mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.07.2023 17:20:00

Jednání se záchrannými složkami v Šibeniku

Jednání se záchrannými složkami v Šibeniku

31.07.2023 / 16:24 | Aktualizováno: 31.07.2023 / 17:20

Vedoucí konzulárního oddělení Tomáš Stolina navštívil v pátek 28. července 2023 v doprovodu vedoucího Regionálního úřadu štábu civilní ochrany Srđana Kušćeviće a velitele hasičů Šibenicko-kninské župy Darka Dukiće sídlo Služby civilní ochrany Šibenik.

Kromě fungování systému civilní ochrany v Chorvatsku představil vedoucí Služby civilní ochrany Šibenik Dražen Bilać i fungování operačního centra 112, které je v Šibeniku sdíleno s hasičským záchranným sborem. Výhodou tohoto uspořádání je především rychlost předávání informací a možnost okamžitě reagovat na krizové situace včetně lesních požárů. Operační centrum 112 umožňuje zajistit v případě potřeby pomocí telemostu tlumočení i do českého jazyka.

Ve společném operačním centru 112 měl vedoucí konzulárního oddělení Tomáš Stolina možnost vidět v praxi náročnou práci operátorů linky 112 a hasičů. Velitel hasičů Darko Dukić představil fungování kamerového systému, který ve vysokém rozlišení hasičům poskytuje dokonalý přehled o stavu požárů na většině rizikových míst Šibenicko-kninské župy.

Dalším předmětem jednání bylo vyhodnocení požáru v oblasti Grebaštice, který vypuknul dne 13. července 2023 a zasáhl plochu větší než 600 hektarů. Z pohledu hasičů šlo o jeden z nejsložitějších požáru v letošní sezoně, který si navíc vyžádal evakuaci turistů z přilehlých letovisek. Rychlé šíření ohně komplikoval vítr a podle vyjádření velitele hasičů Darka Dukiće museli hasiči reagovat i na nebezpečné chování přihlížejících turistů, kteří ohrožovali nejen sami sebe, ale i zasahující hasiče. V této souvislosti vyzdvihl význam prevence a informovanosti turistů, aby v podobných případech zůstali pokud možno v bezpečí apartmánů a nevycházeli ven pozorovat práci záchranných složek. Zvláštní varování zaznělo z jeho strany k použití dronů, které ohrožují práci nejen hasičů na místě, ale zejména pilotů požárních letadel.

Vedoucí konzulárního oddělení Tomáš Stolina poděkoval všem členům záchranných složek za skvělé zvládnutí požáru a vysoce ocenil práci chorvatských hasičů. Poděkoval rovněž operátorům linky 112, která je i pro české turisty prvním kontaktem v případě nouze.

V navazující části programu navštívil vedoucí konzulárního oddělení Tomáš Stolina zástupce české policie, kteří jsou v rámci tzv. letních hlídek umístěni v Šibeniku a Vodice. Během jednání se zástupcem náčelníka policie Šibenicko-kninské župy Ivicou Kostanićem ocenil Tomáš Stolina společnou práci českých a chorvatských policistů, kteří s vysokým nasazením pomáhají řešit potíže nejen českých občanů v regionu. Ivica Kostanić v této souvislosti poděkoval českým policistům za jejich práci a ocenil skvělou znalost chorvatštiny. I díky nim se tak Chorvatsku daří udržet image turisticky bezpečné destinace.

PP Šibenik1

PP Šibenik1

PP Šibenik2

PP Šibenik2

PP Šibenik3

PP Šibenik3

PP Šibenik4

PP Šibenik4

PP Šibenik5

PP Šibenik5


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688