mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.08.2023 11:22:00

Česká Republika přináší do Moldavska inovativní řešení v zemědělství i cestovním ruchu

Česká Republika přináší do Moldavska inovativní řešení v zemědělství i cestovním ruchu

03.08.2023 / 11:10 | Aktualizováno: 03.08.2023 / 11:22

V červenci byl ukončen projekt zaměřený na vytvoření pilotní sítě veřejných semenných knihoven v Moldavsku, a to podle vzoru, který funguje v České republice již několik let. Jedná se o jeden z příkladů přenosu inovativních řešení z ČR do Moldavska, další projekty českých firem se zaměřují například na rozvoj včelařství a cestovního ruchu.

Česká iniciativa Semínkovna spolu s moldavskou organizací Ao Gradina Moldovei dokončila projekt „United by seeds: launching the Czech-Moldovan seed libraries in Moldova“. Cílem projektu bylo vytvořit pilotní sít veřejných semenných knihoven. Knihovny semen pomáhají řešit problematiku přístupu k dostupným lokálně pěstovaným potravinám. V knihovnách lidé můžou získat základní sady různých semen, která lze rozmnožovat, a v další sezóně tak mít vlastní semena. „Projekt Semínkovny a místních partnerů z Gradina Moldovei je jedním ze tří Challenge Fund projektů, které Česká republika v Moldavsku v loňském roce podpořila v rámci spolupráce s Rozvojovým programem OSN.“ říká Pavel Faus, projektový manažer Partnerství pro Cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN, z UNDP Istanbul Regional Hub. „Zatímco zbylé Challenge Fund projekty předávají inovace technického rázu, Semínkovna se ve svém projektu zaměřuje na pomoc zranitelným komunitám na moldavském venkově. Jde o přenos českého řešení, ukazující potenciál našich inovátorů napříč prioritními oblastmi české zahraniční rozvojové spolupráce.“

Na závěrečné veřejné akci realizátoři představili výsledky projektu a zároveň nastínili cestu vpřed. Dlouhodobým cílem místních partnerů z Ao Gradina Moldovei je změnit systém registrace semen k prodeji, který je v současnosti komplikovaný a pro drobné zemědělce představuje značný problém. Závěrečná akce tak fungovala i jako platforma pro setkání všech relevantních partnerů, včetně mezinárodních organizací a farmářů ze všech částí země.

Další českou firmou, která v Moldavsku působí je Apis Innovation a zaměřují se na předávání znalostí o moderních a udržitelných včelařských metodách. Apis Innovation, společně s místním partnerem Národním svazem včelařů, zavádí do Moldavska termoterapii v termosolárním úlu. Thermosolar Hive je unikátní úl, který dokáže hubit roztoče silou slunečního záření, je tedy šetrný k životnímu prostředí a přitom je jeho úspěšnost vyšší než u běžně používaných chemických léčiv. Tento úl výrazně snižuje úmrtnost včelstev a pomáhá produkovat více medu. Produkce medu je v závislosti na ročním období v průměru o 20 až 50 % vyšší než v klasických úlech.

V oblasti cestovního ruchu působí česká firma Smart Guide, která v Moldavsku zavádí digitální průvodcovskou infrastrukturu pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu. Platforma Smart Guide umožňuje vydávat digitální průvodce během několika dnů, a to v dobré kvalitě a s minimálním rozpočtem. Kromě samostatného informování turistů poskytuje Smart Guide obcím také jedinečnou analýzu velkých dat, komplexní řešení inteligentního řízení destinace a možnost prodeje průvodců. Partnerem projektu je moldavská agentura Invest Moldova.

České firmy tak do Moldavska přináší inovace v mnoha sektorech, ty letošní doplnily v minulosti realizované aktivity v oblasti chytrých měst a inteligentní dopravy a další budou následovat. Česká republika je i díky těmto aktivitám v Moldavsku vidět a zájem spolupráci s českými firmami roste.

United by seeds

United by seeds

Apis Innovation, termosolární úl

Apis Innovation, termosolární úl

Smart Guide

Smart Guide

Kateřina Šilhánková, diplomat, Velvyslanectví České republiky v Kišiněvě

Smyslem Partnerství pro Cíle udržitelného rozvoje mezi Českou republikou a Rozvojovým programem OSN je přenos českých zkušeností a inovativních řešení, která přispějí k dosažení Cílů udržitelného rozvoje Agendy 2030 v prioritních zemích zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Czech-UNDP Partnership for SDGs od roku 2018 podpořil 17 Challenge Fund projektů v Moldavsku. Tyto projekty jsou spolu financovány ministerstvem zahraničí ČR. Všechny realizované projekty lze nalézt na www.undp.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688