OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Kriminalita a bezpečnost  |  10.08.2023 12:13:55

V Česku se objevil nový škodlivý kód určený ke špionáži - ESET

 ESET: V Česku se objevil nový škodlivý kód určený ke špionáži

Nejčastěji detekovaným škodlivým kódem pro platformu Android v Česku zůstává trojský kůň Hiddad, který ke svému šíření využívá napodobeniny hry Minecraft. S téměř shodným počtem detekcí se ale v červnu nově objevil malware Spy.SpinOk. Šíří se jako doplněk pro vývojáře a má funkce spywaru – jeho úkolem je například získávat informace o souborech v zařízení oběti a odesílat je útočníkům, dokáže ale také kopírovat dočasný obsah ve schránce zařízení nebo ho nahradit. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku. Bezpečnostní specialisté z ESETu uživatelům doporučují, aby riziko v podobě spywaru nepodceňovali a zabezpečili své chytré telefony kvalitním bezpečnostním softwarem.

Bezpečnostní specialisté z ESETu nadále detekují trojského koně Hiddad jako nejčastější hrozbu pro platformu Android v Česku. V červnu se objevil v pětině všech případů a v porovnání s květnovou statistikou tak počet jeho detekcí klesl. Svou stabilní přítomností ale potvrzuje, že je v českém prostředí škodlivým kódem s úspěšnou strategií vůči uživatelům.

„To, že si trojský kůň Hiddad drží v naší pravidelné statistice hrozeb stabilní pozici, není běžné, protože skladba škodlivých kódů na platformě Android se vyvíjí daleko dynamičtěji než u ostatních operačních systémů. Tento škodlivý kód je v Česku zkrátka úspěšný a u útočníků populární. Stále také vidíme, že ke svému šíření využívá mobilní hry, které napodobují slavnou hru Minecraft,“ říká Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

S téměř shodným počtem detekcí měl pak v červnu největší pozornost bezpečnostních expertů také nový malware Spy.SpinOk. Jedná se o zcela nový typ rizika pro uživatele chytrých telefonů s platformou Android. Spy.SpinOk je softwarový modul s funkcemi spywaru, který dokáže shromažďovat informace o souborech v napadeném zařízení a následně je odesílat útočníkům. Objevil se v celé řadě aplikací, například v aplikacích určených k úpravě videí.

„Spy.SpinOk je typem malwaru, který má provádět v zařízeních obětí špionáž. Útočníci mohou vývojářům aplikací nabízet tento modul jako marketingový doplněk, takzvaný Software Development Kit, SDK. V aplikacích se pak takový doplněk projevuje jako nějaká minihra nebo losování o ceny. Útočníci mohou prostřednictvím malwaru Spy.SpinOk získávat informace o souborech v zařízení i zkopírovat či nahradit dočasný obsah uložený ve schránce zařízení,“ vysvětluje Jirkal a dodává: „Aplikace, které obsahují tento škodlivý doplněk, mohou být mezi uživateli rozšířeny ve velkém, protože sami vývojáři si nemusí být škodlivosti doplňku, který použili, vědomi. Uživatelům bych určitě doporučil, aby i na svých chytrých telefonech měli nainstalovaný kvalitní bezpečnostní software, který dokáže spyware včas rozpoznat.“

Útočníci si mohou hru nejdříve koupit, pak ji upraví

Zneužívání aplikací a online her k šíření škodlivého kódu na platformě Android je pro útočníky osvědčenou strategií. Dlouhodobě ji využívají i u adwaru Andreed. „Adware Andreed byl rizikem pro uživatele zařízení s platformou Android především loňské léto, ale i v červnu letošního roku jsme pozorovali, jak jeho čísla opět rostou. Nejčastěji jsme ho v červnu objevili ve falešných verzích her s názvy My Singing Monsters Composer a The Long Drive Road Trip Game. Cílem je pravděpodobně, jako u?trojského koně Hiddad, především mladší publikum,“ říká Jirkal.

Jsou to právě napodobeniny známých her nebo oblíbených a rozšířených nástrojů do chytrých mobilních telefonů, kterými útočníci skrytě motivují uživatele, aby zrovna jejich hru obsahující nějaký škodlivý software stáhli do svého zařízení.

„Čísla v našich statistikách nám jasně ukazují, že schovat škodlivý kód do nějaké hry funguje a útočníkům se to vyplácí, i v České republice. Někteří útočníci to dělají i tak, že si již kompletně naprogramovanou hru koupí od samotných vývojářů, kteří je nabízí prakticky komukoliv a jejich cena není vysoká. Útočníci si pak do hry přidají svůj kód, změní její ikonu a prodají ji dál. Samozřejmě si ale hru mohou sehnat i jinou cestou a upravit ji do podoby škodlivé verze bez zdrojových kódů,“ dodává Jirkal.

V případě spywaru je jistotou bezpečnostní program

V případě kybernetické hrozby v podobě spywaru je spolehlivým způsobem zabezpečení renomovaný bezpečnostní program, se kterým budou mít uživatelé jistotu, že jejich data zůstanou v bezpečí. Dokáže také varovat před celou řadou potenciálně nechtěných aplikací (PUA) a nebezpečnými webovými stránkami. Sami uživatelé pak podle bezpečnostních specialistů mohou udělat to, že budou opatrní při stahování.

„Největším rizikem jsou pro uživatele různá internetová úložiště a neoficiální obchody třetích stran. Neznamená to, že ani v oficiálních obchodech, jako je Google Play, nenarazíte na škodlivou aplikaci, ale máte v jeho případě větší jistotu, že ji jeho bezpečnostní týmy včas odhalí, odstraní a uživatelé budou informováni. Také bych doporučil ještě před stažením aplikace do zařízení věnovat pozornost recenzím. Ty mohou na nežádoucí chování aplikace upozornit, protože uživatelé si negativní zkušenost většinou nenechají pro sebe,“ říká Jirkal z ESETu.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice pro platformu Android za červen 2023:

  1. Android/Hiddad.BAQ trojan (22,19 %)
  2. Android/Spy.SpinOk trojan (19,47 %)
  3. Android/Andreed trojan (9,98 %)
  4. Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (3,11 %)
  5. Android/TrojanDropper.Agent.GWO trojan (2,66 %)
  6. Android/Hiddad.BAP trojan (2,16 %)
  7. Android/Spy.Agent.BYP trojan (2,05 %)
  8. Android/Agent.ELC trojan (1,83 %)
  9. Android/FakeApp.RR trojan (1,72 %)
  10. Android/Agent.ELP trojan (1,61 %)

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688