Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.08.2023 17:36:44

Coinbase žádá soud, aby zamítnul žalobu od Komise pro cenné papíry a burzy (SEC)

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

V minulých dnech jsme byli svědky žalob ze strany Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na přední světové kryptografické burzy Binance a Coinbase. Na burzu Coinbase byla ze strany SEC podána žaloba za to, že zprostředkovává směnu několika druhů aktiv, aniž by měla od výše zmíněné Komise udělené povolení k provozování takového podnikání. SEC ve svých obviněních uvádí, že společnost Coinbase obchodovala s nejméně 13 druhy kryptoměn (Solana, Cardano, Polygon a jiné), které jsou dle SEC cennými papíry, a které měly být registrovány. SEC v žalobě zároveň obviňuje společnost Coinbase, že fungovala jako neregistrovaná burza, makléř a clearingové centrum.

Návrh na stažení žaloby

Coinbase, druhá největší kryptografická burza na světě podle objemu obchodů, se rozhodla, že se bude represivním krokům ze strany SEC aktivně bránit. Reaguje tak na přelomový verdikt z půlky července (13.07.2023), který vynesla soudkyně amerického federálního soudu, Analisa Torresová. V něm soudkyně Torresová zamítla argumenty SEC, že společnost Ripple porušila federální zákon prodejem tokenů XRP, které mylně označovala za tzv. cenné papíry. Uvedla, že prodeje tokenů kupujícím, u kterých nezná společnost totožnost, neporušují zákony o cenných papírech.

Společnost Coinbase s poukázáním na tento verdikt v pátek (04.08.2023) požádala federální soud, aby zamítl soudní spor, který proti ní vede Komise pro cenné papíry a burzy. Coinbase se tak brání nařčení, že sloučila tři funkce, které jsou na tradičních trzích s cennými papíry obvykle odděleny: makléřství, burzovní služby a clearingové agentury. Coinbase v podaném návrhu na zamítnutí žaloby zároveň reaguje na druhou část rozsudku ve sporu mezi Ripple a SEC, když v ní uvádí, že nenabízí "investiční smlouvy". Soudkyně Torresová Komisi pro cenné papíry a burzy totiž přiznala právo na regulaci v případě transakcí přímým institucionálním investorům. Ve verdiktu uvedla, že:

„Společnost Ripple Labs porušila federální zákon o cenných papírech, když prodávala XRP přímo sofistikovaným investorům.“

Cena akcií společnosti Coinbase | zdroj Yahoo! Finance: https://uk.finance.yahoo.com/chart/COIN

Spor o to, co je a co není cenný papír

Jádrem argumentu SEC, kterým zaštiťuje své regulační kroky, je, že kryptoaktiva, která Coinbase prodává, mají "vlastnosti cenných papírů". V podání k soudu na Manhattanu společnost Coinbase tvrdí, že SEC nemá k žalobě oprávnění, protože sporná aktiva nejsou cennými papíry. Jednou z klíčových charakteristik cenného papíru podle Howeyho testu je, že se jedná o "investiční smlouvu". Společnost Coinbase tvrdí, že tento požadavek nesplňuje, a že tak nemůže spadat do přenesené pravomoci agentury.

Ředitel společnosti Coinbase, Paul Grewal, k soudnímu návrhu na zrušení žaloby na síti X (dříve Twitteru) uvedl, že:

„Náš hlavní argument je jednoduchý - nenabízíme 'investiční smlouvy', jak tento pojem vykládá po desetiletí Nejvyšší soud a další závazné precedenty.“

Společnost Coinbase tak doufá, že podobná logika jako v případě sporu SEC a Ripple aplikovaná na její vlastní případ zvítězí. Proti vyhovění návrhu stojí ta část výše zmíněného rozsudku, ve kterém se uvádí, že XRP je cenným papírem, když se prodává institucionálním investorům. Rozhodnutí o XRP se navíc také týká pouze jedné kryptoměny, přičemž případ s kryptoměnovou burzou Coinbase je pravděpodobně mnohem složitější. Nelze tedy předjímat, jak příslušný soud v dané věci rozhodne.

Předseda Komise pro cenné papíry a burzy, Gary Gensler, si přesto za kroky svého úřadu stojí, když naznačil, že soudní rozhodnutí, ani následné kroky jednotlivých hráčů na trhu, na jejich strategii nic nemění a nadále budou pokračovat v uplatňování regulačních rámců na firmy, které, dle jejich názoru, nedodržují předpisy a požadovat, aby všechny výtky uvedly do souladu s předpisy.



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688