Hana Fabianová (Klik.cz)
Finanční rady  |  06.08.2023 10:21:58

Havarijní pojištění: Jak si ho pořídit za pár korun a ušetřit tisíce v případě nehody v zahraničí?

Zatímco povinné ručení musí mít ze zákona každý majitel vozidla, havarijní pojištění je dobrovolné. Podle statistik mají v současné době havarijní pojištění sjednané pouze zhruba tři  lidé z deseti. Toho, že si lidé havarijní pojištění nesjednali, litují až ve chvíli, kdy už je pozdě. Proč si zavčas havarijní pojištění sjednat a jak ho pořídit co nejvýhodněji?


 

Co je havarijní pojištění?

Havarijní pojištění je pojištění, které slouží k ochraně vozidla před škodami, které jsou způsobené jednak živly a jednak škodami, jež vznikly v důsledku havárie, odcizení, vandalismu nebo během neoprávněného užití automobilu. Mezi základní rizika, která havarijní pojištění pokrývá, tedy patří havárie, odcizení, zničení nebo poškození živly a zásah třetí osoby. Sjednat si můžete buďto jednotlivá rizika zvlášť, kombinaci rizik nebo také komplexní havarijní pojištění známé jako Allrisk, jež zahrnuje všechna rizika.  

Proč se vyplatí mít uzavřené havarijní pojištění?

Existuje řada situací, které mohou způsobit vysoké finanční škody na vašem autě. Vezměme si třeba krupobití, které může vést k rozbití čelního skla a dalším škodám na autě v řádech desítek tisíc korun. Dalším příkladem může být krádež vozu nebo vážnější nehoda vedoucí k úplné demolici auta, kdy mohou škody na vozidle dosáhnout i stovek tisíc korun. Pro tyto i další možné situace je rozhodně dobré své vozidlo chránit havarijním pojištěním.  

Jaký je rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením?

Havarijní pojištění bývá někdy zaměňováno za povinné ručení neboli zákonné pojištění vozidla. Díky povinnému ručení za vás pojišťovna uhradí škody, které svým vozidlem způsobíte někomu jinému, a to na majetku i na zdraví. Oproti tomu z havarijního pojištění, které je dobrovolné, se hradí škody na vašem vozidle.  

Kolik havarijní pojištění stojí?

Cena havarijního pojištění se odvíjí hned od několika parametrů, ke kterým patří typ a značka vozidla, cena vozidla, stáří vozidla, zvolená rizika, která pojištění pokrývá, zvolená spoluúčast, bezeškodní průběh předchozího pojištění apod. Zatímco dříve se havarijní pojištění vyplatilo zejména majitelům vozů mladších než 6 let, dnes jsou pojištění uzpůsobena i pro řidiče starších vozů, kterým se mohou velmi vyplatit.   










3 tipy, jak najít nejvýhodnější havarijní pojištění na trhu 

Chcete předejít v případě nehody, živelné pohromy nebo třeba vandalismu vysokým finančním ztrátám a uvažujete o pořízení havarijního pojištění? Máme pro vás tři tipy na to, jak najít co nejvýhodnější pojistku na trhu.  

Tip 1: Využijte online srovnávače pojištění

Orientovat se ve světě pojistek není vůbec jednoduché. Havarijní pojištění totiž nabízí celá řada pojišťoven a každá z nich má trošku jiné podmínky, limity pojistného plnění a také ceny. Abyste si ušetřili čas, energii a v neposlední řadě peníze, využijte ke srovnání nabídek internetové srovnávače pojištění.  

Tip 2: Sjednejte si pojištění online

Některé pojišťovny majitelům automobilů nabízejí slevy a bonusy při sjednání pojištění online. Vyplatí se také sledovat nejrůznější akční nabídky, během kterých pojišťovny takzvané havarijko nabízí i se slevami přes 50 %.  

Tip 3: Pravidelně aktualizujte pojistku

Máte už sjednané havarijní pojištění a pouze každým rokem pojistku platíte u stejné pojišťovny? I v tomto případě můžete ušetřit nemalé peníze. Na čtyři roky neaktualizované pojistce je možné podle odborníků ušetřit až 30 % z ceny, a to i vzhledem k tomu, že auto nestále stárne, což mnohdy pojišťovny v ceně pojistky nezohledňují. Ideálně byste měli pojistku aktualizovat každoročně a porovnat aktuální nabídky na trhu, třeba opět pomocí online srovnávačů.  

I když se někomu může zdát havarijní pojištění jako další zbytečný náklad za provoz vozidla, opak je pravdou. Investice do havarijního pojištění, která není nijak závratná, vás v mnoha případech dokáže ochránit před podstatně citelnější finanční ztrátou. Díky našim tipům navíc dokážete najít tu nejlepší nabídku havarijního pojištění na trhu.  

Hana Fabianová

Hana se věnuje copywritingu už více než 9 let. Svět slov ji pohltil natolik, že kromě stovek blogových článků, produktových popisků, textů na weby a sloganů napsala i dětskou knížku a aktuálně pracuje na dalších knihách.





Klik.cz

Klik.cz je online srovnávač pojištění, který vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro vaše auto, domácnost, cestu nebo život. Naše callcentrum vám poradí s výběrem a správným nastavením jakékoliv pojistky. Klik.cz je rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob, jak si sjednat pojištění online, ušetřit čas a tisíce korun ročně.

Více informací na https://www.klik.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688