OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  28.07.2023 12:00:00

Jak důležité jsou pro Rakušany on-line recenze pojištění?

 Jak důležité jsou pro Rakušany on-line recenze pojištění?
28.7.2023 Zahraničí, Technologie

Šest z deseti Rakušanů považuje podle aktuální studie internetové hodnocení produktů a firem od uživatelů za důležité. Ve věkové skupině do 30 let jsou recenze relevantní dokonce pro téměř 70 % spotřebitelů. A ve finančním sektoru včetně pojištění na ně dá více než 40 % účastníků studie.

Agentura Marketagent.com Online ResearchGmbH provedla v únoru 2023 anketu mezi 1001 osobami ve věku 14 až 75 let formou webových interview, kdy zjišťovala, jaký vliv mají zkušenosti sdílené na internetu na jejich rozhodovací a nákupní chování. Studie je reprezentativní pro celou rakouskou populaci.

Informace z osobní schůzky, doporučení známých a blízkých příbuzných, jakož i webové stránky příslušných firem jsou podle uskutečněného výzkumu na prvních třech místech, jde-li o to, jakým způsobem si člověk obstarává poznatky o nějaké firmě, popřípadě produktech.

Pro 52,7 % dotázaných v anketě jsou relevantní hodnocení zákazníků na webových stránkách (pro 19 % dokonce velmi relevantní, pro dalších 33,8 % spíše relevantní). A 57,9 % účastníků považuje internetové recenze při získání informací o produktech „zcela zásadně“ za velmi důležité nebo spíše důležité. Přitom se projevuje zřetelně generační trend, jak zdůrazňuje agentura Marketagent: on-line recenze jsou pro 78,8 % příslušníků generace narozené mezi roky 19942010 (generaci Z), a také pro 69,8 % mileniálů narozených v letech 19801983, důležité, zatímco v generaci babyboomers (1946-1964) jim lidé přikládají významnou váhu „jen“ z 36,7 %.

Na spolehlivost se nedá vsadit

Důvěra v on-line recenze však není jednoznačná, jak ukazuje studie. 15,8 % respondentů uvádí, že k nim má jen malou důvěru nebo vůbec žádnou, zatímco další zhruba třetina (31,1 %) se vyjádřila, že on-line hodnocením spíše nebo velmi věří. To může souviset i s tzv. „fake recenzemi“, protože 54,6 % oslovených připustilo, že už nejméně jednou odhalilo falešné hodnocení. Podíl falšovaných recenzí se v průměru odhaduje na 37,4 %.

Na druhou stranu už je vysoce zastoupena populace, která na základě špatné recenze na internetu od svého záměru nakoupit už někdy ustoupila (86,1 %). A více než pětina (21,8 %) tak učinila už „často“. Obzvláště mladá generace opakovaně kvůli nedobrým hodnocením své rozhodnutí koupit změnila; v generaci Z je to dokonce podíl 32,5 %.

Recenze v pojištění

V oblasti financí a pojištění jsou považovány on-line recenze za „velmi důležité“ 16,4 % účastníky ankety, a dalších 26,0 % je bere jako „spíše důležité“. Pro sektor to znamená z hlediska důležitosti on-line ocenění služeb šesté místo mezi všemi dotazovanými odvětvími.

Jako nejvýznamnější se ve studii ukázaly internetové recenze u cestování (64,1 % dotázaných se vyjádřilo, že jsou pro ně velmi nebo spíše důležité). Místo druhé si vysloužila oblast „techniky“ (62,0 %) a třetí příčku obsadil obor gastronomie (59,4 % respondentů považuje internetové ocenění spotřebitelů jako relevantní).

Téměř 4/5 všech účastníků ankety už samy také nějakou recenzí nebo hodnocením, případně osobní zkušeností a poznatkem, on-line přispěly. A více než polovina oslovených tak činí stále znovu opakovaně, nejméně jednou ročně (54,4 %). Ve sféře financí se takto na internetu vyjádřilo v uplynulých 12 měsících 6,6 % dotázaných. Výsledek nijak závratný v porovnání s gastronomií (38,6 %), obecně nakupováním (34,1 %) nebo cestováním a dovolenou (30,6 %).

Máte-li zájem o podrobnější údaje či stažení závěrů celého výzkumu, je k dispozici zde ve formátu PDF.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688