Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.08.2023 14:43:24

Jak si vytvořit vlastní non-fungible token (NFT)

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Odvětví kryptografie je relativně nový obor, který zaznamenal v posledních letech obrovský boom. Pomáhají tomu nejen kryptoměny, ale také tzv. nezaměnitelné tokeny (non-fungible tokeny – NFT). Za poslední roky se díky tomu stal z NFT mnohamiliardový byznys v rámci kryptografického průmyslu. NFT je jedinečný v tom, že obsahuje informace o autorovi každého jednoho tokenu, čímž mu přisuzuje autorská práva. Díky tomu se NFT odlišují od kryptoměn.

NFT díky svým atributům nelze směnit za jiné NFT bez toho, aniž by se nezměnila hodnota původního NFT. Lze to přirovnat k prodeji uměleckého díla jako je třeba obraz. Představte si, že si pořídíte originál obrazu. Tento obraz je jedinečný, je nezaměnitelný a hodnotu mu přidává také podpis jeho autora. Pokud někdo udělá reprodukci tohoto obrazu, zřejmě jen těžko budete tyto dva obrazy měnit. Nehledě na skutečnost, že hodnota reprodukce bude mnohonásobně nižší než hodnota originálu. Možná právě proto našly NFT největší využití v digitálním světě sběratelského umění. Nicméně může být využit ve kterékoliv digitální podobě, od obrazu, přes hudbu, film až po libovolný text, např. smlouvy, citáty atd. NFT tak jsou typem digitálního aktiva, které využívá technologii blockchain k ověření vlastnictví a pravosti.

Boom, kterému se těší obor kryptografie a s ním i segment NFT, přilákal mnoho významných i méně významných tvůrců tohoto aktiva a obsahu. I když se zdá, že prvotní humbuk, který poháněl mnohamilionové ceny zdánlivě jednoduchých uměleckých aktiv jako Cryptopunks nebo Bored Ape Yacht Club, začal slábnout, segment trhu s NFT tu již s největší pravděpodobností zůstane. Otázkou spíš zůstává, za jakou cenu se tato díla budou nabízet a prodávat. Nové projekty budou nejspíš jen stěží dosahovat hodnot výše zmíněných projektů.

Dnes je díky různým platformám mnohem snazší než kdy dřív si vytvořit svůj vlastní nezaměnitelný token. Nejedná se o nic složitého a postačí k tomu zvládnout jen pár kroků. Níže uvádíme návod, jak může každý jeden zájemce začít s vytvářením vlastního NFT.

1. Jak začít s tvorbou uměleckého či jiného jedinečného digitálního majetku?

Prvním krokem při vytváření NFT je výběr obsahu, který chcete přeměnit do NFT. Co je však důležité, aby takový původní obsah byl něčím, co jste vytvořili vy sami a/nebo k čemu vlastníte práva, pokud máte v úmyslu vlastnictví digitálního aktiva prodat.

Možnosti toho, co všechno můžete přeměnit na NFT, jsou v podstatě neomezené. Může to být cokoliv od digitálního uměleckého díla po video, fotografii nebo hudební soubor. Pokud lze aktivum převést do formátu digitálního souboru, je vysoká pravděpodobnost, že z něj můžete vytvořit NFT.

2. Druhým krokem je výběr blockchainu pro vaše budoucí NFT a potřeba zřídit si kryptografickou peněženku, pokud ji ještě nevlastníte.

Když budete chtít své NFT prodat, budete jej muset nejdříve tzv. vyrazit. Ražba je zápis NFT do zvoleného blockchainu, pomocí kterého lze ověřovat vlastnictví a pravost daného NFT. Ražba však neprobíhá zdarma, jak by si někdo mohl myslet, ale vyžaduje úhradu poplatků. Proto je zapotřebí mít zřízenou kryptopeněženku a mít v ní alespoň nějakou kryptoměnu, ze které budou tyto poplatky hrazeny. Nejoblíbenějším blockchainem pro NFT je síť Ethereum. Kryptoměna této sítě (ethereum – ETH) je zároveň přijímána širokým počtem uživatelů.

Pokud nechcete poplatky hradit, můžete využít tzv. proces "lazy minting", tedy proces, kterým přenecháte povinnost platby poplatků na případném kupci. Více o tomto procesu bude uvedeno dále. Než však vůbec své NFT vytvoříte a vyrazíte, budete vybraným tržištěm vyzváni k propojení kryptopeněženky a vybrané kryptoměny. Mezi oblíbené peněženky patří Coinbase, Ledger, MetaMask, Trezor a Glow.

Pokud vás ze všeho nejvíce zajímá výše poplatků, tak jedno z nejoblíbenějších tržišť s NFT, OpenSea, obvykle vybírá jako poplatek procento z prodejní ceny.

3. Ve třetím kroku nahrajete svůj digitální obsah na vybrané tržiště a přidáte podrobnosti k vašemu dílu.

Jakmile jste si vybrali obsah, blockchainovou platformu a tržiště NFT, je čas vytvořit NFT. Většina tržišť má možnost "vytvořit" NFT z vašeho digitálního díla. Na takovém tržišti stačí nahrát dílo a kliknout na tlačítko "vytvořit" (create). Tím dojde k nahrání digitálního souboru na vybranou platformu. Platformy obvykle podporují velké množství formátů, ve kterých lze svá díla nahrávat. Mezi nejčastější a nejvíce podporované typy souborů patří oblíbené formáty, jako jsou JPG, PNG, GIF a MP4. Po nahrání vypsaného obsahu položku pojmenujete a přidáte její popis. Na závěr tohoto kroku vyberete blockchain ke zveřejnění vašeho NFT.

4. Čtvrtým krokem bude volba prodejního formátu a ceny.

Poté, co na platformu nahrajete svůj digitální obsah a vytvoříte z něj NFT, budete muset vyřešit otázku prodejního formátu. Na výběr budete mít ze dvou variant, kdy každá z nich má své plusy i mínusy. První variantou je prodej za vámi pevně stanovenou cenu. Druhou variantou je prodej formou aukce. Zvolená varianta pak může ovlivnit výši uvažované ceny. Cenu sice můžete nastavit v jakékoliv kryptoměně, ale je dobré vědět, že většina NFT se prodává v kryptoměnách Ethereum a Binance Coin.

Do vaší cenotvorby se zřejmě promítne i výše poplatků za ražbu NFT, které si bude účtovat vybrané tržiště. Výše poplatků pak je často ovlivněna právě na zvoleném formátu prodeje. Například platforma OpenSea účtuje poplatky za plyn (poplatky spojené se zápisem vašeho NFT do blockchainu) kupujícímu, pokud je NFT vypsán s pevnou cenou. Naopak u formátu v podobě aukce platí obvykle poplatky za plyn prodávající poté, co přijme nabídku.

Existuje ještě třetí formát prodeje. Tím je aukce s rezervní cenou. V případě aukční nabídky, které se prodávají nejvyšší nabídce s rezervní cenou, pak, alespoň v případě platformy OpenSea, platí poplatky za plyn samotná platforma OpenSea.

Pokud zvolíte takový formát, kdy budete poplatky hradit vy jakožto prodávající, tak je budete platit právě prostřednictvím vaší kryptopeněženky, kterou jste hned v prvních krocích propojili s vybraným tržištěm. Zároveň je důležité vědět, že poplatky za ražbu nemusí být jedinými poplatky, které vám bude tržiště účtovat. Jako prodávající můžete také platit transakční poplatky, poplatky tržiště za prodej NFT, popřípadě poplatky za provizi. V neposlední řadě je třeba mít na paměti, že jste zodpovědní za placení daní z případných zisků z prodeje NFT.

Jak je vidět z popisu výše, vytvoření vlastního NFT nemusí být zas až tak těžké. Přesto vás mohou napadat nějaké další otázky, na které jste zatím v textu výše nenašli odpověď. Níže se pokusíme přinést odpověď na ty nejčastější.

Je vytvoření NFT zdarma?

Zde je odpověď celkem jednoduchá. Pokud jste vlastníky aktiva, které chcete přeměnit do digitální podoby na NFT, je samotné vytvoření NFT zdarma. Stejně tak se to bude týkat uměleckého, hudebního nebo jakéhokoliv obsahu, který máte v plánu přeměnit na NFT. Pokud tedy nebudete počítat svůj čas, materiál a software, který k přeměně použijete.

Na první poplatky zpravidla narazíte, až když budete chtít své NFT přidat do řetězce blockchainu. Ale i tyto poplatky lze eliminovat. Musíte se však rozhodnout pro nabídku tzv. formou "Lazy minting" a pro prodej za pevnou cenu. Lazy minting, neboli tzv. líné ražení spočívá v tom, že je NFT k dispozici mimo blockchain (neboli "mimo řetězec"), tzn., že není ještě vyražen. K tomu dochází pouze tehdy, když vaše NFT někdo koupí. V kombinaci s prodejem za pevnou cenu, kdy poplatky obvykle hradí kupující, se můžete zcela vyhnout platbě poplatků za ražbu a za "plyn".

Platformy jako OpenSea, Rarible a některá jiná tržiště NFT nabízejí tzv. líné ražení. Prodejci se sice díky tomu vyhnou platbě poplatků za ražbu, ale poplatkům jako takovým se úplně nevyhnou. Každé tržiště s NFT si účtuje poplatek za zprostředkování transakce. Tento poplatek obvykle činí procento z prodejní ceny a jeho platbě se prodejce nevyhne.

Když se rozhodnete nevyužít možnost líného ražení a půjdete běžnou cestou, tedy že své NFT necháte rovnou vyrazit do blockchainu, připravte se, že poplatky za ražbu uhradíte předem. Tyto poplatky se liší podle blockchainu a mohou být ovlivněny tím, kolik lidí používá blockchainovou síť.

Je potřeba k tvorbě NFT specializovaný software?

Záleží na tom, jestli chcete vytvářet NFT z již existujícího digitálního souboru, např. fotografie, video apod., nebo chcete vytvářet a škálovat digitální umění, jako jsou sbírky mnoha variací na jedno téma.

V případě první jmenované varianty specializovaný software nepotřebujete. Stačí jen mít své digitální aktivum v podporovaném formátu a pak již nic nebrání nahrání digitálního obsahu na zvolenou platformu a vyrazit NFT do blockchainu. Například OpenSea podporuje běžné formáty obrázků včetně JPG, PNG, GIF a SVG a běžné formáty hudebních souborů včetně MP4, MP3 a WAV.

Něco jiného to bude v momentě, kdy se rozhodnete pro tvorbu digitálního umění ve formě sbírky, které mají tisíce variací na jedno téma, např. dobře známá sbírka Bored Ape Yacht Club. Tvorba takových sbírek již vyžaduje znalosti programování (např. procedurální generování) nebo specializovaný software (např. Moralis).

Jakou nastavit cenu za vytvořené NFT?

Stejně jako kryptoměny i NFT je vysoce volatilitní a spekulativní aktivum. Nastavit optimální cenu tak je velmi těžké a neexistuje nějaký univerzální návod. Obecně se dá jen poradit, abyste prozkoumali ceny obdobných digitálních aktiv na populárních tržištích s NFT a podle toho se řídili a stanovili cenu svého NFT.

Důležité však je zmínit, že i při dobře nastavené ceně můžete mít velký problém najít kupce pro své NFT. Významnou roli totiž hraje publikum a vytvořená komunita k projektům NFT. Pokud tak nemáte širší publikum, které se dá získat prostřednictvím sociálních médií nebo světa kryptografického Discordu či jinak, může se stát, že své NFT stejně nikomu neprodáte.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688