AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  26.07.2023 10:54:48

Nabídka zánovních vozů se začíná stabilizovat – výběr je větší, ceny mírně klesly


Nabídka zánovních automobilů na evropském trhu začíná pomalu růst. Český trh nabídnul za první pololetí letošního roku 41 149 zánovních automobilů, což je ve srovnání s předcházejícím druhým pololetím loňského roku nárůst o 9 148 aut. Obdobná situace je i na Slovensku nebo v Polsku. Začínají se stabilizovat i ceny. Cenový medián těchto aut poklesl od posledního pololetí o 9 000 korun a pohybuje se tak na 669 900 korunách. Vyplynulo to z analýzy trhu, kterou kontinuálně provádí skupina AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Přestože situace na trhu nových automobilů není stále stabilní a čekací doby jsou mnohdy delší než rok, situace na sekundárním trhu zánovních vozů se postupně zlepšuje. Letošní první pololetí mohli zákazníci na celém českém trhu vybírat z o čtvrtinu většího množství zánovních aut než v posledním pololetí loňského roku. Zánovní auta svými parametry suplují nedostatkové nové vozy. Jsou nejen ihned k dispozici, ale vyznačují se i nízkým věkem a nájezdem, zárukou od výrobce a cenou až o čtyřicet procent nižší než nové vozy,“ okomentovala situaci na sekundárním automobilovém trhu Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter. Český trh ojetin nabídnul za letošní první pololetí roku o 9 148 aut více než v tom předchozím, konkrétně 41 149 zánovních aut. Na Slovensku přibylo v nabídce za poslední pololetí 5 tisíc zánovních aut (celkem 17 086 za 1. pololetí 2023) a v Polsku 5 580 (celkem 61 752 za 1. pololetí 2023).

Ceny zánovních vozů, které jsou na středoevropském trhu nabízeny nejčastěji ve věku do dvou let stáří a s nájezdem do dvaceti tisíc kilometrů, po dlouhých třech letech začínají stabilizovat. V posledním pololetí se střední hodnota ceny těchto automobilů v České republice zastavila na 669 900 korunách, to je o 9 100 korun méně než v druhém pololetí loňského roku. V sousedních státech ale cena zatím ještě mírně roste. V Polsku se zánovní auta nabízela nejčastěji za 663 276 korun (124 000 PLN) a na Slovensku za 828 625 korun (35 000 EUR).

Nejčastěji inzerované zánovní vozy v1. pololetí roku 2023

Česká republika Slovensko Polsko
1.

Škoda Fabia Hyundai i30 Toyota Corolla
2.

Škoda Octavia Škoda Fabia Toyota C-HR
3.

Škoda Scala Škoda Octavia Toyota Yaris
4.

Škoda Karoq Kia Ceed Hyundai i30
5.

Škoda Kamiq

Škoda Superb

Kia Sportage

Zánovní automobily jsou v české inzertní nabídce nejvíce ve variantě SUV (40 %), hatchback (22,7 %) nebo kombi (18,4 %). Nejčastěji jde pak o značku Škoda s modely Fabia (8 %), Octavia (5,8 %) nebo Scala (5,1 %). Většina nabízených zánovních aut má benzinový motor (58,2 %), ale významně vzrostla nabídka alternativních paliv. Poslední pololetí mohli Češi vybírat z téměř dvojnásobného množství zánovních, čistě bateriových vozů (konkrétně 1 711) a hybridů (2 336) než o pololetí dříve. Z elektromobilů je nejvíce inzerovaná Škoda Enyaq (13,6 %) a z hybridů Toyota Corolla (11,7 %).

Lucie Brychtová
PR Manager, AURES Holdings

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688