Životní prostředí  |  08.08.2023 19:00:00

Copernicus: Globální teploty vzduchu a oceánů dosáhly nových rekordů - Červenec 2023

 


Služba Copernicus Climate Change Service (C3S ), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu , pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných . Tento měsíc jsou do této tiskové zprávy zahrnuty také nejdůležitější informace o teplotě povrchu moře. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě .

Průměrná denní globální teplota povrchu moře (°C) v oblasti 60° j. š. - 60° s. š. vynesená jako časová řada pro každý rok od 1. ledna 1979 do 31. července 2023. Roky 2023 a 2016 jsou znázorněny tlustými čarami a jsou vystínovány světle červenou, resp. tmavě červenou barvou. Ostatní roky jsou znázorněny tenkými čarami a vystínovány podle dekády, od modré (70. léta 20. století) po cihlově červenou (roky 2020). Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

červenec 2023 - Nejvyšší hodnoty přízemní teploty vzduchu:

  • Je potvrzeno, že průměrná globální teplota v červenci 2023 je nejvyšší v historii pro jakýkoli měsíc.
  • Červenec byl o 0,72 °C teplejší než průměr červencových teplot v letech 1991-2020 a o 0,33 °C teplejší než předchozí nejteplejší měsíc – červenec v roce 2019.
  • Odhaduje se, že tento měsíc byl asi o 1,5 °C teplejší než průměr za období 1850-1900.
  • Vlny veder se vyskytly v mnoha oblastech severní polokoule, včetně jižní Evropy.
  • Nadprůměrné teploty se vyskytly v několika jihoamerických zemích a na velké části Antarktidy.

červenec 2023 - Nejvyšší teploty hladiny moře:

· Globální průměrná teplota mořské hladiny* po dlouhém období neobvykle vysokých teplot (a to od dubna 2023) nadále rostla a v červenci dosáhla rekordních hodnot.

· Za celý měsíc byla průměrná globální teplota povrchu moře o 0,51 °C vyšší než průměr za období 1991-2020.

· Severní Atlantik byl v červenci o 1,05 °C nadprůměrný, protože teploty v severovýchodní části povodí zůstaly nadprůměrné a v severozápadním Atlantiku se vyskytly neobvykle vysoké teploty.

· Mořské vlny veder se objevily jižně od Grónska a v Labradorském moři, v Karibské pánvi a ve Středozemním moři.

· Nad rovníkovou částí východního Pacifiku se nadále rozvíjely podmínky El Nino.

Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S): "V červenci jsme byli svědky nových rekordů v globálních teplotách vzduchu i povrchu oceánů. Tyto rekordy mají neblahé důsledky pro lidi i planetu, která je vystavena stále častějším a intenzivnějším extrémním jevům."

"Rok 2023 je v současnosti třetím nejteplejším rokem s teplotou o 0,43 °C vyšší než nedávný průměr, přičemž průměrná globální teplota v červenci byla o 1,5 °C vyšší než v předindustriálním období. I když se jedná pouze o dočasný stav, ukazuje to na naléhavost ambiciózního úsilí o snížení globálních emisí skleníkových plynů, které jsou hlavní příčinou těchto rekordů."

Při porovnání průměrů za dosavadní kalendářní rok, tedy od ledna do července, je globální průměr pro rok 2023 třetí nejvyšší v historii měření, a to 0,43 °C ve srovnání s roky 1991-2020, zatímco v roce 2016 to bylo 0,49 °C a v roce 2020 0,48 °C. Očekává se, že rozdíl mezi rokem 2023 a rokem 2016 se v následujících měsících zmenší, protože poslední měsíce roku 2016 byly relativně chladné (což snížilo roční průměr na 0,44 °C), zatímco zbytek roku 2023 by měl být relativně teplý, protože se vyvíjí současný jev El Nino.

červenec 2023 - Nejdůležitější informace o mořském ledu

  • Rozsah mořského ledu v Antarktidě nadále překonával rekordy pro toto roční období a jeho měsíční hodnota byla o 15 % nižší než průměr, což je zdaleka nejnižší červencový rozsah od začátku satelitních pozorování.
  • Stejně jako v červnu zůstal denní rozsah antarktického mořského ledu po celý měsíc výrazně pod dříve pozorovanými hodnotami pro toto roční období.
  • Koncentrace mořského ledu byly nejvíce podprůměrné v severní části Weddellova, východní části Bellingshausenova a severní části Rossova moře, zatímco nadprůměrné koncentrace přetrvávaly v širokém sektoru Amundsenova moře.
  • Rozsah arktického mořského ledu byl mírně pod průměrem, ale výrazně nad rekordním minimem z července 2020.
  • Zatímco na většině území Severního ledového oceánu byly koncentrace mořského ledu podprůměrné, severně od severního pobřeží Sibiře převládaly koncentrace nadprůměrné.

červenec 2023 - Hydrologické proměnné highlights:



  Celosvětový průměr přízemní teploty vzduchu pro všechny červencové měsíce v letech 1940 až 2023. Odstíny modré barvy označují chladnější roky, než je průměr, zatímco odstíny červené barvy ukazují roky, které byly teplejší než průměr. Data: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

O programu Copernicus a ECMWF

Program Copernicus je součástí vesmírného programu Evropské unie, který je financován z prostředků EU, a je vlajkovou lodí programu pozorování Země, který funguje prostřednictvím šesti tematických služeb: Atmosféra, Moře, Země, Změna klimatu, Bezpečnost a Nouzové situace. Poskytuje volně přístupná provozní data a služby, které uživatelům poskytují spolehlivé a aktuální informace týkající se naší planety a jejího životního prostředí. Program koordinuje a řídí Evropská komise a je realizován ve spolupráci s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským střediskem pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), agenturami EU a společností Mercator Océan a dalšími.

ECMWF provozuje dvě služby z programu EU Copernicus pro pozorování Země: službu Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a službu Copernicus Climate Change Service (C3S). Přispívají také do služby Copernicus Emergency Management Service (CEMS), kterou realizuje Společné výzkumné středisko EU (JRC). Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) je nezávislá mezivládní organizace, kterou podporuje 35 států. Je to výzkumný ústav a zároveň nepřetržitá operační služba, která vytváří a šíří numerické předpovědi počasí pro členské státy. Tyto údaje jsou plně k dispozici národním meteorologickým službám členských států. Superpočítačové zařízení (a související archiv dat) v ECMWF je jedním z největších svého druhu v Evropě a členské státy mohou využívat 25 % jeho kapacity pro své vlastní účely.

ECMWF rozšířil své působiště v některých členských státech. Kromě centrály ve Spojeném království a výpočetního střediska v Itálii se kanceláře zaměřené na činnosti prováděné v partnerství s EU, jako je například program Copernicus, nacházejí v německém Bonnu.

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688