Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  04.08.2023 08:23:36

Jak ušetřit až několik tisíc ročně?

„Kdo šetří, má za tři.“ Toto české úsloví jasně ukazuje na skutečnost, že pokud chceme něco získat, musíme si na to první našetřit. Jenže umění správného nakládání s penězi se na žádné škole nevyučuje, a to i přesto, že schopnost efektivně šetřit je klíčová pro finanční budoucnost každého z nás. Přitom někdy stačí pouze osvojit si ty nejefektivnější způsoby a udělat z nich přirozenou součást našich každodenních životů. Pokud to zvládnete, zjistíte, že šetření je jednoduché, jen stačí vědět, jak na to.

Nakupujte kvalitně, ale levně  

V některých oblastech se vyplatí šetřit, v jiných je to spíše na škodu. Kupříkladu při nákupu jídla a potravin by mělo být zdraví vždy na prvním místě. I tak ale existuje několik osvědčených triků, jak nakupovat kvalitní potraviny za nižší ceny:

 Čtěte reklamní letáky a hledejte výhodné nabídky. Nemusíte kvůli tomu schraňovat hromady papírových prospektů, díky internetu můžete sledovat online katalogy a letáky ze všech vašich oblíbených obchodů na jednom místě. Dělejte si nákupní seznam podle toho, co vám chybí a kde mají potraviny za výhodnější cenu. Trvanlivé potraviny v akcii se navíc dají nakoupit i do zásoby. Díky slevovým kartám a výhodným balením lze měsíčně ušetřit i několik stovek korun.

 Naučte se procházet regály se zlevněnými potravinami. Téměř v každém obchodě naleznete polici či místo v lednici, kde jsou uloženy potraviny, kterým se blíží datum minimální trvanlivosti. Mnozí lidé se přitom stále domnívají, že pokud potravině vyprší minimální trvanlivost, je automaticky zkažená. Například těstoviny, rýže, mouky, koření, cukr nebo med je jedlý a zdravotně nezávadný ještě minimálně rok poté. U ovesných vloček a müsli jsou to už jen dva měsíce, u trvanlivého mléka 28 dní a u vajíček 21 dní.

 Značkové neznamená vždy nejlepší. Vidíme je v reklamě, jsou vystaveny na těch nejviditelnějších místech v regálech a mají ty nejkrásnější obaly ze všech. Tohle všechno ze značkových potravin ještě nedělá ty nejkvalitnější. Vystavování nejdražších potravin ve výšce očí patří mezi základní obchodní taktiky většiny obchodních řetězců. Myslete na to, až budete příště v obchodě a vybírejte z produktů, které jsou umístěny níže, ale nesou třeba značku daného supermarketu. Směrodatné by mělo být vždy složení dané potraviny. Proto se vyplatí strávit v obchodě o něco více času, ujistit se, že vybíráte mezi nejlepším poměrem cena a kvalita, a ve finále ušetříte na každém nákupu i několik desítek korun.

Nakupujte jen to, co potřebujete

Nakupování s rozumem by se nemělo týkat pouze potravin, ale všech každodenních výdajů. Zvážit, zda danou věc opravdu potřebujete, byste měli především u větších výdajů. Pokud si kupujete novou elektroniku, volte produkt s takovými funkcemi, které budete pravidelně využívat, a nenechte se zlákat předraženými technologickými vychytávkami. Dvakrát si rozmyslete, než si koupíte nový telefon či televizi, zda jej opravdu potřebujete.

Stejně tak uvažujte, pokud si chcete daný výrobek nakoupit na úvěr. I v tom případě se dá ušetřit až několik stovek korun na úrocích a poplatcích. Pokud vám obchodník nabízí kromě výrobku i výhodný úvěr, vždy se podívejte, kolik by vás půjčka stála, pokud byste si ji brali u jiného zprostředkovatele. Použitím nezávislého srovnávače půjček se přesvědčíte o výhodnosti nabízené půjčky a můžete ji porovnat s dalšími možnostmi, které máte. Některé půjčky lze dokonce získat zcela bez poplatku a úroku, takže si můžete půjčit na novou věc a nepřeplatíte na tom ani korunu navíc.

Kouzlo jménem “Udělej si sám”

Jste zvyklí kupovat si cestou do práce kávu? Pořiďte si praktický termohrnek, do kterého si kávu připravíte již doma, a měsíčně ušetříte již značnou částku peněz. Podobnou úsporu peněz vám přinese také výroba vlastních svačin či obědů do práce. I proto se vyplatí vařit tzv. ve velkém. Zbylé jídlo si vezmete druhý den do práce nebo jej zamrazíte a máte ho při ruce, kdykoli je potřeba. Vaše peněženka to pocítí hned dvakrát. Ušetříte nejen za drahé svačinky a obědy, ale také za energie.

 

A když už oblečete kuchařskou zástěru, pamatujte na základní pravidlo. Vařte ze základních a čerstvých surovin a zapomeňte na rádoby levné polotovary. I v tomto případě značně ušetříte. Je všeobecně známo, že polotovary jsou nejen méně zdravé, ale i dražší než výroba jídla ze základních surovin. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688