Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.08.2023 19:19:33

Rusko oficiálně spouští svou digitální měnu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Digitální rubl má zelenou

Poté, co Čína oficiálně spustila svou digitální měnu (e-jüan), přichází se stejným krokem také Rusko, když prezident Vladimir Putin podepsal 24.07.2023 zákon o zavedení digitálního rublu. Tento zákon nabyl účinnosti 1. srpna a reguluje používání digitálního rublu pro platby a další převody v Ruské federaci. Jednou z oblastí, kterou nový zákon definuje, je, že platby a převody mezi fyzickými osobami budou zdarma. Naopak komerční subjekty budou zatíženy povinností zaplatit provizi ve výši 0,3 % z převáděné částky.

Aby měl ruský digitální rubl šanci na širší přijetí od tamní veřejnosti, je součástí přijaté legislativy faktický zákaz zákonem definovaných kryptografických plateb za zboží a služby v Rusku. Konkrétně nařizuje kryptografickým centralizovaným platformám, aby odmítaly transakce společnostem, které umožňují směnu tradičních měn za kryptoměny a obráceně.

Ruská centrální banka jako jediný emitent digitálního rublu a správce celé digitální platformy

Jediným emitentem digitálního rublu bude Ruská centrální banka. Ta bude také spravovat celý platební systém digitálního rublu. Tím se digitální rubl stává oficiální digitální měnou vydávanou centrální bankou (CBDC – Central Bank Digital Currency). Digitální rubl bude koexistovat společně s klasickým ruským rublem a běžnými bezhotovostními platbami. Ze strany ruské měny se tak jedná po hotovostních a bezhotovostních penězích o třetí formu tamní národní měny.

CBDC bude uloženo v digitálních peněženkách a bude přístupné prostřednictvím mobilních aplikací komerčních bank. Zákon zároveň neumožňuje uživatelům otevírat bankovní účty s digitálními rubly nebo přijímat půjčky v digitální měně centrální banky. Banky, které se již účastní pilotního projektu digitálního rublu, začnou zhruba v půli srpna testovat transakce s běžnými klienty. V rámci testů budou prováděny převody digitálních rublů mezi zúčastněnými bankami, retailovými a korporátními klienty a také platby digitálními rubly za zboží a služby mezi společnostmi. Počáteční testování bude ze začátku prováděno v omezeném rozsahu. V roce 2024 by se pak celý systém měl rozšířit o bezkontaktní platby pomocí technologie NFC, přičemž s rozsáhlým zavedením nové podoby platebního systému se počítá až od začátku roku 2025.

Rusko legalizuje zahraniční CBDC

Plány na zavedení digitálního rublu jako jedné z tamních platebních možností akcelerovaly poté, co Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a západní státy za to na něj uvalily ekonomické sankce. Jednou ze sankcí bylo i odstřižení většiny ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT. Přijetí výše zmíněné legislativy tak není odborníky vnímáno jako snaha Moskvy nabídnout alternativu pro platby v Rusku, ale jako snaha, jak obejít finanční sankce, které jsou na Rusko uvaleny kvůli vojenské agresi na Ukrajině.

Tuto tezi podporuje i druhý přijatý zákon koncem července. V té ruská vláda právně uznává CBDC jiných států. Guvernérka Ruské centrální banky, Elvira Nabiullina, k tomu uvedla, že její instituce zkoumá možnosti integrace platforem zahraničních CBDC s platformou digitálního rublu. Výsledkem by mělo být usnadnění přeshraničních plateb v centrálně vydávaných digitálních měnách. Ruské úřady tak udělily digitálním měnám jiných států podobný status jako digitálnímu rublu. Přijatá legislativa zároveň ruší dřívější omezení pro nerezidenty, kteří chtějí provádět transakce s CBDC jiných států.

Široké přijetí zatím pokulhává

I když má ruská vláda oprávněný zájem na rychlém a širokém přijetí digitálního rublu, naráží na odpor malých a středních podniků. Podle nedávného průzkumu mezi více než 1200 zástupci malých a středních podniků téměř dvě třetiny ruských společností nevidí žádné výhody CBDC pro jejich podnikání. Ruská vládnoucí garnitura tak musí nejprve přesvědčit soukromý sektor, aby byl projekt ruského digitálního rublu životaschopný.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688