Okénko investora  |  07.08.2023 12:47:48

Kam se poděla recese?

Pesimistické předpovědi analytiků se na akciovém trhu nenaplnily a ekonomika zdánlivě nereaguje na vyšší úrokové sazby.

Na přelomu roku 2022/2023 většina analytiků z nejprestižnějších investičních bank na Wall Street předpovídalo chmurný rok 2023 pro akciové trhy v USA. Obzvlášť první polovina roku měla být bolavá a druhá polovina se měla vyvíjet v duchu obnovy. O 8 měsíců později při zpětném pohledu lze říci, že analytický konsensus na Wall Street zklamal a stal se pravý opak toho, co většina analytiků předpovídalo. Ukazuje to, jak obtížné je předvídat trhy, a to jen i pár měsíců do budoucna. Medián všech odhadů dna amerického indexu S&P 500 se shodoval s aritmetickým průměrem, jednalo se o 3 300 bodů (Graf 4). Tato hodnota se nyní zdá být méně pravděpodobná a dno trhu pravděpodobně letos nedosáhne daleko pod 4 000 bodů. V průměru tedy banky cílovaly hodnotu indexu na konci letošního roku 2023 na hodnotu 4 000 - 4 100 bodů (Graf 5). To se ještě může naplnit, pokud bude index ze současných 4 515 bodů spadne zhruba o 10 %. Analytici Deutsche Bank byli mimo konsensus a správně předpovídali, že první polovina roku bude pozitivní, druhá polovina by měla být horší podle jejich analýzy v té době. 

Poznámka k odhadům v grafech: (GS = Goldman Sachs, JPM = JPMorgan Chase, DB = Deutsche Bank, MS = Morgan Stanley, Bcls = Barclays, UBS = Union des Banques Suisses, WF = Wells Fargo, HSBC = Hong Kong and Shanghai Banking Corporation, BofA = Bank of america).

 

Akciový optimismus v tomto roce zažehlo především nadšení z potenciálu umělé inteligence, nejvíce po zpřístupnění dosud nejdokonalejšího chatovacího programu Chat GPT. Investoři v souvislosti s tím a s ekonomickou situací, která se nezhoršuje tak, jak analytici předpokládali začali opouštět pesimistické scénáře. Situaci na trhu podporuje i fiskální expanzivní politika vlády USA, která od počátku roku do ekonomiky vypustila více než půl bilionů USD. Likviditu na trhu dočasně podpořil i Fed, když na trh vypustil 300 miliard USD v březnu na podporu stability bankovního sektoru. Optimismus nyní vládne akciovým trhům.

Tento růst trvá dodnes a začíná být problematickým. Americké akciové trhy v současné chvíli naceňují optimistický scénář, kdy se tamní ekonomika úplně vyhne, nebo jenom trochu zavadí o recesi a sazby začnou v příštím roce výrazně klesat. Nejen to, trhy také předpokládají, že zisková recese amerických společností v tomto kvartále nalézá své dno a od 3. kvartálu 2023 započne rychlá obnova v ziscích společností. Rychlost této obnovy by odpovídala expandující ekonomice ve druhé polovině roku. S akciovým trhem ale nesouhlasí dluhopisový trh, který očekává, že se situace zhorší a nastane recese. Dluhopisový trh je větší a lepší v předvídání makroekonomických a politických událostí. Například výnosová křivka amerických dluhopisů (rozdíl mezi 10letými a 2letými výnosy) předpověděla každou recesi v USA od roku 1980 a nyní předvídá další. Ovšem načasování je něco v čem nevyniká ani trh dluhopisů.

Akciové trhy se tak nyní nachází v optimální zóně, která byla v této fázi cyklu typická. Historie se spíše přiklání dluhopisovému trhu, ovšem nastává období fiskální dominance a nikdo přesně neví k čemu to povede. Rychlost zadlužování americké vlády explodovalo a v důsledku vyšších úrokových sazeb je americká vláda nucena se ještě více zadlužovat, protože úrok na fiskálním dluhu roste s klíčovými úrokovými sazbami. Ironicky tak může docházet k tomu, že vyšší sazby podpoří inflační tlaky, protože to povede k disproporčně vyššímu nárůstu fiskálního dluhu a tím pádem k přítoku likvidity do oběhu, která podpoří ekonomiku.  To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč je ekonomika v současné době takto silná a to jak v Eurozóně tak i ve Spojených státech. Dalšími jsou vysoká očekávatelnost současného cyklu, velmi nízké úrokové sazby před započetím cyklu, rostoucí převaha firem v sektoru služeb a velký objem prostředků, který byl vpuštěn do ekonomik během pandemie. 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

24.08.2022Dělá si recese recesi? Patria (Patria Finance)
20.11.2019Kam se poděly obrovské zpětné odkupy akcií? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688