Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.07.2023 17:31:00

Další vývoj inflace, sazeb a příznivosti makroekonomického prostředí pro akcie

Pokud dáme stranou možné strukturální změny a trendy v ekonomice, zbývá z hlediska makro-akciového fundamentu hospodářský cyklus. Jeho středobodem je nyní stále vývoj inflace. Podle některých názorů jsou rizika s ní spojená stále vychýlena směrem k opětovnému růstu inflačních tlaků (tudíž je lepší dál monetárně utahovat). Jiní naopak vidí spíše silné dezinflační tlaky a varují před utahováním zbytečným. Dnes se podíváme na predikce inflace od Goldman Sachs.

Vývoj meziroční jádrové PCE inflace je v následujícím obrázku zobrazen červenou křivkou. Ta téměř soustavně klesá a na konci roku 2024 se přibližuje k cíli centrální banky ve výši 2 %. Krátkodobě by meziměsíční inflaci měly ještě tlačit nahoru služby (mimo bydlení), vyloženě deflačně by měl působit trh s ojetými vozy. Inflační tlaky ve službách by podle GS měly polevit na konci letošního roku:

Soustr1

Zdroj: Twitter

GS v grafu na jeho konci predikuje celkem znatelný růst meziměsíční inflace. S tím, že příčinou jsou opět služby. Nevím ale, co by mělo být příčinou. Hlavně pak poukážu na to, že podle červené křivky by inflace měla být u 2 %, ale směrem odshora. Před rokem 2020 zase panovalo dlouhé období, kdy byla inflace také trendově u 2 %, ale zespoda. Takový malý, ale zároveň velký rozdíl. Mohl by totiž vést k úplně jiné monetární „filozofii“ a přístupu. Tedy z celkové tendence /preventivně) uvolňovat k tendenci spíše utahovat.

Druhý graf ukazuje predikce sazeb od GS. Podle nich by si sazby měly dát řadu čtvrtletí pauzu ve svém pohybu nahoru, pak se vydat dolů a na konci roku 2024 by se měly dostat na 4,6 %. Tedy rozhodně ne nějaký brzký a znatelný sešup směrem dolů.

Soustr2

Zdroj: Twitter

Co graf bohužel neukazuje, jsou nějaké odhady sazeb dlouhodobých – rovnovážných. Tedy v podstatě to, jak by v GS viděli dlouhodobé/rovnovážné nastavené monetární politiky. K akciím pak přidám poznámku, že u nich nezáleží na samotných sazbách, ale na výnosech dlouhodobých dluhopisů. A ne absolutních, ale relativních k růstu zisků. V GS čekají, že výnosy desetiletých obligací by se měly pár let držet pod 4 %. Pokud by růst ekonomiky a hlavně zisků tuto laťku převyšoval, jde celkově o prostředí pro akcie příznivé. Ale ani pak nelze zapomínat, že na značnou příznivost jsou již akcie naceněny (pro detaily viz včerejší příspěvek).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688