ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  01.08.2023 13:23:39

Odhady výnosů a sklizní zemědělských plodin v Kraji Vysočina - první odhady hlásí přibližně 10 % meziroční propad ve sklizni základních obilovin

První odhady letošní sklizně v Kraji Vysočina hlásí přibližně 10% meziroční propad ve sklizni základních obilovin. Podílí se na tom především nižší hektarový výnos (-7,9 %) a také menší osevní plocha (-2,7 %). O 3,1 % meziročně vyšší se odhaduje sklizeň řepky, a to zejména díky větší osevní ploše o 9,7 %, která vykompenzuje 6% pokles očekávaného hektarového výnosu.

Ke konci května 2023 byl proveden soupis ploch osevů a na jeho základě byly v první polovině června 2023 odhadnuty výnosy a vypočtena očekávaná sklizeň. Odhady byly zaměřeny na základní obiloviny (obiloviny kromě kukuřice na zrno a ostatních obilovin), rané brambory a řepku.

Očekává se, že v Kraji Vysočina bude sklizeno přes 709 tis. tun základních obilovin. Při porovnání se skutečnou sklizní loňského roku by to bylo o 82 tis. tun méně, což znamená meziroční propad o 10,4 %. Podílí se na tom především nižší hektarový výnos (-7,9 %) a také menší osevní plocha (-2,7 %). Hektarový výnos obilovin je odhadován na úrovni 5,29 tun, což by znamenalo o 450 kilogramů méně obilovin získaných z jednoho hektaru než v předchozím roce. Celorepublikový hektarový výnos je odhadován na úrovni o 5,1 % vyšší.

Propad sklizně je odhadován u všech jednotlivých druhů základních obilovin. Největší propad v absolutním množství je očekáván u ječmene jarního (-31 tis. tun) a pšenice ozimé (-26 tis. tun). V relativním vyjádření tyto propady činí 20,2 %, resp. 5,8 %. Nejvyšší propad v relativním vyjádření byl vyčíslen u pšenice jarní (-42,6 %). Ten činí necelých 10 tis. tun absolutně.

Odhad výnosů a sklizní vybraných zemědělských plodin k 10. 6. 2023

Odhadovaná sklizeň raných brambor, kde se předpokládá sklizeň do 30. 6., je 46 tun při výnosu 20,7 t/ha. Pěstování raných brambor není pro Vysočinu zcela typické, jejich sklizeň představuje pouhých 0,2 % z celorepublikové sklizně. Nejvíce raných brambor se sklidí v kraji Středočeském (necelých 15 tis. tun) a Jihomoravském (5 tis. tun). Sklizeň raných brambor v těchto dvou krajích tvoří 90,1 % odhadované sklizně raných brambor v České republice.

Sklizeň řepky by při očekávaném výnosu 3,2 t/ha mohla dosáhnout úrovně 132 tis. tun. Oproti předchozímu roku by to bylo o 4 tis. tun více (+3,1 %). Na vyšší produkci řepky se podílí zejména o 9,7 % větší osevní plocha, která vykompenzuje 6% pokles očekávaného výnosu řepky z jednoho hektaru. Odhad celorepublikové produkce řepky ve výši 1 223 tis. tun vykazuje meziroční přírůstek ještě o 1,8 procentního bodu vyšší, než je tomu u odhadu pro náš kraj.

Odhady se budou dále v průběhu léta upřesňovat. Další zpřesnění bude provedeno k 15. červenci 2023 a na stránkách ČSÚ bude zveřejněno 11. srpna 2023.

Odhad výnosů a sklizní vybraných zemědělských plodin v Kraji Vysočina v roce 2023

Sklizeň a hektarový výnos obilovin podle krajů - odhad k 10. 6. 2023

Sklizeň a hektarový výnos řepky podle krajů - odhad k 10. 6. 2023

Kontakt:
Ing. Štěpánka Vampolová
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Tel.: 567 109 080
E-mail: stepanka.vampolova@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688