Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.08.2023 15:34:30

Čína chce regulovat "duševní opium", úder může zasáhnut giganty Tencent a ByteDance

Čínský úřad pro dohled nad internetem ve středu stanovil pravidla, která mají zabránit tomu, aby nezletilí trávili příliš mnoho času na svých chytrých telefonech, a zasadil tak potenciální ránu společnosti Tencent Holdings Ltd. a dalším lídrům v oblasti sociálních médií.

Předpisy zveřejněné čínským úřadem pro kyberprostor představují jedny z nejtvrdších omezení používání internetu na světě. Úřady mají obavy z online závislosti, agentura proto v návrhu pravidel zveřejněném na svých internetových stránkách mimo jiné uvedla, že "nedospělé" děti nebudou smět přistupovat k internetu z mobilních zařízení od 22:00 do 6:00 hodin. Mezi další omezení patří maximálně dvouhodinové používání mobilních zařízení pro děti ve věku od 16 do 18 let.

Peking od roku 2021 vede kampaně na zmírnění zátěže nezletilých a jejich rodin a bojuje proti tomu, co považuje za sociální neduhy. Zavedl omezení pro hraní online her pro děti a prohlásil výdělečné mimoškolní doučování za nezákonné, což jsou opatření, která mají snížit finanční zátěž a zároveň podpořit zdravější aktivity. V jednom okamžiku v roce 2021 označila státem podporovaná média hraní her za "duševní opium".

WeChat od společnosti Tencent a Douyin od společnosti ByteDance Ltd., které jsou podobné TikToku, patří v Číně k nejoblíbenějším a nejpoužívanějším internetovým službám, které přitahují neúměrné množství nezletilých. CAC nejmenovala žádné služby, pouze uvedla, že platformy budou zodpovědné za to, že splní požadavky CAC , které zahrnují propagaci ukolébavek pro děti do 3 let a vzdělávacího zpravodajského a zábavného obsahu pro děti do 12 let.

Čínské technologické akcie v pozdním odpoledni v Hongkongu klesaly, většinou rozšiřovaly ztráty z rána. Společnost Kuaishou Technology, poskytující služby krátkých videí, klesla o zhruba 4 %, zatímco aplikace sociálních médií Weibo Corp. ztratila více než 5 % své hodnoty. Společnost Tencent klesla o více než 3 %. ByteDance, nejhodnotnější startup na světě, není veřejně obchodovatelný.

Regulátor uvedl, že za prosazování budou zodpovědní poskytovatelé platforem, ačkoli nespecifikoval sankce za porušení. Společnosti v Číně obvykle nesou odpovědnost za provádění těchto vládních nařízení. Podle předchozích pravidel omezujících hraní her nezletilými vyžadovaly společnosti od uživatelů registraci pod skutečným jménem a poté zavedly technologii, která zákazníky mimo povolený čas odřízne.

Agentura stanovila určitá opatření k zajištění souladu s předpisy, včetně pravidelných kontrol a hodnocení, jakož i přístupu k technologiím a údajům na vyžádání - což nejsou v Číně, která od roku 2021 zavedla právní předpisy, jež vládě umožnily větší kontrolu nad údaji v celé zemi, neobvyklé požadavky.

"V zájmu posílení ochrany nezletilých v uplynulých letech CAC pokračovala v prosazování budování internetového modelu pro mládež, rozšířila jeho dosah, zlepšila jeho funkce a obohatila obsah vhodný pro daný věk," uvedla agentura v předpisech, které se snaží získat zpětnou vazbu od veřejnosti a mohou se měnit. "Měly pozitivní dopad na snížení závislosti mládeže na internetu a omezení vlivu nežádoucích informací."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688