Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.07.2023 11:57:36

Pražská burza se v týdnu dle indexu PX-TR posunula na nová historická maxima. Před startem výsledkové sezóny ji výše opět táhly finanční tituly. Jen měsíc po SPO na akciích PILULKA insider prodeje


Vlastně od konce června, poté co si rozhodným dnem pro nárok na dividendu prošly akcie ČEZ, se následně pražská burza jako by vezla na nové pozitivní vlně. Od té doby zaznamenala jen 3 nevýrazně ztrátové seance. V tomto týdnu se index PX dostal již na 2měsíční maxima, když si polepšil o 1,84 %. Sesterský index PX-TR, který navíc zohledňuje i vyplacené dividendy, si polepšil obdobně. Již od středy nicméně začal uzavírat na nových historických maximech, potažmo v pátek se přehoupl již nad hranici 3 200 bodů. Od loňských říjnových minim zkrátka pražská burza, díky i dividendám, nabídla třetinové zhodnocení. Její jen letošní výkonnost se dle daného indexu přehoupla přes 20 %.

  Graf: PX-TR graf, ke stažení SVG, PNG

Letos jinak dominantní akcie ČEZ se pokouší, obdobně jako již v zimě, opět dohánět akcie ERSTE. Posílily již čtvrtý týden v řadě. Ve Vídni hned v pondělí uzavřely na 4měsíčních maximech, potažmo si následně technicky otevřely cestu výše směrem k další technické hranici, kterou lze spatřovat u 34,40 EUR. A během jen pár dní se k ní již v pátek posunuly. Přineslo to na konci týdne i solidní likviditu na titulu, když u nás titulu k vyšším cenám dopomáhala dále slábnoucí korunaEUR (již nad hranici 24 Kč/EUR). Likvidita byla neobvykle více než dvojnásobná oproti akciím ČEZ.

Hned v pondělí poskočily výše akcie MONETA, u kterých jsme o minulém víkendu popisovali navýšení podílu ze strany finančníka Pavla Tykače. Dále tak umazávají ztráty po dubnové dividendě. Obdobně se dařilo bez nových zpráv i akciím KB, které se tedy také posunuly na nová téměř 3měsíční maxima.


Časově ještě lépe si vedou akcie KOFOLA, které totiž v pátek zakončily na 10měsíčních maximech. Zmínit možno, že zveřejněný zápis z červnové valné hromady ukázal na pokračující zájem firmy rozdělovat každoročně mezi akcionáře cca 300 mil. . To indikuje návrat k vyšší vlastně tradičnější dividendě společnosti ve výši 13,50 . Loni firma rozdělila „jen“ 11,30 .

Druhý týden v řadě se každopádně výkonnostním lídrem pražské burzy staly akcie PILULKA. Nejspíše však již svou dominantní růstovou šňůru neprodlouží. Jinak než negativně totiž asi nelze vyhodnotit krok jednoho ze dvou zakladatelů/představitelů firmy. Martin Kasa zkrátka v pátek prodal 1 350 akcií PILULKA při kurzu 475 . Tedy vlastně jen měsíc po dokončení navyšování kapitálu, které dle výsledku nešlo nazvat jinak než debaklem. Po prvním kole úpisu přitom od bratrů Kasových přišlo vyjádření, že i oni se zúčastnili navyšování kapitálu. Nyní zmiňovaný Martin Kasa rázem prodává. V regulatorním hlášení dokonce se zdůvodněním, které má asi napomoci zmírnit negativní pohled na tzv. insider prodej. K transakci totiž uvedl doplňující informaci: „Prodej akcií z důvodu investice do rekonstrukce soukromé nemovitosti.“ Prodejní transakce za cca 641 tis. Kč navíc poměrně nestandartní, když se dle všeho musela uskutečnit mimo trh. V pátek se totiž na pražské burze zobchodovalo pouhých 10 akcií PILULKA, na RM-Systému pak dalších 37. Místem transakce je v hlášení uváděna Fio banka. Nicméně možno zmínit, že Martin Kasa je na rozdíl od svého bratra s akciemi firmy historicky téměř neaktivní. Vlastně jeho jedinou transakcí byla na konci loňského roku koupě 300 akcií PILULKA tehdy ještě při ceně 650 .

Akcie ČEZ si udržely v týdnu svou pozici nejlikvidnější emise, nicméně druhý týden v řadě cenově jen nevýrazně oscilovaly u předchozích hodnot. Titul stále čeká na vládní zprávy, potažmo výraznější dění by také mohla přinést výplata letošní dividendy. Přítok nových financí na titulu může začít již příští úterý 1. srpna, kdy firma fyzicky k akcionářům přerozdělí rekordních 78 mld. , resp. k minoritám se dostane necelých 23,5 mld. .

Červená čísla za týden zaznamenaly jen dva tituly. Akcie GEN DIGITAL za nepříliš kurzotvorné likvidity, resp. ovlivněny u nás v přepočtu sílící korunou k dolaru. Na Nasdaq přitom zaznamenávaly 4měsíční maxima, technicky se dokonce pokoušely přibližovat svému 200dennímu cenovému průměru. Volatilitu navýšily akcie PHOTON ENERGY, které se po firemním měsíčním reportu pokoušely druhý týden v řadě i o další zisky, avšak neúspěšně. Z indexu PX byly vlastně jedinou ztrátovou emisí.

 

Přestože na pražské burze vládne prázdninová atmosféra, potažmo „okurková sezóna“, a objemy obchodů jsou nejslabší v roce, přesto se v tento „nejhorší čas“ nejspíše úspěšně uskuteční IPO společnosti MMCITÉ. Dle knihy objednávek je na spodní straně cenového pásma 160-200 dostatečná poptávka na upsání všech nabízených milionu akcií.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688