Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  11.08.2023 16:00:00

Stále stejné překážky u elektromobilů, ale zájem roste (video)

Na Yahoo Finance uvádí, že na jednu stranu se hovoří o možném zpomalování trhu s elektromobily, poslední čísla ale ukazují na opačný trend. David Undercoffler, který působí jako editor v Autolist, k tomu uvedl, že výrobci elektromobilů velmi rychle řeší problémy, které by zákazníci s tímto typem vozů mohli mít. Klesají tak obavy z cenové dostupnosti elektromobilů či obavy z dojezdu.

Undercoffler podle svých slov nechce hovořit o elektromobilech jako o něčem, co je „nevyhnutelné“. Zdá se ale, že rostoucí počet spotřebitelů je vnímá jako něco, co „bude pasovat do jejich životního stylu“. Na Yahoo k tomu ukázali výsledky průzkumu, který se zaměřoval na postoje Američanů k elektromobilům. V současné době je důvodem, proč si jej nekupovat, u 42 % dotazovaných cena, další čísla se týkají dojezdu a přístupu k nabíjecím stanicím na veřejných místech:

důvod koupě elektromobil
Zdroj: Yahoo, Autolist

Undercoffler uvedl, že jeho společnost provádí průzkumy od roku 2019 a ukazují stále na zmíněné faktory. Nicméně klesá podíl lidí, které odrazují. Ohledně čistých cen vozů pak expert zmínil dopad nové legislativy, která zamíchala s tím, jaké elektromobily a značky souvisejí s finanční podporou vlády a které ne.

Například Kia a Hyundai podle experta přichází na trh s velmi dobrými modely elektromobilů a hybridů, nicméně na podporu jejich vozy nedosáhnou vyjma leasingu, kde se podle experta dá využít určitých „skulin“. Například v Kalifornii lze přitom čistou cenu elektromobilů kvůli podpoře ze strany státu snížit až o 10 tisíc dolarů, což je velmi významná částka. Druhý graf ukazuje podíl odpovědí na otázku, zda se dotázaný vidí jako někdo, kdo bude v budoucnu vlastnit elektromobil. Za sebou jdou odpovědi „ano, nejsem si jistý, ne a již nyní takový vůz vlastním“:

průzkum elektromobil
Zdroj: Yahoo, Autolist

Undercoffler řekl, že nyní jsou elektromobily zejména pro bohatší spotřebitele, „kteří kolem sebe mají nabíjecí infrastrukturu.“ Lidé s nižšími příjmy se podle průzkumu s takovými vozy „moc neidentifikují“. Pro spotřebitele by pak bylo podle experta jednodušší, kdyby trh směřoval k jednotnému standardu infrastruktury. Jednodušší by pro ně tudíž v tuto chvíli bylo, pokud by automobilky začaly ve velkém používat standardy a stanice Tesly.



Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688