trebic.cz (Třebíč)
Z regionů  |  08.08.2023 10:13:46

Třebíč oslaví dvacet let v elitní společnosti UNESCO

Třebíč je město s bohatou historií a tak zde mohou návštěvníci obdivovat mnoho cenných architektonických památek. Ty nevýznamnější z nich, židovská čtvrť s židovským hřbitovem a bazilika sv. Prokopa, byly 3. července 2003 zapsány na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Letos tedy naše město slaví už 20. výročí této události.
bazilika

„V týdnu od 14. do 20. srpna čeká Třebíčany i návštěvníky města bohatý program. V pondělí 14. srpna bude v předzámčí vernisáž výstavy památek UNESCO v Třebíči, zahajovací koncert slavností, The CELLO Boys & Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, na Podzámecké nivě. Od pondělí do čtvrtka mohou lidé navštívit oživené zámecké příkopy, kde lidé uvidí středověkou vesničku s rytířským ležením, ukázkou zbraní, střelbou, ukázkou řemesel a zvířecím koutkem. Budou si moci některá řemesla vyzkoušet, například kovářské, hrnčířské nebo řezbářské, ochutnat dobová jídla, nebo se mohou naučit žonglovat a tančit dobové tance,“ popsal zahájení slavností starosta Třebíče Pavel Pacal.

Pro návštěvníky je připraven také zajímavý doprovodný program. V úterý 15. srpna v 17 hodin bude v Zadní synagoze přednáška Pavla Heřmana s názvem Třebíč před UNESCEM, v 19 hodin Divadlo Víti Marčíka v židovské čtvrti U lípy.

Ve středu 16. srpna proběhne v Národním domě přednáška Jiřího Kolbaby, Světové skvosty UNESCO v Třebíči, kterou připravil speciálně pro tyto oslavy. Ve 20 hodin se lidé mohou těšit na skupinu středověké hudby Krless v zámeckých příkopech a v 21 a 22 hodin budou probíhat večerní prohlídky baziliky sv. Prokopa s baterkou. Na prohlídku je nutná rezervace předem a lidé si musí vzít vlastní baterku.

Ve čtvrtek 17. srpna čeká děti vystoupení U lípy v židovské čtvrti, Komedianti na káře, které bude pokračovat večerní stezkou židovskou čtvrtí s šesti soutěžními zastaveními, která bude končit na židovském hřbitově a končit večerními prohlídkami Zadní synagogy v 21 a 22 hodin. V Zadní synagoze mohou lidé v 17 hodin navštívit přednášku Cesty peklem. Přednáška publicity a spisovatele Stanislava Motla, Martina Korčoka z Muzea holokaustu v Seredi a Naftali Ďuro Fursta - jednoho ze zachráněných dětí Antonínem Kalinou, je svědectvím jednoho z posledních přeživších pochodů smrti.

Od pondělí do čtvrtka budou pro tvořivé návštěvníky připraveny zajímavé výtvarné a pohybové workshopy v zámeckém příkopu, v židovské čtvrti a před radnicí na Karlově náměstí.

Oslavy vyvrcholí slavnostmi Tří kápí od pátku 18. do neděle 20. srpna na Podzámecké nivě, opět s bohatým historickým a kulturním programem.

„Lidé se mohou těšit na velkou středověkou vesničku, s katovnou, rytířskými stany a dalšími. V pátek zahájí slavnosti bubenické vystoupení v 15 hodin a odpoledne bude pokračovat kejklířem, šermíři, dobovým tancem. Na podiu budou koncerty kapely Extáze a Olgy Lounové a kapely CELEST&CHARLES, které doplní v 21.30 ohnivá show. Sobotní historický program začne v 10 hodin dopoledne a kromě šermířů, kejklířů a tanečnic uvidíme scénu obléhání Třebíče Matyášem Korvínem nebo koňský turnaj. Divadelní spolek Ampulka zahraje příběh o založení třebíčského kláštera. V sobotním programu bude také koncert pro děti Čiperkové, kapely Hodiny, Botox, Crazy Dogs. Ve 20.30 projde centrem Třebíče od Baziliky přes židovskou čtvrť na Podzámeckou nivu noční historický průvod, který bude zakončen ohňostrojem. I v neděli budou slavnosti začínat v 10 hodin dopoledne historickým programem, pro děti je připraven koncert skupiny MYŠ&MAŠ a v 15.30 slavnosti ukončí swingová kapela Prague Rhytm Kings,“ uvedl místostarosta Miloš Hrůza, který má kulturu v Třebíči na starosti.

Podrobný program včetně pozvánek k jednotlivým akcím najdou lidé na webových stránkách městského kulturního střediska.

20 let v UNESCO, plakáty

Zodpovídá: Tiskové oddělení
Vytvořeno / změněno: 8.8.2023 / 8.8.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688