Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.07.2023 09:27:20

Jestřábí ECB a riziko policy chyby - Rozbřesk

Dnes je tomu přesně rok, co Evropská centrální banka odstartovala cyklus zpřísňování své měnové politiky. Opuštění záporných úrokových sazeb, které ECB držela dlouhých osm let, bylo od té chvíle následováno nad očekávání razantním cyklem zvyšování sazeb, a to o celých 400 bazických bodů. Centrální banka navíc sama signalizuje, že ještě nemá – vzhledem k neuspokojivému inflačnímu vývoji – hotovo a hodlá jít s úrokovými sazbami směrem vzhůru.

Připomeňme, že ECB začala v polovině minulého roku zvedat sazby jako jedna z posledních centrálních bank, když zatvrzele opakovala mantru, že inflační šok je pouze dočasného (nabídkového) charakteru, který může bez větších problémů tzv. výjimkovat. Tento chybný úsudek však dostal ECB výrazně za křivku, a proto byla nakonec donucena začít prudce zvedat úrokové sazby. V tomto roce ECB míru měnové restrikce dále prohloubila spuštěním programu kvantitativního utahování (QT), byť jak jsme již psali dříve, v případě zemí jako Itálie ECB dluhopisy stále ještě nakupuje (QE).V tento moment platí, že ECB zůstává jednou z nejvíce jestřábích centrálních bank. Celková inflace v eurozóně sice viditelně klesá, centrální banku však znervózňuje především setrvačnost její jádrové složky. Z chování ECB je zjevné, že si již nemůže dovolit udělat chybu – jednoduše proto, že se v minulých letech ohledně inflace mýlila až příliš často. Právě z tohoto důvodu klade ECB větší důraz na realizovanou (jádrovou) inflaci jako vodítko pro nastavení měnové politiky než na vlastní inflační výhled.

Tento vzad-hledící přístup by měl ECB pomoci s její kredibilitou. Jde však zároveň o riskantní přístup, která zvyšuje pravděpodobnost policy chyby, kdy se může centrální banka opětovně dostat – díky setrvačnosti s jakou funguje měnová politika – za křivku. Tohoto rizika si je ECB zřejmě vědoma, ale nezabrání jí, aby v příštím týdnu znovu zvýšila svou depozitní sazbu o 25 bazických bodů a na zářijovém zasedání pak zakončila tento cyklus utahování měnové politiky na 4,0 %.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna mírně ztrácela i během včerejší obchodní seance a přiblížila se k hranici 24,00 EUR/CZK, nad kterou se naposledy krátce ohřála v březnu letošního roku. Domácí makro kalendář je dnes prázdný a tak bude českou měnu zajímat především vývoj na hlavních trzích, které již vyhlížejí zasedání Fedu a ECB v příštím týdnu (viz úvodník).

Eurodolar

Eurodolar včera vitelně propadl pod 1,12, což má za následek růst dolarových úrokových sazeb. Ty pozitivně reagovaly na překvapivý pokles nových žádostí o podporu (v nezaměstnanosti) v USA. Zde třeba dodat, že ke globálnímu růstu výnosů dluhopisů rovněž přispěly i zprávy z Japonska, kde vláda publikovala novou makro-prognózu, která ukázal na to, že inflace bude nad cílem i ve střednědobém horizontu. To může být důležitá informace před zasedáním Bank of Japan příští týden. Dodejme, že Bank of Japan je poslední mezi centrálními bankami, která se snaží expandovat svoji bilanci.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   6:03  Sazby mohou jít stále dolů už v červnu - Citi (video) Patria (Patria Finance)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688