OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  16.08.2023 06:00:00

Dvě pětiny českých domácností nejsou pojištěny proti vykradení - ČPP Servis

 ČPP Servis: Dvě pětiny českých domácností nejsou pojištěny proti vykradení
16.8.2023 Tiskové zprávy, Produkty

V letních měsících pravidelně dochází k nárůstu počtu vykradených bytů a domů. Češi přitom pojištění domácností proti vykradení podceňují, velká část domácností takové pojištění nemá. A pokud pojištěni jsou, tak lidé často nevědí, na jakou výši pojištění mají a co vše jim pojistná smlouva kryje. Nejčastějším způsobem zajištění domácnosti je bezpečnostní zámek.

Pouze 57 % českých domácností má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. „Téměř polovina domácností pojištění proti vykradení neřeší. Právě letní měsíce jsou přitom z hlediska počtu vykradených bytů i domů nejrizikovější. Pokud už domácnosti pojištění proti vykradení mají, často nevědí, co vše jim pojištění kryje nebo je výše pojistné smlouvy nedostatečná,“ upozorňuje předseda sboru jednatelů ČPP Servis David Krňávek.

Z aktuálního průzkumu společnosti ČPP Servis vyplývá, že pokud mají domácnosti podobné pojištění sjednané, tak nejčastěji na částku mezi 100 a 500 tisíci korunami (34 %). Zatímco 17 % domácností má sjednané pojistné krytí do 100 tisíc korun, tak naopak 26 % majitelů nemovitosti má pojistnou smlouvu uzavřenou na částku mezi půl milionem a milionem korun. Téměř čtvrtina lidí (23 %) sice pojištění sjednané má, ale vůbec netuší, na jakou částku.

Počet vloupání do domů a bytů sice v České republice z rekordních hodnot klesl, přesto je ročně vykradeno několik tisíc domácností, podle statistik policie dochází ke zhruba 10 podobným případům každý den, v létě toto číslo roste.

Kromě pojištění české domácnosti podceňují i vlastní zabezpečení nemovitosti. Zpravidla se spokojí pouze s bezpečnostním zámkem,“ dodal David Krňávek. Plných 28 % domácností tak přiznává, že nemá žádné speciální zabezpečení domácnosti. Naopak nejčastějším způsobem zabezpečení je kombinace bezpečnostního zámku (45 %) a bezpečnostních dveří (38 %). „Zajímavostí je, že téměř čtvrtina domácností (23 %) věří, že nejlepší ochranou je hlídací pes. Otázkou samozřejmě zůstává, kde je tento hlídač v době, kdy je domácnost na dovolené,“ podotkl David Krňávek.

Českým domácnostem se tak zatím nechce příliš investovat do moderních ochranných technologií. Nějakou formu chytré domácnosti (alarmy, čidla, videokamery apod.) má pouze 13 % českých domů a bytů. David Krňávek přitom doporučuje, aby rizika kryla nejen pojištění domácnosti, ale i samotné nemovitosti. „Může se pak stát, že pojišťovna klientovi uhradí škodu na vybavení domácnosti, ale neuhradí už např. zničené vstupní dveře,“ dodal.

Stejně jako u jiných druhů pojištění i zde platí, že zájem o pojištění roste s přibývajícím věkem. Zatímco ve skupině vlastníků nemovitosti do 26 letpojištění proti vykradení jen 40 % lidí, ve skupině nad 54 let je to již 66 % domácností.

Průzkum zrealizovala společnost ČPP Servis v červnu letošního roku na vzorku 1 050 respondentů z celé České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688