Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  10.08.2023 11:08:00

Úspěšné obce v soutěži Vesnice roku 2023 Středočeského kraje si rozdělí víc než milion korun - vyhlášení proběhne na Jarmarku venkova v Luhačovicích 16. září

Středočeské obce, které uspěly v krajském kole soutěže Vesnice roku 2023, získají finanční dar na propagaci a svůj rozvoj. Krajští radní na svém dnešním zasedání schválili návrh na poskytnutí peněžních darů pro 13 obcí v celkové výši 1 060 000 korun. Návrh ještě musí schválit zastupitelé.

Na dnešním zasedání krajské rady bylo projednáno poskytnutí peněžních darů pro 3 obce, které získaly v soutěži Vesnice roku 2023 výherní stuhu a dalších 10 obcí, které byly oceněny diplomem. Z rozpočtu Středočeského kraje získávítězná obec Ledčice peněžní dar ve výši 200 000 korun na prezentaci a propagaci obce v dalším kole soutěže Vesnice roku, ale také na slavnostní předávání krajských cen, které se konalo během letních prázdnin přímo v obci Ledčice. Také obec Kněžice na Nymbursku, která získala Oranžovou stuhu, postupuje do celostátního kola ve své kategorii. Stejně tak držitelka Zelené stuhy, obec Chorušice na Mělnicku, bude soutěžit v celostátním kole o Zelenou stuhu České republiky 2023. Obě obce získají na propagaci a přípravu prezentace, při které budou hodnoceny odbornou komisí peněžní dar z rozpočtu Středočeského kraje 100 000 .Další obce získají finanční dar na všestranný rozvoj obce. Konkrétně se jedná o Tetín a Dolní Břežany (100 000 korun); Kotopeky, Líský, Mečeříž, Opolany (65 000 korun); Březno, Bystřice, Kly, Řepín (50 000 korun). „Soutěž vesnice roku 2023 je skvělým způsobem, jak se mohou středočeské obce zviditelnit. Úspěšné obce, které byly oceněny, mohou současně sloužit jako pozitivní příklad pro ostatní, a to například díky bohatému kulturnímu dění, spolkové činnosti, energetické samostatnosti obce nebo třeba péči o přírodu. Peněžní dary, které obcím kraj poskytne, poslouží na prezentaci a propagaci obcí, ale také na jejich všeobecný rozvoj,“ upřesnil Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací.

Obec Ledčice, vítěz krajského kola a držitel Zlaté stuhy, obec Bukovno, držitel Modré stuhy a městys Davle, držitel Bílé stuhy budou finančně podpořeny dotací z ministerstva pro místní rozvoj. Kněžice a Chorušice budou finančně podpořeny z ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí.

Vyhlášení Vesnice roku 2023 Středočeského kraje se konalo na začátku června a vítězem a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Ledčice na Mělnicku. Do 27. ročníku se přihlásilo 15 obcí, o čtyři více než loni. Pečlivé hodnocení měla na starost krajská komise, která v průběhu měsíce května navštívila všechny přihlášené obce. Kromě Zlaté stuhy byly uděleny také další stuhy, Modrá stuha za společenský život, Bílá stuha za činnost mládeže, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Soutěž Vesnice roku vyhlašují Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR.

Do celostátního kola postupuje krajský vítěz, obec Ledčice. Hodnocení celostátního kola bude probíhat na přelomu srpna a září. Vítěze a nositele titulu „Vesnice roku 2023“ bude znám 16. září, vyhlášení proběhne na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Držitelé Zelené a Oranžové stuhy postupují do celostátních kol ve svých kategoriích a budou soutěžit o Zelenou stuhu České republiky 2023 (Chorušice) a o Oranžovou stuhu České republiky 2023 (Kněžice).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688