Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  03.08.2023 13:13:50

Ministři a ministryně pro zdravotnictví se zavázali k pokroku při budování evropské zdravotní unie

Na neformálním ministerském zasedání v Las Palmas de Gran Canaria, které se konalo ve čtvrtek a pátek 27.-28. července, se ministři a ministryně zdravotnictví členských států EU zavázali k posílení evropské zdravotní unie, v jejímž rámci se budou všechny země EU společně připravovat na zdravotní krize a společně na ně reagovat. Zástupci sedmadvacítky, které shromáždilo španělské předsednictví Rady EU, diskutovali o výzvách, jimž čelí systém zdravotní péče EU.

Politická diskuze byla rozdělena do dvou bloků. Nejprve se ministři zaměřili na digitální zdraví a kroky k posílení evropské zdravotní unie. Druhá část jednání byla věnována duševnímu zdraví. V rámci pracovního oběda ministři prodiskutovali kroky k vybudování otevřené strategické autonomie EU v oblasti léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. ČR na jednání zastupoval náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Evropská zdravotní unie

Evropská zdravotní unie je transformační iniciativa Evropské komise zaměřená na posílení systémů zdravotní péče a zvýšení odolnosti veřejného zdraví v členských státech Evropské unie. Iniciativa evropské zdravotní unie byla navržena ve stínu pandemie covidu-19 a usiluje o podporu spolupráce, solidarity a harmonizace politik členských států EU v oblasti zdravotní péče. Během jednání se ministři a ministryně zaměřili především na digitalizaci, mentální zdraví a zvýšení produkce léků v EU. Zástupci evropské sedmadvacítky se shodli na podpoře dalšího prohloubení evropské zdravotní unie s cílem podpořit koordinaci a pokročit směrem k budoucím výzvám. Digitalizace zdravotní péče, otevřená strategická spolupráce proti zdravotním výstrahám, prevence, léčba a sledování nejrozšířenějších nemocí v Evropě a péče o duševní zdraví jsou pak zásadními aspekty této zdravotní strategie.

Španělský ministr vyzdvihl závazek ministrů „spolupracovat na myšlence budování evropské zdravotní unie, rozšiřování povědomí o prevenci a podpoře posilování kapacit evropských zdravotnických systémů. Minones dále také zdůraznil, že digitální technologie mají potenciál přinést v řízení zdravotnictví v EU řadu pozitivních změn a obecně zlepšit zdravotní péči o občany. Efektivnější správa zdravotních údajů umožní více prostoru pro vývoj inovací, služeb i produktů pro prevenci i léčbu nemocí. Právě digitalizace zdravotnictví je jednou z hlavních priorit probíhajícího španělského předsednictví.

Shoda na posílení péče o duševní zdraví

Podporu španělské předsednictví nalezlo i v oblasti péče o duševní zdraví. Během jednání ministři a ministryně diskutovali především o nedávno předložených návrzích Evropské komise, které si za cíl kladou přenést téma duševního zdraví i do oblastí jako je vzdělávání, digitalizace, zaměstnanost, výzkum, rozvoj měst, životní prostředí a klima. Ministři a ministryně během neformálního zasedání dospěli k závěru, že péče o duševní zdraví a boj proti jeho stigmatizaci je v Evropě prioritou. „Duševní zdraví je otázkou politické vůle, pokud nebudeme jednat nyní, bude pozdě,“ řekl Minones.

Zdroj: Španělské předsednictví v Radě EU

The post Ministři a ministryně pro zdravotnictví se zavázali k pokroku při budování evropské zdravotní unie appeared first on Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688