Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.07.2023 13:59:09

Akcie Unileveru rostou, protože pokles inflace podporuje tržby

Akcie společnosti Unilever Plc posílily, protože společnost oznámila zmírnění růstu cen výrobků osobní péče a kosmetiky, což vedlo k oživení poptávky zákazníků. Tržby se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 7,9 % na podkladovém základě. Společnost předpovídá výrazné zpomalení růstu nákladů a optimismus ohledně lepší ziskovosti vedl v Londýně k růstu akcií až o 5,7 %.

Výsledky naznačují, že společnosti vyrábějící spotřební zboží mohou mít radost z oživení spotřeby díky omezení růstu cen. Zmírnění inflace je dobrou zprávou pro nakupující a přichází poté, co vlády zemí, jako je Velká Británie, vyvinuly tlak na supermarkety a výrobce spotřebního zboží, aby nabízeli nižší ceny.

Investoři zkoumají první sadu výsledků, které představil generální ředitel Hein Schumacher, a hledají náznaky jeho strategie, jak oživit pomalý výkon společnosti Unilever. Nový generální ředitel po několika týdnech ve funkci zvýšil celoroční prognózu a předpovídá na letošní rok růst tržeb o více než 5 %. Tento výhled může být konzervativní, protože analytici předpovídají 6,1 %.

Společnost si vybrala externího generálního ředitele, aby jí pomohl napravit její byrokratickou kulturu a vypořádat se s kritikou, že se příliš soustředila na tzv. "sociální účel" výrobků, které prodává. Schumacher, bývalý šéf nizozemského mlékárenského družstva Royal FrieslandCampina, by se měl vrátit k debatě o oddělení potravinářských značek, jako je majonéza Hellmann's, od rychleji rostoucích jednotek osobní péče, krásy a pohody.

Nový generální ředitel uvedl, že je celkově spokojen se změnami, které společnost Unilever provedla ve své struktuře před jeho příchodem, protože podpoří rychlejší rozhodování. V loňském roce společnost Unilever začala snižovat 15 % svých vedoucích pozic a reorganizovala své podniky do pěti skupin.

Společnost Unilever očekává ve druhém pololetí čistou inflaci nákladů ve výši zhruba 400 milionů eur (443 milionů USD), což je méně než 1,5 miliardy eur v prvních šesti měsících roku.

Finanční ředitel Graeme Pitkethly uvedl, že zvýšení cen potravin a zmrzliny může být vyšší než u ostatních divizí, protože náklady na zemědělské suroviny zůstávají volatilnější kvůli suchu v jižní Evropě a tlaku na dodávky obilí. Zmrzlina byla nejpomaleji rostoucí divizí společnosti Unilever, jejíž základní růst činil 5,6 %, přestože ceny vzrostly o více než 12 %. Pokles byl způsoben poklesem spotřeby v domácnostech a podnik je více vystaven působení Evropy, kde jsou spotřebitelé odolnější vůči zvyšování cen.

Pitkethly uvedl, že objem prodaného zboží vzrostl ve všech regionech s výjimkou Evropy. Růst cen ve druhém čtvrtletí pocházel převážně z již dříve provedených zvýšení, uvedl.

Procento podniků společnosti Unilever, které získaly větší podíl na trhu, kleslo na 41 %, protože spotřebitelé přešli na levnější výrobky a společnost vyřadila nevýkonné formáty výrobků. Pitkethly to označil za zklamání a uvedl, že cílem společnosti je zvýšit tento podíl nad 50 %.

"Existuje trend hledání kvality za nízkou cenu, protože spotřebitelé se snaží vyrovnat rozpočet na domácnost," uvedl a jako příklad uvedl indické spotřebitele, kteří přecházejí na sypaný čaj, a Brazilce, kteří kupují levnější prací prostředky.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688