Patrik Duda (Atreon)
Průmysl  |  02.08.2023 13:44:18

Průvodce světem nerezu: Vše, co potřebujete vědět při výběru nerezového materiálu

Nerezová ocel se využívá nejen pro zvýšenou ochranu proti oxidaci, ale i pro její pevnost či vysoce dekorativní vlastnosti. Dobře se svařuje, obrábí i tvaruje. Vyniká netečností vůči dalším prvkům a díky tomu ovládla zdravotnictví i gastroprovozy – najdete ji doslova všude. Tam, kde neobstojí ocel s běžným složením, je potřeba využít kombinace s jinými prvky zajišťujícími zvýšenou ochranu proti rychlé degradaci. Zjistěte, jaké druhy nerezové oceli existují a na co při výběru materiálů z nerezu nezapomenout.

Nerezu je několik druhů – liší se podle složení a struktury nerezové oceli.

Ocel obecně je železný kov s nízkým obsahem uhlíku. Podle dalších příměsí základního kovu pak lze rozlišit celkem 10 tříd ocelí. Mezi nimi jsou i oceli legované chromem, niklem a dalšími legurami – nerezové oceli. „Snahou výrobců při výrobě takového materiálu je modifikovat původní vlastnosti oceli do podoby, která vyhoví uvažovanému použití – obvykle zvýšenému mechanickému a chemickému namáhání,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.

Pomineme-li přechodové skupiny, lze nerez oceli rozdělit na tři základní druhy podle jejich složení a struktury:

  • Feritické oceli mají minimální obsah chromu 12 % a naopak jsou zcela prosty niklu. Vynikají vysokou kujností, limitující je naopak jejich neschopnost zpevňovat působením tepla. Jsou vysoce dekorativní a dlouhodobě odolávají zatížení mořskou vodou.
  • Martenzitické oceli jsou magnetické a až na výjimky speciálních aplikací neobsahují nikl. Vyrábějí se procesem rychlého zchlazení austenitických ocelí. Jsou extrémně pevné, ale naproti tomu je snížena jejich odolnost korozivním prostředím i zhoršena kujnost.
  • Austenitické oceli jsou v praxi nejběžnější nerezy. Obsahují nejméně 18 % chromu, nikl a zároveň velmi malý podíl uhlíku. Pro svou vysokou míru odolnosti proti korozi a snadné údržbě povrchu jsou oblíbené v hygienicky náročných provozech. Dobře se svařují a tvarují.

Rozumíte správně „nerez slangu“?

Pak asi víte, co je nerez „potravina – austenitická ocel třídy 1.4301 (AISI 304) používaná v gastroprovozech pro její silnou odolnost proti narušení vlhkostí i jedlými kyselinami. Možná máte tedy doma kuchyňský nerezový dřez vyrobený právě z takového materiálu.

A co takový „brus“? Správně! Jde o oblíbenou povrchovou úpravu zejména nerezových plechů. O výsledné struktuře vytvořené broušením vypovídá i číslo uváděné u popisu výrobku. Často je takový plech zároveň opatřen i fólií, aby přepravou nebo dalším zpracováním nepřišel povrch k úhoně.

Při nákupu nerezu je třeba přesně znát jeho využití

Není nerez jako nerez. Pro dodavatele materiálu je proto podstatné vždy vědět přesné budoucí využití nebo způsob zpracování objednávaného zboží.

  • S plechy je při výběru práce relativně snadná – pokud víte jakou jakost pro svůj účel hledáte, není u nich už tak složité určit technologický postup a vybrat vhodnou tloušťku a výrobní provedení – stejně tak u nerezových profilů.
  • Při nákupu trubek z nerezu dobře zhodnoťte budoucí zatížení tlakem. Vyhnete se riziku záměny nerezových trubek svařovaných a bezešvých, které může vést k zásadním potížím s těsností takto vytvořených vedení. U tlakových soustav s agresivním médiem je takové podcenění volby materiálu fatální chybou, která může vést k vážným haváriím. é podcenění volby materiálu fatální chybou, která může vést k vážným haváriím.

Rozhodně lze doporučit se před nákupem poradit s odborným prodejcem, který má o jednotlivých vlastnostech a možnostech využití podrobný přehled. V Atreonu vám s výběrem veškerého hutního materiálu včetně nerezu vždy ochotně poradíme.

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)

Přečtěte si také:

22.01.2024DIP: Co všechno potřebujete vědět o novém způsobu investování na důchod Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.08.2022Vše, co potřebujete vědět o venkovní kuchyni Jana Nováková (Hornbach)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688