mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.08.2023 09:51:00

Balíkomaty zaznamenávají v Chorvatsku obrovský boom, příležitosti existují i pro české firmy, BOX NOW je toho příkladem


Okamžitě, okamžitě, expres ... To jsou slova, která si spojíme spíše s internetem a elektronickou poštou, než s klasickou, fyzickou poštou. Expresní doručování balíků se však jako nová poštovní služba stalo hlavním motorem růstu celého trhu tradičních fyzických poštovních služeb, v Chorvatsku nevyjímaje. Růst je tak velký, že tento trh loni překonal nový rekord a dosáhl hodnoty 265 mil. EUR. Příležitosti se chopila česká logistická společnost BOX NOW (www.boxnow.hr), která úspěšně v Chorvatsku staví největší síť výdejních automatů na balíky (parcel lockers).

Téma parcel lockerů a tohoto způsobu doručování zásilek z e-shopů stále není na chorvatském trhu zcela rozvinuto. „Přitom doručování do těchto parcel lockerů je rychlejší, ekologičtější, šetrnější k životnímu prostředí (parcel lockery jsou napájeny solární energií), výrazně snižuje emise CO2 a zároveň, i přes rostoucí počty zásilek, nezatěžují dopravu, ani dopravní infrastrukturu …“, říká ředitel chorvatského BOX NOW ((www.boxnow.hr) Miroslav Mareš. Cílem firmy, která již nyní po celém Chorvatsku vybudovala největší síť parcel lockerů pro vyzvedávání balíků, je nabídnout mnohem rychlejší, levnější a udržitelnější způsob dopravy zboží z e-shopů. V Záhřebu a jeho okolí doručuje BOX NOW zásilky ten samý den, kdy je vyzvedne od odesílatele.

V tomto odvětví v Chorvatsku pracuje přes 11 tis. pracovníků. Podle údajů chorvatského Národního regulačního úřadu pro síťová odvětví HAKOM (www.hakom.hr) se bude tento trh poštovních služeb v nejbližších letech dále zvyšovat (nyní je o čtvrtinu větší než před pěti lety). Zatímco do loňského roku se růst dal zdůvodnit pandemií, která nutila občany objednávat více on-line a následně očekávat expresní doručení poštovních balíků, zájem občanů o doručování neochabuje a naopak poptávka významně roste. Počet provozoven dalších podnikatelských subjektů, jako jsou prodejny a čerpací stanice, kde lze balíky také vyzvedávat, se zvyšuje a na konci roku 2022 v Chorvatsku bylo celkem 422 balíkomatů, což je o 172 % více než na konci roku 2021.

Tržby na chorvatském trhu poštovních služeb mají již několik let pozitivní trend, především díky růstu počtu balíků a expresních služeb souvisejících s e-commerce. Podíl expresních zásilek v roce 2022 představoval 15,4 %, co se týče počtu služeb a téměř 53 % celkových tržeb (v roce 2018 to bylo zhruba 8 % celkového poštovního trhu podle počtu a zhruba 35 % podle tržeb).

Poštovní společnosti, kterých je nyní na chorvatském trhu celkem 23, v loňském roce vygenerovaly celkové tržby ve výši 265 mil. EUR. Konkurentům Chorvatské pošty se tak stále více daří získávat větší podíl na trhu, za posledních pět let zvýšily svůj podíl o 10 % na 41,9 %. (DHL - www.dhl.com/hr, DPD - www.dpd.com/hr, FedEx - www.fedex.com/hr, UPS - www.ups.com/hr, GLS - www.gls-group.com/hr, či InterEuropa - www.intereuropa.hr).

V Chorvatsku bylo v roce 2022 doručeno 31,1 mil. balíků s nárůstem o 7,3 %. V prvním čtvrtletí letošního roku tento růst pokračoval a zvýšil se o 5,5 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Růst trhu poštovních služeb je výsledkem růstu trendu elektronického obchodování, v němž je poštovní služba nepostradatelným článkem při doručování objednaného.

Společnost BOX NOW (www.boxnow.hr) je součástí skupiny EMMA Capital (www.emma-capital.cz), kromě Chorvatskafirma na Balkáně zastoupení také v Řecku a Bulharsku.

Kontakt: Miroslav Mareš, CEO, BOX NOW, Ulica Marica Barić 6, 10000 Zagreb, Croatia, tel.: +385 91 2409 198, e-mail: miroslav.mares@boxnow.hr, www.boxnow.hr.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688