Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2023 06:01:08

Pražská burza zažila nejlepší červenec za posledních 7 let, když ztratila jen jedna emise. Tak slabou likviditu však v červenci dosud ještě nezažila, resp. byla celkově druhá nejnižší v historii pražské burzy. Zájem retailu o akcie KB každopádně neutuchá


Pražská burza má za sebou velmi pozitivní týdny, když nová růstová vlna vlastně odstartovala na konci června po rozhodném dnu pro nárok na dividendu ČEZ. Index PX se dokázal rychle navrátit nad významnější technickou hranici u 1 290 b., nakonec zakončil červenec nejvýše od poloviny května nad hranicí 1 360 bodů. Tedy polepšil si v měsíci o výrazných 6,69 %. Jeho letošní zisky tak znovu překračují 13 %. Pražská burza nicméně letos investorům přináší celkově mnohem vyšší zhodnocení, když index PX-TR, který navíc zohledňuje i vyplacené dividendy, přidává již přes 23 %. Index červenec zakončil na novém historickém maximu 3 265,5 b.

Titulem měsíce se staly akcie PILULKA, které nicméně po vlastně neúspěšném navýšení kapitálu nejprve v úvodu měsíce zaznamenaly nová historická minima. Dokázaly se však vzpamatovat nad cenu ze sekundární nabídky. Titul má však na pražskou burzu zanedbatelný vliv, resp. se sotva 0,3 % vahou „nejslabší“ titul v indexu PX.


Svůj pozitivní vliv zkrátka sehrály zejména banky, ke kterým se nakonec přidaly také akcie ČEZ. Energetický titul nasměrovala zpět výše vidina možného zrušení windfall daně. Tak jako tak zůstávají letos s náskokem nejvýnosnější emisí a to i bez zahrnutí rekordní dividendy. Lídrem zůstal v červenci i z hlediska likvidity, nicméně tentokrát se „sotva“ 46% podílem.

Banky na konci měsíce odstartovaly hospodářskou sezónu. MONETA i ERSTE meziročně navýšily zisky. Rakouské skupině k tomu dopomohly zejména ostatní zástupci, když domácí Česká spořitelna na loňská rekordní čísla nenavázala. Překvapením je záměr skokového zvýšení dividendy ERSTE na 2,70 EUR. Titul v domovské Vídni v závěru měsíce v reakci nejprve prorážel předchozí maxima, resp. obchodoval se nejvýše za téměř 5 měsíců i za více než 35 EUR, avšak zisky neudržel. Akcie KB si před plánovaným čtvrtečním reportem připsaly v červenci stejné zisky jako konkurenční akcie MONETA. Každopádně přetrvává výrazný zájem retailu o ně. KB měla v pololetí již přes 72 tis. akcionářů, resp. přes 66 tis. byly domácí fyzické osoby. Těch tak jen letos přibylo již více než 3,1 tis., resp. za posledního 1,5roku se v tomto ohledu akcionářská struktura rozšířila dokonce o čtvrtinu.

Ostatní emise již výkonnost indexu nepřekonaly. Proti trhu zakončily jen akcie PHOTON ENERGY. Po dosažení letošních maxim z úvodu června tak zkrátka zatím nezastavily jižní směrování, přestože firmě se začala zpět vylepšovat produkce elektřiny.


Při pohledu do minulosti také srpen (obdobně jako i červenec) není měsícem, u kterého by šlo jednoznačněji říci, co od něj mohou investoři z hlediska směrování očekávat. Dle vývoje v posledních 2 letech by šlo říci, že každopádně však výraznější pohyby. Zatímco loni index PX přišel o téměř 5 %, předloni naopak povyskočil o více než 6 %. Na pražské burze o směrování v posledním zhruba roce více než kdy jindy rozhodují výrazně především akcie ČEZ. Nebude překvapením, pokud tomu tak bude také v následujících měsících. Domácí kapitálový trh s nejistotou stále čeká na rozhřešení ohledně budoucnosti energetické společnosti. Vzhledem k vládním prázdninám v první polovině srpna se nejspíše v tomto ohledu nového posunu trh nedočká. Rozvířit dění na titulu o něco více mohou zveřejněné hospodářské výsledky. K akcionářům navíc od dnešního dne začíná fyzicky proudit letošní rekordní dividenda.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688