Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.08.2023 18:04:14

Společnost Visa spouští novou službu – platba transakčních poplatků skrze platební karty

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Prolínání decentralizovaných financí (DeFi) se světem tradičních financí (TradFi) je čím dál častější, z čehož těží oba dva světy. Svět TradFi zjišťuje, jak lze pomocí kryptografie ušetřit značné finanční prostředky a ruku v ruce s tím zpřehlednit své systémy. Svět DeFi pak těží ze širšího přijetí, přátelštějšímu uživatelskému rozhraní a zjednodušení dříve složitějších funkcionalit. Do tohoto konceptu zapadá i nová strategie celosvětového zprostředkovatele plateb, společnosti Visa. Visa vstoupila na pole DeFi již dříve, když svůj majetek rozšířila o několik nezaměnitelných tokenů (NFT). Nyní své aktivity na poli DeFi rozšiřuje, když chce široké veřejnosti nabídnout možnost plateb poplatků za zpracování transakcí v síti Ethereum prostřednictvím svých platebních karet. Společnost Visa k této nejnovější aktivitě uvádí, že chce uživatelům DeFi tímto krokem usnadnit platby poplatků za tzv. plyn (poplatky za zpracování transakce).

V hlavní roli standard ERC-4337

Aby byl zajištěn hladký chod celého projektu, společnost Visa rozhodla, že bude využívat standart ERC-4337 a smlouvu paymaster. Díky této kombinaci chce Visa umožnit platbu poplatků za plyn v Etherech mimo řetězec. Platební společnost na svých stránkách vysvětluje, jak bude celý systém a smlouva paymaster fungovat. Uvádí, že:

„Paymaster je specializovaný typ účtu inteligentní smlouvy, který může sponzorovat poplatky za plyn pro účty uživatelských smluv (představte si je jako uživatelsky orientované inteligentní smlouvy).“

Obecně platí, že když chtějí uživatelé provést transakci na nějakém řetězci nebo komunikovat s DeFi, nevyhnou se platbám poplatků za plyn. Takové poplatky pak uživatelé obvykle platí pomocí nativních tokenů jednotlivých řetězců. Aby tyto platby mohli uskutečnit, jsou nuceni pořizovat si určité množství těchto tokenů. Objem takto pořízených tokenů závisí na aktivitě každého jednoho uživatele.

Zatím co jeden uživatel pořídí nativní tokeny jen na úhradu jedné transakce, tak druhý uživatel si jich rovnou pořídí víc, protože zadává hned několik transakcí, u kterých bude potřeba uhradit poplatky za plyn. To, kolik nativních tokenů si uživatelé pořídí, je čistě na jejich uvážení. Celkové pořizované množství není nijak limitováno. Když uživatel své tokeny utratí, může si jednoduše dokoupit další.

Společnost Visa tvrdí, že dokáže zvládnout složitost on-chainu poté, co si uživatel vybere kartu Visa pro platbu poplatků za tzv. plyn a dodává, že tuto funkcionalitu již otestovala na testovacím řetězci Ethereum Goerli. Přeneseně řečeno, uživatelé by, dle Visa, už nebyli nuceni vlastnit všelijaké nativní tokeny daných řetězců, aby jejich pomocí hradili poplatky za plyn. Nyní by jim k tomu stačily tradiční peníze, přičemž Visa se má postarat o zbytek.

Průběh transakce v blockchainu při použití karty Visa k úhradě poplatků za plyn (upraveno autorem) | zdroj Visa: https://usa.visa.com/dam/VCOM/regional/na/us/Solutions/card-paymaster-overview-1600x900.png

Reakce komunity

Jak tomu tak již bývá, komunita novou myšlenku přijímá smíšeně. Zatím co někteří uživatelé snahy platební společnosti vítají, jiní jsou k zamýšlenému řešení kritičtí. Nejvíce pozitivních zpráv zaznívá na případné zjednodušení správy požadovaných poplatků za plyn v samotných kryptografických peněženkách a navrhují dané řešení implementovat i na další blockchainy jako Solana, která má v porovnání s blockchainem Ethereum relativně nižší poplatky. Kritikům pak zejména vadí placení dvojích poplatků. Nelíbí se jim, že by museli kromě poplatků za plyn platit navíc další poplatky za služby společnosti Visa.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

19.08. 10:33  Rozumí tomu někdo? (xxx)
19.08. 10:11  Rozumí tomu někdo? (Michal kuciak)
17.08. 19:36  Plyn je vsude. (Kraapt)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688