný vývoj v oblasti pojišťování. Každý pojistitel si musí ověřit, zda může dále dlouhodobě pojišťovat rostoucí extrémní škody způsobené špatným počasím. To má i regulatorní a dohledové aspekty, neboť pojistitel musí zajistit stabilitu svého pojišťovacího podniku. Jeden z expertů GDV tvrdí, že bez prevence by se mohla současná široká nabídka pojištění v budoucnu smrštit. Někteří pojistitelé by mohli dříve nebo později být přinuceni k opuštění trhu, protože by již nemohli nést příslušná rizika.

Naléhavost akce vyplývá například z aktuální zprávy o pokroku Mezivládního panelu pro změnu klimatu, podle níž klimatická změna již nyní vede k častějším a závažnějším extrémním klimatickým událostem.

Také Německo se musí tudíž nastavit na další přírodní katastrofy, jako jsou povodně a záplavy, vichřice, krupobití, tornáda a sucho. Asmussen k tomu dodává, že bez prevence se tento vývoj bezprostředně promítne do pojistného. Dotčeno prý bude nejen pojištění živelních událostí, kterým se kryjí škody způsobené zejména silným deštěm a povodní/záplavou, nýbrž celkové pojištění obytných budov, které poskytuje pojistnou ochranu i pro případ vichřice a krupobití.

Asmussen proto upozorňuje na celkový koncept k prevenci a adaptaci na dopady klimatu, zabezpečení pro případ katastrofické události a k pojistné ochraně, který vypracoval GDV. Jeho realizací lze pozitivně ovlivnit pojistné. K docílení tohoto cíle by měla být rychle realizována následující opatření:

  • plánování, stavění a sanace musejí být přizpůsobeny klimatu. Prevence by měla být pevnou součástí stavebních předpisů spolkových zemí,
  • zákaz výstavby v záplavových oblastech. Každý rok totiž vzniká 1 500 nových budov v oblastech ohrožených povodněmi,
  • stop nepropustnosti půdy, resp. „zapečetění plochy. U stavebních povolení by mělo být v budoucnu závazné posouzení klimatických rizik,
  • celoněmecký portál o přírodních nebezpečích. Tím by mělo být zvýšeno povědomí obyvatelstva o rizicích.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688