Hana Fabianová (Klik.cz)
Finanční rady  |  12.08.2023 17:13:40

Jak si užít dovolenou autem bez stresu? Tipy pro dlouhé cesty a bezpečnou jízdu

Dovolená autem je spojená s celou řadou výhod. Nespornou předností je fakt, že můžete během cesty kdykoliv zastavit a nejste omezeni tím, co všechno si s sebou na dovolenou vezmete. Plánujete dovolenou autem i vy a chcete, aby cesta proběhla zcela hladce a co možná nejpříjemněji? Připravili jsme si pro vás několik tipů, díky kterým si užijete dovolenou autem bez stresu.

 

Před cestou auto dobře zkontrolujte

Před každou delší cestou byste měli dobře zkontrolovat technický stav vozidla. Pokud se chystáte na opravdu dlouho cestu, ideálně si nechejte automobil zkontrolovat v servisu a před odjezdem se také ujistěte, že máte nachystané všechny potřebné doklady a že máte v autě povinnou výbavu.

Seznamte se s předpisy v zemích, kterými bude projíždět 

Abyste předešli vysokým pokutám v zahraničí, jež by vám mohly dovolenou značně prodražit, seznamte se s předpisy v zemích, kterými budete projíždět. Kromě toho si zkontrolujte, zda máte potřebné dálniční známky a také se seznamte s povinnou výbavou v jednotlivých zemích, která se může od té naší lišit.

Tip! Ověřte si, zda má vaše auto platné povinné ručení.

Dělejte si pravidelné zastávky 

Dlouhé cestování je velmi únavné, a to zejména pro řidiče. Nejdůležitější prevencí proti nehodám v autě je tak pravidelný odpočinek. Ideální je, dělat si po každých dvou hodinách jízdy dvacetiminutové přestávky. Ty využijte nejen k osvěžení, ale také ke krátké procházce a ideálně i lehké rozcvičce. Přestávky samozřejmě můžete spojit i s návštěvou zajímavých míst po cestě.

Nachystejte si na cestu oblíbené skladby

Jen máloco dokáže dlouhou cestu autem na dovolenou zpříjemnit tak jako poslech oblíbených písniček. Zabavit vás může nejen předem připravený playlist, ale také třeba poslech audioknih nebo podcastů.

Připravte si občerstvení na cestu

Jak tělu během jízdy doplnit tolik potřebnou energii? Tím, že si na cestu nabalíte svačinu a pití. Kromě pravidelných svačinek vám cestu zpříjemní také to, když se do auta pohodlně oblečete a zvolíte kousky z přírodních materiálů, které jsou prodyšné a nikde netlačí.







Uvažujte nad sjednáním havarijního pojištění

V případě dovolené v zahraničí je pro většinu z nás už naprostou samozřejmostí sjednané cestovní pojištění. Je však dobré uvažovat i nad tím, jestli se vám nevyplatí sjednat i havarijní pojištění, minimálně to krátkodobé, abyste se při cestě na dovolenou vyhnuli starostem. Havarijní pojištění vaše auto ochrání před škodami způsobenými živly nebo škodami, které vznikly v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla.

Dovolená autem s dětmi: Jak zvládnout cestu?

Dlouhá jízda autem do cílové destinace s dětmi může být někdy velmi náročná. Pokud se však předem na cestu připravíte, můžete ji hravě zvládnout. Rozdíl samozřejmě je, pokud cestujete s malými nebo velkými dětmi. Při cestách autem s malými dětmi mějte vždy při ruce vlhčené ubrousky, pleny, pití, svačinku apod. Dopředu si také zkuste naplánovat místa na přestávky, kde se děti v krátkosti zabaví, například odpočívadla s dětskými hřišti. Ujistěte se, že je v autě správná teplota a zkuste dětem zachovat režim, na který jsou zvyklé.

Zábava pro děti do auta

Aby se děti během dlouhé cesty nenudily, připravte jim aktivity, které je během jízdy autem zabaví. Jaké? Máme pro vás několik tipů:

  • stírací nebo magnetická tabule
  • knížky s magnety nebo samolepkami
  • kouzelná tužka
  • film nebo audio pohádka
  • hry, do kterých se zapojíte vy (slovní fotbal, příběh na pokračování…)

Co udělat pro to, aby dovolená autem proběhla přesně podle vašich představ? Před tím, než se vypravíte na cestu, zkontrolujte si technický stav auta i povinnou výbavu. Naplánujte si po cestě přestávky a připravte si vše, co by vám mohlo jízdu zpříjemnit, například občerstvení, oblíbenou hudbu nebo audio knihu, která vás během jízdy zabaví.

Hana Fabianová

Hana se věnuje copywritingu už více než 9 let. Svět slov ji pohltil natolik, že kromě stovek blogových článků, produktových popisků, textů na weby a sloganů napsala i dětskou knížku a aktuálně pracuje na dalších knihách.





Klik.cz

Klik.cz je online srovnávač pojištění, který vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro vaše auto, domácnost, cestu nebo život. Naše callcentrum vám poradí s výběrem a správným nastavením jakékoliv pojistky. Klik.cz je rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob, jak si sjednat pojištění online, ušetřit čas a tisíce korun ročně.

Více informací na https://www.klik.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

12.10.20235 tipů, jak si užít podzim Redakce (Bydlet.cz)
21.06.2023Jak naplánovat cestu na dovolenou se psem - UNIQA radí OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688