Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.08.2023 17:55:00

Růst, sazby a akciový trh v příštím roce – verze černé nuly

Mezinárodního měnový fond čeká letos u světové ekonomiky 3 % růst a to samé platí o předpovědi pro příští rok. U Spojených států by mělo podle MMF dojít příští rok ke zpomalení z letošních 1,8 % na 1 %. Eurozóna by naopak měla zrychlit a to z letošních 0,8 % na 1,5 %. Recese tedy v těchto predikcích žádná. Dnes se s pár komentáři podíváme na růstově skoupější predikce od Commerzbank.

Předpovědi německé banky shrnuje následující tabulka. Eurozóna by podle nich měla letos růst o 0,5 % a příští rok to samé. Spojené státy by pak měly letos růst o 1,5 % a příští rok stagnovat. A jedinou zemí, která by se podle CB měla letos, či příští rok dostat do recese, je Německo.

chips1

Commerzbank je tedy eurozóny a USA ve svých predikcích znatelně umírněnější, než MMF. Opak platí mimochodem o Číně. MMF u ní hovoří o letošním 5,2 % růstu, pro příští rok předpovídá 4,5 %. CB operuje s 5,8 % a 4,9 % růstem. Co inflace? Tento v současné době stále klíčový ukazatel by měl podle CB v USA klesnout v příštím roce na 3,2 % v eurozóně pak na 2,3 %.

Tedy v USA by ani na konci příštího roku zdaleka nedosažen cíl ve výši 2 %, v eurozóně znatelnější přiblížení se mu. V této souvislosti bych pak zopakoval svou tezi, že na dlouhodobý sklon k utaženosti nemusí být inflace nijak vysoko nad cílem. Stačí mírně nad 2 % na to, aby se monetární politika hodně odlišovala od doby, kdy byla inflace mírně pod 2 %.

CB také predikuje, že výnosy desetiletých amerických vládních obligací se příští rok dostanou až na 3,2 % (nyní se pohybují kolem 4 %). Nominální produkt by přitom měl růst v podstatě stejným tempem – 0 % reálně a k tomu 3,2 % inflace. Sazby Fedu by přitom na konci roku 2024 měly být podle CB na 4,75 %. Banka tedy patří mezi ty, kteří nesouhlasí s názorem trhů, podle kterého by sazby v USA měly klesat už brzy a rychle.

Předchozí odstavec pak úzce souvisí i s mou předchozí úvahou o výnosové křivce a jejím predikčním potenciálu pro recesi. Pokud se ztotožníme s tím, že skutečným signálem recese není inverze výnosové křivky, ale teprve vynoření se z této inverze, tento signál začne být podle CB vysílán nejdříve někdy ke konci příštího roku, či později.

Dolar k euru vidí CB ke konci příštího roku na 1,1 a korunu k euru na 23,5. Docela znatelné růsty pak ekonomové banky čekají u některých komodit – viz další tabulka:

chips2

Do predikcí vývoje na akciových trzích se CB nepouští. Dodal bych ale, že: Je sice pravda, že index SPX bez velkých technologií nemá tak našponované PE jako celý trh s technologiemi. A ceny v poměru k volnému toku hotovosti nejsou historicky tak vysoko, jako PE. Ale mám takový dojem, že (i) americké hospodářství v příštím roce jen těsně míjející recesi (černá růstová nula) a (ii) zároveň sazby na konci roku na 4,75 % nejsou zrovna tím cyklickým scénářem, se kterým nyní trh počítá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688