Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2023 15:07:16

Když dva dělají totéž, není to totéž... Facebook versus Snap nejen o sázkách na umělou inteligenci

CEO společnosti Meta, Mark Zuckerberg, je opět oblíbeným na Wall Street. Totéž nelze říci o generálním řediteli společnosti Snap, Evanu Spiegelovi. Obě společnosti byly zasaženy změnou ochrany osobních údajů Apple iOS na konci roku 2021 a širším ekonomickým otřesem v loňském roce, na který upozornila prudce rostoucí inflace, rostoucí úrokové sazby a válka na Ukrajině. Jejich reklamní obchody se zmenšily a investoři se dostali na kauci. Následovalo hromadné propouštění. Tento týden se však v několika po sobě jdoucích dnech ukázalo, že kontrast mezi oběma společnostmi je zřetelnější než kdykoli předtím.

Akcie Snapu se ve středu propadly o 14 % poté, co odpoledne předtím zveřejnily neuspokojivou prognózu. Akcie společnosti Meta ve středu v prodlouženém obchodování vyskočily o téměř 7 % po lepších než očekávaných výsledcích, návratu k dvoucifernému růstu a růžovému výhledu pro třetí čtvrtletí. Akcie Meta nyní za rok vzrostly o více než 160 %. Snap vzrostl o 20 %, přibližně v souladu s indexem S&P 500.

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Snap

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Snap

Ani Zuckerberg, ani Spiegel nemají v plánu omezit výdaje na experimentální projekty. Meta pálí čtvrtletně miliardy dolarů na futuristickém metaverzu a Snap nalévá hotovost do produktů a služeb rozšířené reality. Oba silně vychvalují výhody umělé inteligence.

Rozdíl je v tom, že Meta upravila své finance. Zatímco tržby Snapu klesly ve druhém čtvrtletí o 4 %, Meta opět solidně roste, tažena reklamním byznysem Facebooku. Finanční ředitelka Meta Susan Li řekla analytikům ohledně výdělků společnosti, že příjmy z reklamy vzrostly částečně kvůli nárůstu výdajů online maloobchodníků a čínských společností, což pokračuje v trendu z předchozího čtvrtletí. Li také řekl, že online inzerenti přijímají službu Meta's Advantage+, která podle analytiků pomáhá společnosti zlepšit efektivitu jejího reklamního systému po změně soukromí v systému iOS.

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Meta

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Meta

„Vidíme, že se tato práce promítá do výsledků pro inzerenty, protože růst konverzí zůstává ve 2. čtvrtletí silný,“ řekl Li.

I přes oživení reklam se analytici zeptali Zuckerberga na výzvu k zisku ohledně obchodního zdůvodnění investování do metaverze a vyjádřili obavy z rostoucích ztrát v pobočce společnosti Reality Labs.

Zuckerbergův názor na investici společnosti do metaverse – která inspirovala změnu názvu na Meta v roce 2021 – se nadále soustředí na myšlenku, že společnost potřebuje vlastnit platformu. Apple má iOS, Google má Android a Facebook byl vždy nucen hrát podle jejich pravidel, aby získal distribuci pro své aplikace, mezi které patří Instagram a WhatsApp.

Metaverze je místem, kde Zuckerberg vidí tuto dynamickou změnu. Řekl však, že to může trvat deset let, a ve středu analytikům řekl, že „nemůžu vám zaručit, že budu mít v této sázce pravdu“. "Myslím, že toto je směr, kterým se svět ubírá," řekl Zuckerberg. „Dnes má brýle jedna miliarda nebo dvě miliardy lidí; Myslím, že v budoucnu budou všechny chytré brýle." Mezitím Spiegel navrhl Snapovy AR projekty jako „dlouhodobě zaměřenou“ investici, která představuje „rozšíření naší základní platformy spíše než zcela nové sázky“.

Analytik se Spiegela zeptal, zda má společnost „mnoho zaměstnanců, kteří pracují na pětiletých a víceletých projektech, které negenerují příjmy“, čímž zdůraznil obecné obavy, že Snap tráví příliš mnoho času a investic do budoucnosti. řešení okamžitých finančních problémů.

A zatímco Meta zdánlivě vyřešila většinu svých problémů s reklamami, Snap stále bojuje.

„Ziskovost je obzvláště ovlivněna velkým nárůstem výdajů na infrastrukturu, protože Snap investuje do AI, aby zlepšil uživatelský dojem a také se pokusil zlepšit možnosti cílení reklam,“ napsal James Cordwell, analytik Atlantic Equities, v poznámce pro klienty. . Cordwell jako „subškálová platforma“ řekl, že je skeptický ke schopnosti Snapu uspět v těchto oblastech a přitom „stále poskytovat investorům atraktivní výnosy“.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   9:24  Grilování guvernéra Fedu Powella Jan Berka (Roklen24)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
St   0:44  30. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688