Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  26.07.2023 17:46:07

Vláda schválila exportní strategii České republiky do roku 2033

Vláda Petra Fialy se sešla ve středu 26. července 2023 k poslednímu zasedání před dvoutýdenními vládními prázdninami. Schválila mimo jiné návrh novel zákonů o výkonu trestu odnětí svobody, o výkonu vazby a o výkonu zabezpečovací detence a také novou exportní strategii České republiky na roky 20232033.

Exportní strategie České republiky na další desetileté období, kterou schválil kabinet Petra Fialy, se zaměřuje na další rozšíření podpory českých exportérů ze strany státu. Větší důraz chce strategie klást na podporu inovativních firem, které mají potenciál produkovat výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Jedním z cílů jsou například i hledání nových trhů a jejich diverzifikace či posilování pozic českých firem v dodavatelských řetězcích. Významnou roli při implementaci strategie a při pomoci exportérům bude hrát agentura CzechTrade, která v současnosti disponuje sítí 52 kanceláří v 64 zemích světa. Více čtěte v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vláda projednala také návrh novely zákonů o výkonu trestu odnětí svobody, o výkonu vazby a o výkonu zabezpečovací detence. Jejím hlavním cílem je sjednocení postupu při nakládání s příjmy odsouzených, kteří vykonávají trest odnětí svobody, a chovanců ve výkonu zabezpečovací detence. Nově by měly být všechny finanční prostředky odsouzených ze všech dostupných zdrojů ukládány na zvláštní účet, na němž věznice vede peníze odsouzených, a z něj by měly být uspokojovány všechny závazky tak, aby odsouzenému vždy zbyla alespoň minimální částka na útraty podle vlastní úvahy. Nová praxe by měla odstranit stávající problém, kdy se řada odsouzených kvůli nařízeným srážkám ocitá zcela bez prostředků.

Vláda schválila také navýšení částky, kterou Ministerstvo financí převádí do státního rozpočtu ze zvláštního účtu, na němž se shromažďují finanční prostředky z dividend akciových společností s majetkovou účastí státu. Vzhledem k rozhodnutí akcionářů ČEZ vyplatit díky rekordním ziskům společnosti vyšší dividendy za rok 2022, než jak předpokládal zákon o státním rozpočtu na rok 2022, budou příjmy státního rozpočtu navýšeny o dalších 9 miliard korun. Celkem tedy stát získá za rok 2022 z dividend ČEZ do státního rozpočtu 54 miliard korun.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-26--cervence-2023-207342/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688