ČSÚ (ČSÚ)
Zemědělství  |  16.08.2023 15:29:16

Odhad sklizně obilovin k 15. červenci je oproti červnovému v Jihočeském kraji dává lepší výsledky oproti červnovému

Odhad sklizně a hektarových výnosů základních obilovin v Jihočeském kraji k 15. červenci dává oproti červnovému lepší výsledky, odhad sklizně řepky se prakticky nezměnil. Aktuální odhad sklizně potvrdil ve srovnání s loňským rokem horší úrodu základních obilovin a vyšší produkci řepky. Meziročně větší bude podle odhadu také sklizeň hrachu polního na zrno, naopak podstatně nižší se očekává sklizeň máku.

Ve srovnání s předchozím desetiletím je předpokládaná sklizeň pšenice a tritikale v kraji průměrná, nadprůměrná se odhaduje sklizeň ječmene ozimého, máku a především hrachu polního, naopak podprůměrná je předpokládaná sklizeň žita, ječmene jarního, ovsa a řepky.

Hektarové výnosy všech odhadovaných plodin jsou podle červencového odhadu oproti minulému roku nižší. Ve srovnání s předchozím desetiletím jsou většinou mírně podprůměrné, nadprůměrný je pouze odhadovaný výnos ječmene ozimého, ječmene celkem a tritikale.

Tab. 1 Odhady sklizně zemědělských plodin v Jihočeském kraji k 15. červenci 2023
Tab. 1 Odhady sklizně zemědělských plodin v Jihočeském kraji k 15. červenci 2023

Zemědělci v Jihočeském kraji při červencovém odhadu výnosů a sklizně předpokládají, že letos sklidí o 7,5 % základních obilovin méně než loni. Za poklesem sklizně stojí horší hektarový výnos a úbytek osevních ploch. Nižší se v kraji očekává i sklizeň všech druhů základních obilovin.

Pšenicesetéozimé, naší nejrozšířenější plodiny, se vlivem meziročně horšího výnosu a úbytku ploch sklidí o 6,4 % méně. Pšeniceseté jarní, která se v kraji pěstuje v mnohem menší míře, se podle odhadu letos sklidí o čtvrtinu méně než loni kvůli pětinovému úbytku ploch a výrazně horšímu výnosu. Celková produkce pšenice se vinou meziročně horšího výnosu a poklesu ploch odhaduje ve srovnání s výsledky předchozího roku o 6,6 % nižší; ve srovnání s předchozím desetiletím ji však můžeme označit za průměrnou.

Podle červencového odhadu se oproti loňsku sklidí kvůli menším plochám a horšímu výnosu o 2,5 % méně ječmene ozimého a téměř o jednu pětinu méně ječmene jarního. Celková sklizeň ječmene se odhaduje zhruba o 10 % nižší než loni. I přesto dosahuje úrovně desetiletého průměru, když odhad sklizně ječmene ozimého je nadprůměrný (+12 %) a ječmene jarního podprůměrný (-13 %).

Graf Osevní plochy a sklizeň vybraných zemědělských plodin v letech 20162022 a odhad sklizně k 15. 7. 2023 v Jihočeském kraji
Graf Osevní plochy a sklizeň vybraných zemědělských plodin v letech 2016–2022 a odhad sklizně k 15. 7. 2023 v Jihočeském kraji

Žita a tritikale, které se pěstují na větší, resp. podobné ploše jako loni, se sklidí podle odhadu zhruba o 5 % méně kvůli horšímu výnosu. Úroda ovsa se odhaduje o 12 % nižší vlivem horšího výnosu a úbytku ploch. Ve srovnání s předchozím desetiletím je odhadovaná sklizeň žita výrazně podprůměrná, sklizeň tritikale průměrná a ovsa podprůměrná.

Řepky, která je v kraji druhou nejpěstovanější plodinou po pšenici ozimé, se podle odhadu sklidí o 4,6 % více než loni. Tento výsledek lze zcela připsat na vrub rozšíření ploch o více než 10 %, když výnos řepky bude meziročně horší. Ve srovnání s desetiletým průměrem je odhadovaná sklizeň řepky o 5 % nižší.

Druhý letošní odhad sklizně zahrnuje také výnosy hrachu polního na zrno a máku. Jihočeští zemědělci předpokládají, že letošní sklizeň hrachu polního na zrno (9,2 tis. tun) bude díky rozšíření ploch i přes meziročně horší výnos nejlepší za posledních patnáct let. Úroda máku, se kvůli horšímu výnosu a úbytku ploch očekává o 17,7 % nižší než loni.

Jihočeský kraj se v regionálním srovnání umístil v pomyslném žebříčku krajů podle objemu odhadované sklizně ovsa a tritikale na prvním místě, v produkci pšenice a žita na třetím místě, v produkci ječmene na pátém místě a podle odhadované sklizně řepky na druhém místě. To vše koresponduje s jeho umístěním podle výměry sklizňových ploch.

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688