OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Internet a telefony  |  04.08.2023 15:17:21

Digitální dovednosti Němců: Co jim jde a v čem se ztrácejí?

 Digitální dovednosti Němců: Co jim jde a v čem se ztrácejí?
Pro velkou většinu Němců patří využívání internetu a digitální techniky k všedním každodenním úkonům. Základní dovednosti přitom zvládli v této oblasti téměř všichni. Jiné digitální kompetence nejsou tak rozšířené, a tudíž v praxi je s nimi obeznámených méně lidí. Tyto základní závěry přinesla reprezentativní studie německého digitálního svazu Bitkom uskutečněná na vzorku 1 002 respondentů v Německu ve věku od 16 let.

Přinášíme konkrétní výstupy z ankety podrobněji:

  • Používání internetu: 88 % Němců použilo internet v posledních 3 měsících. Z osob mladších 50 let používají web prakticky všichni (100 %) a z osob ve věku 50 až 64 let stále ještě celých 94 %. Ve věkových skupinách nad touto hranicí je to již méně: 65 % lidí ve věku 65 až 74 let bylo v posledních třech měsících online; ve věku 75 let a více to bylo 58 % lidí.
  • Posílání e-mailů: Téměř každý, kdo používá internet, umí také posílat e-maily. Tato základní digitální kompetence je tedy na vrcholu. 94 % respondentů v anketě se považuje (v podstatě) za schopné to udělat, a tato hodnota je vysoká napříč všemi věkovými skupinami.
  • Internetová rešerše/vyhledání informací: Jak najdu na internetové síti informace, které potřebuji? 90 % uživatelů internetu je přesvědčeno, že ví, jak na to. Naprostá většina generace mladší 50 let (95 %) tuto dovednost ovládá. Jak používat vyhledávače ví 90 % lidí ve věku 50-64 let, a také tři čtvrtiny starších lidí (64-74 let: 75 %; 75 let a více: 77 %).
  • Uskutečňování videohovorů: Během pandemie covidu-19 zažívaly soukromé telefonické videohovory boom. V současné době se vyjadřují přibližně dvě třetiny uživatelů internetu a účastníků ankety (68 %), že je jim známo, jak vést videohovor. Jak už v této problematice obecně platí, čím mladší lidé, tím jsou v této oblasti zkušenější. 80 % lidí ve věku 16 až 29 let, 71 % ve věku 30 až 49 let, 69 % ve věku 50 až 64 let, 58 % ve věku 65 až 74 let a 45 % ve věku 75 let ve studii prohlásilo, že ví, jak uskutečnit videohovor.
  • Nastavení/instalace zařízení: Nový aparát – tiskárna, smartphone, PC. Na začátku je třeba prakticky každé zařízení nejprve nastavit, než je možné ho používat. Kdo to obvykle zvládne sám bez externí asistence? Celkem 56 % lidí, kteří používají internet, si dokáže svá zařízení nainstalovat samostatně. Zejména senioři to však často nedokážou: pouze 15 % osob ve věku 75 let a více se dokáže bez cizí pomoci postarat o prvotní nastavení techniky.

Digitální dovednosti byly hlavním tématem letošního festivalu Digitaltagu, konaného 16. června. Na více než 1 500 zahrnutých akcích se pořadatelé zaměřili především na snižování strachu z používání a manipulace s technikou, vysvětlování datové džungle a na bezpečné využívání digitálních nabídek. Společnost Bitkom se Digitaltagu zúčastnila jako partner. Prezident Achim Berg na okraj této události i na základě výše popsané ankety řekl: „Naprostá většina lidí v Německu používá digitální technologie jako samozřejmost – pro mnohé však digitalizace probíhá příliš rychle a oni s vývojem nestíhají držet krok. Musíme proto zlepšit výuku digitálních a mediálních dovedností od dětství až po stáří.“

Paleta celonárodní nabídky na Digitaltagu sahá pravidelně od workshopů, seminářů a tematicky zaměřených panelů až po dny otevřených dveří. Za Digitaltagem stojí iniciativa Digital für alle („Digitál pro všechny") - široká aliance 28 organizací z občanské společnosti, a sfér kultury, vědy, obchodu, sociální péče i veřejného sektoru. Společným cílem iniciativy je podpora digitální dovednosti a vzdělanosti v Německu.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688