V4 Group (V4 Group)
Zákony a právo  |  25.07.2023 09:25:33

Přes půl roku po zrušení EET. Jaké jsou dopady?

Týden finančního vzdělávání Global Money Week

Povinnost elektronické evidence služeb skončila oficiálně letos v lednu. Ale v roce 2020 došlo k pozastavení EET, a to byla předzvěst jeho konce. EET mělo původně narovnat podnikatelské prostředí. Náklady na zavedení přitom byly zhruba 370 mil. a průběžné náklady činily zhruba 308 mil. ročně. I když podle NKÚ byly tyto náklady podhodnoceny. Každopádně povinné EET už není a po více než roce se můžeme podívat na dopady.

Cílem EET bylo zvýšení příjmů státního rozpočtu, bohužel celý koncept byl uchopen nešťastně a do vnímání široké veřejnosti se vryl tak, že stát musí všechny drobné podnikatele hlídat, protože podvádí na daních. EET bylo v České republice zavedeno rychle například v porovnáním s registrem smluv, který lze vnímat jako další nástroj, jenž měl aktivně posilovat důvěru občanů v náš stát,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.  

S novou vládou EET však zazvonila hrana. Obchodníci zjistili, že je pro ně často výhodnější, aby nepřijímali platební karty, ale po zákaznících požadovali hotovost. Proto se čím dál častěji lidé mohou setkat s cedulí KARTY NEBEREME.  

Zrušení EET má za důsledek obnovu plateb v hotovosti. Vliv na to mají i zvýšené náklady na provoz restauračních zařízení, ale i kamenných obchodů. Kvůli vyšší inflaci zdražilo v podstatě všechno včetně energií, “ dodává Jelínek.  

Zrušení EET obchodníci vítají. Jenže pokud by měli živnostníci nastavena jednoduchá pravidla pro výpočet daňových povinností a jejich daňová zátěž byla přiměřená, neměli by důvod se daním vyhýbat.  

Někteří zákonodárci však volají po obnovení EET. Stát má totiž v důsledku zrušení EET prý problém důsledně vybírat daně.  Na druhou stranu očekávat rozkvět šedé ekonomiky a rozpad podnikatelského prostředí není na místě. Jestliže nechtěl živnostník dodržovat zákony, nedonutilo ho ani EET.  

Důvodem proč někteří prodejci nechtějí přijímat platební karty, jsou i vysoké poplatky karetním společnostem. Často se pohybují od desetin až k jednotkám procent z celkové zaplacené sumy. Živnostník tak přichází o zisk, který by byl vyšší, kdyby zákazník zaplatil v hotovosti.  

Naopak důvodem, proč někteří zákonodárci volají po obnovení EET je možné nezákonné chování různých živnostníků, kteří nechtějí přijímat platební karty a takto mohou snáze krátit své tržby.  

Hotovost nás nezruinuje

I když hodně obchodů přejde na platby v hotovosti, nedojde k žádné katastrofě. Jen někteří z nás budou muset do peněženek přidat papírové i kovové peníze, protože na platbu kartou si už dost zvykli.  

Kdy mohou obchodníci platbu hotovostí odmítnout?

„Mezi příklady, kdy lze odmítnout platbu v hotovosti patří situace například, kdy někdo platí při jedné platbě více než 50 mincemi, nebo má platit nestandardně poškozenými tuzemskými bankovkami. Dalším příkladem je platba prostřednictvím bankovek a mincí, u kterých existuje důvodné podezření, že jsou padělané nebo pozměněné, přičemž v této situaci může přijímateli platby vzniknout povinnost zadržet takovéto bankovky a mince bez náhrady,“ vysvětluje Viktor Kubuš, advokát V4 Group. 

A dodává, že podle stanoviska České národní banky, můžou odmítnout platbu v hotovosti také e-shopy, a to v případě, že nelze provést platbu za zboží za současné fyzické přítomnosti obchodníka a zákazníka, nebo neumožňuje-li obchodník platbu za zboží až v okamžiku jeho převzetí, v případě doručování objednaného zboží na adresu určenou zákazníkem.  

„Příjemce platby je povinen odmítnout převzetí platby v hotovosti vždy, jedná-li o platbu převyšující částku 270 000 korun,“ dodává Kubuš. 

V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu

02.08. 11:57  Hotovost posiluje svobodu občanů. (Tomasso)
02.08. 11:29  Hotovost posiluje svobodu občanů. (predalien32)
28.07. 17:41  Proč (ludvik)
28.07. 07:22  nakupuju jinde (Jindřich)
27.07. 14:07  Kecy kecy kecy (Jiří Toscana)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688