Redakce (Bydlet.cz)
Dům a stavba  |  25.07.2023 15:50:51

Nahradí tepelné čerpadlo klimatizaci? Srovnáváme náklady

Správná volba tepelného čerpadla vám bude dělat radost po celý rok! Vedle vytápění a ohřevu vody s nimi lze totiž objekt i chladit. Zdroj Foto: Master Therm

Stačí relativně málo k tomu, aby byla topná soustava každého moderního domu chytřejší. Instalace tepelného čerpadla už se stala samozřejmostí. Přizpůsobení soustavy možnosti čerpadlem také chladit stále patří k výjimkám. Přitom v Česku nejčastěji užívané typy umí obojí a chlazení s nimi vyjde překvapivě levně.

Pokud se pro chlazení tepelným čerpadlem rozhodnete, nabízí se vám hned několik variant. Efektivita i cena chlazení nakonec vždy závisí na topném systému, který máte v domě k dispozici, a na teplotě chladící vody. Můžete se ovšem spolehnout, že kvalitní tepelné čerpadlo umí chladit takřka vždy.

Rychlý nástup chladícího účinku se bez konvektoru neobejde

V případě nejčastěji využívaného, aktivního chlazení je jednoduše obrácena funkce tepelného čerpadla. Čerpadlo tedy ochlazuje dům a teplo odvádí do okolí. Nezbytná je v tomto případě práce kompresoru a pro optimální výsledek i konvektory. Výsledkem je v zásadě plnohodnotné chlazení podobné tomu, jaké známe u klimatizací.

„Aktivní chlazení je dostupné pro ty, kdo stavbu domu teprve plánují. Pokud totiž má dosáhnout očekávaného efektu, vyžaduje instalaci konvektorů s ventilátory. Ty v topném systému domácnosti nemusí hrát prim, právě chlazení je ale důkazem, o jak důležitý doplněk moderních topných systémů se jedná,“ upozorňuje David Liška, odborník společnosti Master Therm.

Teplota chladící vody je nižší než teplota rosného bodu vzduchu v místnosti – typicky okolo 10 °C. Konvektory nasávají vzduch z místnosti a ochlazený a odvlhčený ho vrací zpět do interiéru. Ze vzduchu tak odebírají latentní i citelnou složku tepla a s ohledem na kondenzaci vzdušné vlhkosti musí být vybaveny odvodem kondenzátu. Z důvodu kondenzace vyžaduje celá chladící soustava – včetně veškerých rozvodů – důkladnou tepelnou izolaci. Nástup chladícího účinku je rychlý a přenášený chladící výkon vysoký.

Chladit můžete i se stávající topnou soustavou

O něco méně známou možností, to o však zajímavější pro většinu majitelů domů s tepelným čerpadlem, je použití teploty chladící vody nad teplotou rosného bodu, obvykle 18-20 °C. Kapalinu v tomto teplotním rozmezí lze pouštět například do podlahového topení, aniž by v topné soustavě docházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti.

„Bezkondenzační chlazení je stále oblíbenější, protože ho mohou využít i domácnosti, které původně možnost chlazení tepelným čerpadlem nepředpokládaly, mají ale instalovanou některou z variant plošného vytápění,“ upozorňuje na rostoucí trend Liška. Vhodné pro něj jsou velkoplošné otopné soustavy typu podlahového, stěnového nebo stropního vytápění.

Chladící výkon je v tomto případě nižší než u ostrého chlazení, je tedy nutné chladit dlouhodobě Dochází ale ke snížení citelného tepla, a naopak růstu relativní vlhkosti. To přispívá k mimořádné účinnosti, která není negativně ovlivněna spotřebou energie na kondenzaci vodní páry a chlazení je proto provozně velice úsporné. Přichlazování se nakonec projevuje přirozeněji, pozvolněji a obejde se bez proudění studeného vzduchu.

Zemní vrt či kolektor – ta nejúspornější varianta v zimě i v létě

Tím vůbec nejefektivnějším řešením je pasivní chlazení neboli freecooling. A domácnost finančně vyjde přesně tak, jak jeho název napovídá – v podstatě zadarmo. Klíčem k úspěchu je přitom zemní kolektor či vrt, na kterém stojí princip tepelných čerpadel země-voda. Díky chytrému systému není k této funkci třeba práce kompresoru a spotřeba elektrické energie se tak redukuje na pouhé napájení oběhových čerpadel, která ovšem mají minimální odběr. Na obráceném principu tak funguje nejen čerpadlo samotné, ale také zemní vrt či kolektor, ze kterého teplo běžně čerpá. Odpadní teplo je mařeno právě ve vrtu. Bonusem je, že zemní zdroj se v létě přenosem tepla z domu rekuperuje a tím se zvyšuje jeho účinnost v zimním období, kdy z něj teplo naopak chcete odebírat.

Tepelná čerpadla země-voda získávají energii ze země pomocí svislého či plošného kolektoru.Tím cirkuluje nemrznoucí směs, která odebírá zemní teplo, a právě díky stálé teplotě země nakonec můžete ušetřit až 80 % nákladů oproti elektrickému kotli.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688