mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.08.2023 16:58:00

Festival „Slunovrat 2023“ v Opavě nabídl program speciálně zaměřený na polskou kulturu (video)

Jubilejní 10. ročník hudebního a kulturně multižánrového festivalu Slunovrat, který se od r. 2022 koná v historických částech města Opavy (dříve Hradce nad Moravicí), přivítal ve dnech 22.–24. června řadu tuzemských i zahraničních umělců a osobností. Součástí festivalu byl opět program nazvaný „Blízká setkání s Polskem“, speciálně zaměřený na prezentaci polské kultury.

Blízká setkání

Blízká setkání

V desetileté historii festivalu, který dlouhodobě cílí na prolínání české i polské kulturní scény, již vystoupili polští hudebníci Vołosi, Irek Głyk nebo kapely Fifidroki či Slow Sunset. V letošním roce zahájil program „Blízkých setkání s Polskem“ koncert těšínské punk-rockové formace „Ucho van Gogha“ na „jam stage“ ve volně přístupné zóně festivalu. Na stejné scéně, realizované ve spolupráci s těšínským hudebním klubem „Anielski młyn“ se dále návštěvníkům festivalu představil hudebník a producent „Bobkovski“ a čtveřice polských djs vystupujících pod společným názvem „Śląski Program Kosmiczny“.

Ucho van Gogha

Ucho van Gogha

Bobkowski

Bobkowski

Slaski program kosmiczny

Slaski program kosmiczny

Součástí diskusní scény festivalu „Slunovrat 2023“ byla beseda s Robertem Fieldingem, který se mimo jiné podělil o své zkušenosti a postřehy z práce pro hnutí Solidarność. Záznam této besedy moderované panem Alešem Bartuskem je možné zhlédnout na youtube kanálu festivalu (https://www.youtube.com/watch?v=Y4VPyPdudN4).

Fielding

Fielding

V pátečním programu druhého festivalového dne vystoupily polské kapely MOW a Dagadana. Zatímco koncert MOW (pop-jazz) s charismatickou zpěvačkou Aniou Bratek nadchnul mnohé diváky v opavském kostele sv. Václava, polsko-ukrajinská kapela Dagadana vystoupila na hlavním pódiu. Její koncert zhodnotil publicista Milan Bátor (ostravan.cz): Polsko-ukrajinská Dagadana ukázala na hlavní scéně, jak otevřená je současná mezinárodní hudební scéna: popové, folklorní a jazzové postupy se v jejich muzice mísily s experimentováním, elektronikou a svobodnou improvizací. Živá kombinace ženských vokálů, samplů a reálných bicích fungovala výborně.“

MOW

MOW

Dagadana

Dagadana

Polská hudební scéna měla zastoupení také na „Welcome stage“ festivalu, kde se představila kapela STILLNOX (synth-goth) z Gdyně. K dalším hudebním headlinerům letošního ročníku festivalu patřily bezesporu kapely The Young Gods, Buty a Tatabojs.

Stillnox

Stillnox

V rámci nehudebního programu mohli návštěvníci festivalu zhlédnout výstavu s názvem „Pozytywna strona negatywu“ (Cieszyńskie Towarzystwo Fotograficzne) a v gastrozóně ochutnat tradiční polskou specialitu „Bigos“ nebo se zúčastnit „workshopu výroby serniku“ pod vedením těšínské kavárny „Presso“. V takzvané „zóně charitní inspirace“ se prezentovala turistická organizace „OLZA-marka Śląsk Cieszyński“, město Cieszyn a těšínská kulturní organizace „COK-Dom narodowy“, která byla hlavním polským partnerem projektu „Slunovrat 2023“ i programu „Blízká setkání s Polskem“ realizovaného za podpory Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí.

Szernik

Szernik

Miasto Cieszyn

Miasto Cieszyn

Festival Slunovrat 2023 / official aftermovie:

https://www.youtube.com/watch?v=9MVW3GF8t9M

https://festivalslunovrat.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688