Patria (Patria Finance)
Reality  |  05.08.2023 15:32:00

Stárnutí populace ovlivní ceny nemovitostí - Artus

Hlavní ekonom Natixisu Patrick Artus se v jedné ze svých posledních analýz věnuje vztahu mezi demografickým vývojem a cenami realit. Tvrdí, že v zemích s rostoucí populací mají ceny nemovitostí tendenci k růstu, a to zejména v případě, že tu také panuje uvolněná monetární politika. Co státy s opačným demografickým vývojem?

Artus se domnívá, že stárnoucí populace by měla vést k tlaku na pokles cen realit. A to zejména tam, kde jsou nemovitosti jedním z hlavních nástrojů spoření na penzi. V takovém případě se totiž na trhu objevuje převis nabídky nad poptávkou tak, jak se stárnoucí populace snaží prodávat své nemovitosti a nenachází dostatečnou poptávku.

Následující dva grafy ukazují vývoj populace ve vybraných zemích.

1

Španělská populace svou velikostí stagnuje, Itálie a zejména Japonsko zaznamenávají pokles a obrat nastává i v doposud poměrně prudce rostoucí populaci v Číně. Naopak stále relativně rychle roste populace americká. Další dva obrázky porovnávají vývoj cen nemovitostí:

2

Ve srovnání s úrovní z počátku osmdesátých let jsou nyní ceny realit nejníže v Německu a Japonsku. Nejvyšších úrovní naopak dosahují ve Velké Británii, Itálii a Španělsku a také v Číně. Artus na základě uvedeného srovnání a zvážení vlivu monetární politiky dochází k názoru, že demografický vývoj měl vliv na růst cen v zemích jako Spojené státy, Velká Británie a Francie. A dá se podle něj očekávat, že v budoucnu bude u zemí s klesající populací znatelný tlak na pokles cen realit.

Artus dodává, že v posledních letech se prudce zvýšil počet důchodců v Německu, Japonsku a Itálii. Právě zde se podle něj dá čekat největší tlak na korekci na trhu s nemovitostmi. K tomu míní, že v Číně existuje velká tendence domácností spořit si nákupem realit. Zdejší penzijní systém je totiž nedostatečně rozvinutý a ve výsledku by se zde zmenšování a stárnutí populace mohlo projevit zvýšenou snahou o prodej realit, která by se setkávala s nedostatečnou poptávkou.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

10.08. 03:43  Jednoduše (On the road)
10.08. 00:55  To že je někdo starý neznamená (Vědma)
07.08. 20:36  To že je někdo starý neznamená (TipujiBudoucnostz)
07.08. 15:01  hmmm (Kurz)
07.08. 14:52  To že je někdo starý neznamená (Vědma)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688