Okénko investora  |  02.08.2023 09:46:21

Proč výnosová křivka stále předpovídá recesi?

Výnosová křivka úspěšně předpověděla každou recesi USA od roku 1980 a nyní ukazuje na další.

Výnosová křivka je obecně grafické znázornění úrokových sazeb dluhopisů s různou dobou splatnosti vydaných státem nebo podnikem. Vykresluje výnos (úrokovou sazbu) dluhopisu v závislosti na době do splatnosti, obvykle v rozsahu od krátkodobých po dlouhodobé dluhopisy. Nejčastěji se výnosová křivka pozoruje u státních dluhopisů, zejména u dluhopisů emitovaných americkou vládou. Výnosová křivka má obvykle tři hlavní tvary:

  • Normální výnosová křivka: dlouhodobé dluhopisy mají vyšší výnos ve srovnání s krátkodobými dluhopisy. To je „normální“ stav a naznačuje to, že investoři očekávají v budoucnu stabilní růst ekonomiky.

  • Plochá výnosová křivka: krátkodobé a dlouhodobé výnosy jsou podobné. To může naznačovat nejistotu ohledně budoucího směřování ekonomiky.

  • Inverzní výnosová křivka: výnosy na krátkodobějších dluhopisech jsou vyšší než na dlouhodobých dluhopisech. To je považováno za varovné znamení blížící se recese, protože to naznačuje, že dluhopisoví investoři jsou pesimističtí ohledně budoucích vyhlídek ekonomiky. 

Schopnost výnosové křivky předpovídat recesi je založena na moudrosti dluhopisového trhu, který je větší, než akciový trh a lépe předvídá makroekonomické a politické události. Když se výnosová křivka invertuje (krátkodobé výnosy se stanou vyššími než dlouhodobé výnosy), byla to v minulosti spolehlivá předzvěst hospodářského poklesu. Ačkoli to může znít téměř magicky, má to své opodstatnění. Mechanismus této předpovědi lze vysvětlit následovně:

Dlouhodobé dluhopisy jsou investory vnímány jakobezpečný přístav. Dochází tak k „útěku“ investorů do těchto dluhopisů, když ekonomika strádá, nebo panuje vysoká nejistota, ohledně jejího dalšího vývoje. Vyšší poptávka jednoduchým vztahem vede k vyšší ceně těchto dluhopisů. Jelikož vládní dluhopisy většinou vyplácejí fixní úrok, tak rostoucí cena tohoto instrumentu vede k relativně nižšímu výnosu dluhopisu. Následně dlouhodobé výnosy (5letých, 7letých, 10letých apod. dluhopisů) padají oproti krátkodobým a výnosová křivka se zplošťuje, nebo dokonce invertuje. Za normálních ekonomických podmínek jsou dlouhodobé dluhopisy málo výnosným nástrojem a investoři preferují rizikovější aktiva – nemovitosti, komodity, akcie apod. V expandující ekonomice tedy investoři opouštějí tyto bezpečné přístavy, čímž se snižuje cena těchto dlouhodobějších dluhopisů, výnosy na nich rostou a výnosová křivka se normalizuje.

Vliv na tyto výnosy má i nastavení klíčových úrokových sazeb. Když centrální banka zvýší sazby, dochází k prodražení dluhu a k růstu atraktivity nástrojů peněžního trhu, které dokáží zužitkovat vyšší úrokové sazby. To vede k odtoku kapitálu z dluhopisů, čímž dojde k poklesu jejich cen, a tedy růstu výnosů, obzvlášť těch krátkodobějších (3měsíční, 1roční, 2leté). Pokud tedy investoři očekávají rostoucí sazby, budou se snažit zbavit dluhopisů, dokud jejich ceny citelně neklesly. Pokud očekávají, že sazby půjdou dolů (obyčejně v reakci na ekonomické zpomalení) budou se snažit dluhopisy nakoupit, protože za nižších úrokových sazeb je konkurence pro dluhopisy menší. Reverzní repo operace, termínované či spořící účty v bankách budou kvůli tomu méně výnosné. To obyčejně „vyžene“ konzervativní investory zpět do dluhopisů, zvýší jejich cenu a sníží výnosy.

Nejsilnější medvědí argument – výnosová křivka

Důvod, proč je to nejsilnějším argumentem medvědů je to, že tato křivka úspěšně předpověděla každou recesi USA od roku 1980, dokonce i tu během pandemie Covid-19 v roce 2020. Nyní je nejpopulárnější verze výnosové křivky (rozdíl mezi výnosy 10letých a 2letých dluhopisů) v hluboké inverzi, kterou započala v červenci 2022 a z historických dat lze udělat některé vývody pro investory. Obyčejně, fáze inverze (když křivka klesá) je fází, kdy dluhopisový trh začíná komunikovat, že na obzoru jsou ekonomické obtíže a dochází k rostoucí konkurenceschopnosti peněžního trhu. Akciové trhy (poněkud ironicky) v tomto období ale typicky vykazují růst i přesto, že klíčové úrokové sazby také rostou. V tomto cyklu se akciové trhy zachovaly atypicky tím, že v roce 2022 došlo k hlubokému poklesu. Ovšem letos dochází k napravení této anomálie a trhy tak rostou a jsou optimistické, což je typičtější v této fázi cyklu. Nyní se nacházíme uprostřed monetárního cyklu, kdy investoři mají často sklon k optimismu, protože úrokové sazby operují s určitým zpožděním a v mezičase se zdá, že ekonomika odolává a bude pokračovat v odolávání účinkům těchto sazeb, dokud nedojde k jejich snížení (tzv. „soft landing“). Akciové trhy tedy budou nejspíše pokračovat směrem vzhůru, dokud se neukáží znaky fundamentálního oslabení ekonomiky. V konečné fázi cyklu obyčejně dochází k rychlému zhoršení stavu ekonomiky a růstu nezaměstnanosti. Teprve růst nezaměstnanosti je spolehlivým znakem konce starého cyklu a započetí nového cyklu, který přichystá půdu pro nové období růstu. Proto re-inverze výnosové křivky je tím skutečně rizikovým a bolavým obdobím. Tento jev je totiž nevyhnutelný, a nakonec k němu dojde. Statisticky existuje velmi silný vztah mezi růstem výnosové křivky (tedy její re-inverzí) a růstem nezaměstnanosti. Toto je důvod, proč je ostražitost na místě a současná rally na akciových trzích je potenciálně výsledkem naivního přesvědčení, tak jako tomu bylo v minulosti. Proponenti měkkého přistání argumentují, že tento cyklus je ale skutečně jedinečný, kvůli množství natisknutých peněz během pandemie. Ačkoli se jedná o relevantní argument, v mých očích to jenom způsobí natažení celého cyklu v čase, nikoli jeho zrušení. 

  Graf populární výnosové křivky

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688