Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  26.07.2023 09:42:01

Ranní okénko - Fed dnes zvýší sazby, další výhled je ale nejistý


Dnešek patří Fedu , který večer bude rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb. Pro dnešek je scénář poměrně jasný, a to 25bodový hike, kdy rozhodnutí o stabilitě by i navzdory rychle klesající meziroční inflaci představovalo výrazné překvapení. Trh tak bude sledovat především náznaky ohledně dalšího vývoje. Fed ve své poslední prognóze naznačil ochotu sazby zvýšit po dnešním hiku ještě jednou, trh se ale tomuto scénáři zdráhá věřit. Přesto by bylo překvapivé, pokud by na dnešní tiskové konferenci předseda Fedu Powell oznámil definitivní stopku a spíše se bude snažit ponechat dveře otevřené pro scénář stability i zvýšení. Meziroční inflace sice zamířila rychle dolů až k červnovým 3 %, v následujících měsících ale bude postup pomalejší a meziroční dynamika dokonce může i růst. Vyloučit tak další hike ze strany Fedu nelze, byť v naší prognóze s ním pro letošní rok již nepočítáme. Trh případnému hiku v dalších měsících přikládá zhruba 40% pravděpodobnost.

Mírný pokles zaznamenal německý Ifo index, kdy se nálada u podnikatelů v celkovém pohledu propadla na nejnižší úrovně od loňského listopadu. Výsledek je tak v souladu s dalšími předstihovými ukazateli, jako je například PMI, které naznačují slabý výkon německé ekonomiky.

Nálada v USA naopak roste, a to alespoň v případě spotřebitelů dle indexu od Conference Board. Nečekaně silný nárůst nálady vykázal již dříve i podobný index Michiganské univerzity a potvrzuje se tak, že na pozadí rychle ustupující inflace a klesajících obav z recese roste i nálada u amerických domácností.

Oslabující koruně přispěchal v rámci včerejšího komentáře na pomoc člen bankovní rady ČNB Jan Procházka, když uvedl, že trhy se patrně mýlí a že si nedokáže představit situaci, kdy v rámci bankovní rady nalezne ČNB konsenzus pro snížení sazeb ještě v rámci letošního roku. V dalším komentáři pak i viceguvernér Jan Frait vystoupil proti sázkám trhu na rychlé snižování, ale zároveň prohlásil, že se bankovní rada k debatě ohledně snižování sazeb patrně dostane již na podzim. Zdali půjde o zářijové či listopadové zasedání ovšem nekonkretizoval.

Koruna tak včera mírně posilovala, den začíná poblíž 24,05 EUR/CZK. Americký akciový trh stejně jako v pondělí uzavřel v zelených číslech, s růstem o 0,3 %. Německý DAX mírně rostl (+0,1 %), stejným tempem pak posilovala i pražská burza.

Hospodářské výsledky dnes představí: 
Meta Platforms Inc-Class A, Coca-Cola Co/The, Thermo Fisher Scientific Inc, Union Pacific Corp, Equinor Asa, At&T Inc, Christian Dior Se, Automatic Data Processing, Rio Tinto Plc, British American Tobacco Plc, Boeing Co/The, Servicenow Inc, Airbus Se, Fiserv Inc, General Dynamics Corp, Cme Group Inc, Gsk Plc, Edwards Lifesciences Corp, Lam Research Corp, Reckitt Benckiser Group Plc, O'Reilly Automotive Inc, L3Harris Technologies Inc, Enel Spa, Amphenol Corp-Cl A, Chipotle Mexican Grill Inc, Banco Santander Sa


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.11.2023Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688