ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  31.07.2023 05:30:51

EU a Filipíny zahájí analýzu rozsahu působnosti dohody o volném obchodu

EU a Filipíny dnes oznámily svůj záměr prozkoumat možnosti obnovení jednání o ambiciózní, moderní a vyvážené dohodě o volném obchodu, jejímž jádrem je udržitelnost. EU a Filipíny v brzké době zahájí dvoustranný proces vymezení rozsahu působnosti s cílem posoudit, do jaké míry sdílejí vzájemné porozumění ohledně budoucí dohody o volném obchodu. Pokud bude tento proces úspěšně završen, mohly by EU a Filipíny, po konzultacích s členskými státy, jednání o dohodě o volném obchodu obnovit.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Filipíny jsou pro nás klíčovým partnerem v indicko-tichomořském regionu a zahájením tohoto procesu vymezení rozsahu působnosti připravujeme cestu k posunu našeho partnerství na další úroveň. Společně využijeme plný potenciál našich vztahů, vytvoříme nové příležitosti pro naše podniky a spotřebitele a zároveň podpoříme ekologickou transformaci a spravedlivou ekonomiku.“

Po nedávném obnovení jednání o dohodě o volném obchodu s Thajskem potvrzuje toto oznámení klíčový význam indicko-tichomořského regionu pro obchodní agendu EU, připravuje půdu pro hlubší obchodní vazby s další dynamickou ekonomikou v jihovýchodní Asii a dále posiluje strategickou angažovanost EU v tomto rozvíjejícím se regionu.

EU usiluje o komplexní dohodu o volném obchodu s Filipínami, která bude zahrnovat ambiciózní závazky týkající se přístupu na trh, rychlé a účinné sanitární a fytosanitární postupy, jakož i ochranu práv duševního vlastnictví, včetně zeměpisných označení. Ústředním bodem této dohody bude rovněž udržitelnost s pevnými a vymahatelnými pravidly v oblasti obchodu a udržitelného rozvoje. Ta budou v souladu se sdělením Komise o přezkumu obchodu a udržitelného rozvoje z června 2022 a podpoří vysokou úroveň ochrany práv pracovníků a životního prostředí a dosažení ambiciózních cílů v oblasti klimatu.

EU a Filipíny již mají dobře zavedené obchodní vazby, které mají jasný potenciál pro ještě užší vztahy:

Souvislosti

Filipíny v současné době využívají obchodních preferencí v rámci všeobecného systému preferencí EU+ (GSP+), zvláštního pobídkového režimu pro udržitelný rozvoj a řádnou správu věcí veřejných, který u dvou třetin celních položek umožňuje bezcelní přístup na trh EU. Tento lepší přístup je podmíněn tím, že Filipíny provedou řadu mezinárodních úmluv týkajících se otázek, jako jsou lidská a pracovní práva, řádná správa věcí veřejných a ochrana životního prostředí. EU bude i nadále sledovat, jak Filipíny plní své mezinárodní závazky v těchto oblastech, a pokračovat v probíhajícím dialogu s cílem podpořit další zlepšení.

Filipíny patří k nejrychleji rostoucím rozvíjejícím se ekonomikám na světě. V roce 2022 vykázaly růst HDP 7,6 %, což byl druhý nejvyšší hospodářský růst v regionu ASEAN. Tento vysoký hospodářský růst je příkladem slibné trajektorie růstu a zvýšeného hospodářského potenciálu Filipín jako významného obchodního partnera. Filipíny mají navíc velké zásoby kritických surovin, jako je nikl, měď a chromit, které mají zásadní význam pro výrobu zelených technologií. V kombinaci s obnoveným úsilím Filipín o využití potenciálu obnovitelných zdrojů energie a nedávnou liberalizací pro zahraniční investory v tomto odvětví jsou Filipíny důležitým partnerem ekologické transformace.

EU a Filipíny zahájily jednání o dohodě o volném obchodu již v roce 2015. Poslední kolo jednání proběhlo v roce 2017 a jednání byla od té doby pozastavena. Dne 30. června 2022 se ujala úřadu nová administrativa, jež projevila ochotu spolupracovat s EU v klíčových otázkách.

Strategie EU pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu z roku 2021 dále potvrdila dlouhodobý zájem EU o obnovení jednání o dohodě o volném obchodu s Filipínami. EU již zavedla nejmodernější dohody o volném obchodu se dvěma zeměmi ASEAN (Singapur a Vietnam), jedná o dohodě o volném obchodu s Indonésií, brzy obnoví jednání o dohodě o volném obchodu s Thajskem a v současné době provádí analýzu rozsahu působnosti dohody s Malajsií.

Další informace

Obchodní vztahy mezi EU a Filipínami

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688