Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.07.2023 14:39:15

Podíl dlouhodobě držených bitcoinů atakuje rekordní úroveň

Ilustrační obrázek | zdroj https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Ačkoliv se zhruba každých deset minut vytěží sada nových bitcoinů (aktuálně 6,25 BTC), do oběhu se jich dostává čím dál méně. Současná úroveň nabídky volných bitcoinů se blíží svému historickému minimu z roku 2015. Důvod je jednoduchý. Většinu vytěžených bitcoinů si drží ve svých úložištích tzv. dlouhodobí držitelé (Long Therm Hodlers; zkr. LTH). Údaje z on-chainu dokládají, jak rychle investoři přesouvají své bitcoiny z horkých úložišť do úložišť studených. Z historického pozorování lze dovodit, že k takovému jednání investoři přistupovali na dně kryptoměnových makrocyklů. Pokud tomu bude stejně i v tomto případě a navíc k tomu přičteme blížící se půlení Bitcoinu (cca květen 2024), může být stávající vývoj předzvěstí nového býčího období na bitcoinu.

Nabídka bitcoinů vs. cena

Celková nabídka bitcoinu (BTC), tedy to, kolik kdy bude celkově vytěženo mincí, je stanoveno na 21 milionů BTC. K vytěžení nových bitcoinů dochází přibližně každých deset minut. Tento mechanismus je dán od samého prvopočátku této kryptoměny a jeho chod je udržován matematickým algoritmem. Ten je zvolen zejména proto, že nové BTC těžaři obdrží za vyřešení složité matematické úlohy, jejíž vyřešení zároveň potvrzuje platnost dalšího nového bloku síťového řetězce. V době psaní tohoto článku bylo vytěženo 19,440,456.25 BTC.

Vzhledem k tomu, že po vytěžení každého 200 tisícového bloku dochází k tzv. půlení (halving), tedy k situaci, kdy je odměna za vyřešení složité matematické úlohy snížena na polovinu své předchozí výše, roste celková nabídka BTC v oběhu čím dál pomaleji (znázorněna oranžovou čárou v grafu níže). K půlení dochází zhruba každé čtyři. Toto jednoduché nastavení se odráží v poměru nabídky a poptávky. Vzhledem k rostoucímu zájmu o kryptografii ze strany široké veřejnosti tak v průběhu času poptávka převyšuje nabídku, což působí na růst ceny (v grafu níže černá čára). Omezená emise nových BTC, potažmo s tím související omezená nabídka mincí k prodeji jen zvýrazňují vzácnost tohoto aktiva a tlačí na zvyšování ceny, za kterou jsou investoři ochotni prodat své držené mince. Další tlaky vytváří kombinace kryptografické bezpečnosti, trvanlivosti a transparentnosti.



















Nabídka bitcoinů v oběhu | zdroj: Glassnode

https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=supply.Current

Graf výše je třeba brát zejména jako znázornění rostoucí ceny k počtu vytěžených mincí. Jedná se o neočištěnou nabídku o tzv. "ztracené mince". Podle definice jsou za ztracené mince považovány takové mince, které se již nejméně 7 let nepohnuly, tzn., že s nimi nebyla provedena žádná transakce. Takové mince mohou být na ztracených studených úložištích, ale i jen v rukou dlouhodobého držitele, který drží dané mince, neprodává je a ani je nepřesouvá mezi svými úložišti (kryptopeněženkami).

Když tedy očistíme celkový počet vytěžených mincí o tzv. ztracené mince, dostaneme upravenou metriku cirkulující nabídky. Z té je zřejmé, že až na pár výkyvů zůstává zhruba od roku 2016 nabídka mincí v okolí úrovně 15 milionů BTC (viz graf níže). Když vezmeme v potaz přibližný počet 19,44 milionů vytěžených bitcoinů, dojdeme k tomu, že aktuálně je za ztracené mince považováno zhruba 4,5 milionů bitcoinů.



















Nabídka bitcoinů v oběhu očištěná o ztracené mince | zdroj: Glassnode

https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&category=&m=supply.CurrentAdjusted

Nabídka bitcoinů v rukou hodlerů

Rozdíl mezi dlouhodobými (LTH) a krátkodobými držiteli (Short Therm Hodlers; zkr. STH) bitcoinu je v minimálním počtu dní, po kterou hodleři drží své bitcoinové mince. Za LTH jsou považováni tací držitelé, které drží své mince alespoň 155 dní, tedy zhruba 5 měsíců. Takovým investorů se také říká hodleři, protože se řídí jednoduchou investiční strategií zvanou HODL.

Krátkodobí držitelé jsou pak tací investoři, kteří své pořízené mince ve lhůtě 155 dní buď převedou na jinou adresu, nebo je obratem zase prodají. Přičemž převod na jinou adresu nemusí hned znamenat zbavení se zakoupených mincí, ale třeba jen změnu typu úložiště investora. Podrobná definice pak ještě zahrnuje desetidenní přechodné období mezi oběma typy držitelů.


 

Porovnání dlouhodobých vs. krátkodobých držitelů BTC | zdroj: Glassnode

https://insights.glassnode.com/content/images/size/w1000/2020/11/weights_watermark.png

Díky transparentnosti celého blockchainu lze relativně snadno zjistit, kolik bitcoinových mincí je v oběhu a kolik z nich je v rukou dlouhodobých hodlerů. I když je tato metrika zkreslena ztracenými mincemi, svou vypovídací hodnotu dozajista má. Jednak z ní lze vyčíst, že v pravidelných cyklech dochází k přeskupování mincí z krátkodobých pozic na pozice dlouhodobé a druhak dokládá souvztažnost výkyvům bitcoinového trhu.

Z grafu držených mincí LTH je patrné, že objem dlouhodobě držených mincí již takřka celý rok jen roste a zaznamenává nová historická maxima. Dle této metriky je aktuálně v dlouhodobé držbě 14,532 milionu bitcoinů. Další zajímavostí grafu níže je inverzní korelace s cenou BTC. Z grafu je zřejmé, že hromadný přesun mincí z dlouhodobé držby k prodeji (zelené zóny) koreloval s růstem ceny. Popřípadě obráceně, růst ceny (modré zóny) s sebou nesl změnu z dlouhodobých pozic směrem ke krátkodobým, kdy se investoři rozhodli ke zhodnocení své investice prodejem dlouhodobě držených mincí.


















Nabídka v rukou dlouhodobých držitelů | zdroj: Glassnode

https://insights.glassnode.com/content/images/size/w1000/2020/11/weights_watermark.png

Z grafu je také patrné, že pomyslné makrodno, tedy období s klesající cenou BTC nebylo vždy totožné s vrcholy v dlouhodobé držbě mincí. I když opačnou závislost graf nepotvrzuje, tak obecně vždy platilo, že medvědí trhy vedly k nárůstu dlouhodobě držených aktiv. Tento trend navíc často pokračoval po celou dobu akumulační fáze a dokonce se dá pozorovat i v prvních měsících nového býčího trhu.

Návrat k hodnotám z roku 2015

Zatím k poslední výraznější změně pozic hodlerů z dlouhodobé držby směrem ke krátkodobé držbě došlo v období mezi říjnem 2020 a dubnem 2021. Cena bitcoinu se na začátku této relace pohybovala kolem úrovně 11000 dolarů, aby se na jejím konci dostala na tehdy rekordní úroveň zhruba 64500 dolarů. Čím víc rostla cena, tím víc hodlerů měnilo své pozice a svolilo k prodeji svých dlouhodobě držených mincí.

Za zmínku stojí fakt, že si BTC za dalších šest měsíců (listopad 2021) připsal prozatím svou rekordní hodnotu, když se obchodoval za více než 69000 dolarů. Tento růst už však dlouhodobí hodleři ponechali bez významnější reakce. Viděno toto chování zpětnou optikou se lze domnívat, že se jednalo o první náznaky konce býčího období a příchodu medvědího trhu. Na druhou stranu je zřejmé, že zhruba od té doby se opět zvětšuje objem dlouhodobě držených mincí.

K tématu se vyjádřil i známý analytik kryptoměnového trhu @therationalroot, který na Twitteru zveřejnil graf dlouhodobě držených bitcoinů v poměru k celkové dostupné nabídce. Poznamenal, že aktuální podíl dlouhodobě držených mincí k celkové nabídce činí 73,5 % a blíží se tak svému historickému maximu, na kterém byl v roce 2015.




















Procento nabídky bitcoinů v rukou dlouhodobých držitelů | zdroj: Twitter

https://twitter.com/therationalroot/status/1683568249827368962

Aktuálně rostoucí podíl dlouhodobě držených mincí na celkové nabídce svědčí o rostoucí důvěře v toto nejhodnotnější digitální aktivum. Výše zmíněný analytik navíc zmiňuje rostoucí vzácnost bitcoinu, kdy každé čtyři dochází k půlení, ale zároveň roste počet uživatelů a investorů. Také vlna krachů velkých kryptografických hráčů přispěla ke změně chování investorů, kteří již v menší míře ponechávají své pořízené mince ve zranitelných horkých úložištích, které jsou ve správě centrálních autorit.

Na druhou stranu se říká, že vše má svou cenu a případná rostoucí hodnota bitcoinu může zlákat celou řadu dlouhodobých hodlerů k prodeji části svých mincí. Pokud k takové situaci dojde, bude to dle výše uvedených metrik znamenat, že se bitcoin dostal do počínající fáze býčího trhu, což bude předzvěst k možnému atakování dosavadní nejvyšší cenové úrovně.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688