Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  28.07.2023 15:27:29

Sledujeme živě: Muskova SpaceX vyšle v noci do vesmíru giganta Falcon Heavy. Navíc s dosud nejtěžším nákladem

Kennedyho vesmírné středisko na Floridě by vlastně během jediného dne mělo zažít hned dvě vesmírné mise. Dnes těsně po půlnoci místního času totiž do vesmíru zamířila raketa Falcon 9 s další várkou internetových satelitů Starlink a následně krátce před půlnocí má dojít na misi Hughes JUPITER 3. Teprve po sedmé v historii se tak má od země odlepit 12,2 metrů široká a 70 metrů vysoká super výkonná raketa Falcon Heavy, jejíž motory při startu vytváří tah více než 5 milionů liber. Tedy přibližně tolik, jako v souhrnu motory 18 letadel Boeing 747.

Ranní ptáčata tak v sobotu od 5:04 hod. našeho času budou moci v přímém přenosu sledovat misi, která nabídne přistání hned dvou stupňů bočních raket. A to přímo ve zmiňovaném středisku na Floridě. Otázkou bude viditelnost, jinak jistě úchvatné podívané, vzhledem v místě k nočnímu času. Doplnit lze, že centrální stupeň rakety Falcon bude tentokrát „zahozen“, tedy skončí ve vodách Atlantiku. Shrnout lze, že Falcon Heavy se zjednodušeně řečeno vlastně skládá ze tří raket Falcon 9, přičemž ten centrální je „posílený“. Ten je tradičně nový, zmiňované postranní své služby poskytnou již potřetí.

Pro SpaceX se jedná o komerční zakázku od americké firmy EchoStar Corporation, která klientům nabízí satelitní komunikaci, potažmo internetové služby. Falcon Heavy má zkrátka do vesmíru vynést telekomunikační družici JUPITER 3 vyrobenou firmou Maxar. A dle dostupných informací vyšla na 400 mil. USD. Pokrývat má Severní a Jižní Ameriku a umožnit datový tok 500 GB/s. Celková váha nákladu činí 9,2 tuny, což je vůbec nejtěžší komerční náklad, který kdy zamíří na geostacionární dráhu.

Pro SpaceX jako by se již i v případě Falcon Heavy začínalo jednat o běžný byznys, když zaznamenat šlo 3letou přestávku. Svým prvním startem v roce 2018 dostal Musk Falcon Heavy do podvědomí veřejnosti díky nákladu svého elektromobilu Roadster, který zamířil na svou cestu k Marsu potažmo vesmírem. V následujícím roce následovaly 2 mise, pak však nastal „klid“. Až loni v listopadu došlo na další misi, letos v lednu a v květnu došlo na vynesení dalších satelitů.

Čtěte také: Před 5 lety se do vesmíru dostal Muskův červený Roadster. Kde je nyní?

Starty „běžných“ raket Falcon se již svou četností pomalu mohou srovnávat s jízdním řádem vesnických autobusů. Celkově jich mají za sebou 241. Zmiňované páteční vynesení satelitů Starlink bylo jen pro letošek kulatou již 50. misí!

 

Harmonogram Falcon Heavy

Jak už bylo zmíněno start Falcon Heavy by se měl uskutečnit v 5:04 hod. našeho času, přičemž v případě jakýchkoliv potíží možné startovací okno trvá 99 minut. Pokud by startu zabránilo například počasí (očekává se nicméně příznivé - polojasno 27 st.), k dispozici je totožné startovací okno přesně o den později.

Zmínit možno, že maximální mechanickou zátěží si celý kolos projde 69 vteřin po startu. Po 144 vteřinách svou funkci dokončí postranní motory, resp. následně se oddělí a zamíří na svou kontrolovanou cestu zpět na zem. Vrátí se vlastně po necelých 7,5 minutách po startu. Cesta celého nákladu pak ještě potrvá, resp. k samotnému vypuštění družice dojde až po téměř 3,5 hod. po startu.

Přímý přenos by měla SpaceX spustit asi 15 minut před startem, sledovat mise půjde níže také pak i ze záznamu

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688