OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Cestování  |  21.07.2023 06:00:00

10 kroků k dovolené bez nervů - Cestovní pojištění 2023

 Cestovní pojištění 2023: 10 kroků k dovolené bez nervů
21.7.2023 Produkty, Pojistný trh

Rychle na internet, zvolit první výhodnou nabídku, vyplnit nejnutnější údaje, zbytečně neutrácet. Zaplaceno, hotovo, jedeme! Ne, tak by opravdu nemělo vypadat sjednání cestovního pojištění pro vás a vaši rodinu. Ačkoli to na první pohled nevypadá, jedná se o poměrně komplexní finanční produkt. A důsledky nesprávného nebo nedostatečného nastavení mohou být nedozírné. Na cestovním pojištění nešetřete, nechte si dost času a nebojte se poradit s odborníkem. Ještě předtím je tu pro vás 10 praktických bodů pro vaši základní orientaci.

  1. Kam to bude?

Různé země, různé ceny. Podle toho, který stát je vaší cílovou destinací, volte limity pojistného plnění, zejména za léčebné výlohy. To je jedna z nejdůležitějších částí cestovního pojištění. Jiné částky budou namístě v případě Slovenska a jiné u Spojených států, ale i řady dalších zemí, kde je zdravotní péče násobně dražší než u nás. Volte tedy raději vyšší limity. Jednoznačně lze také doporučit vybrat si cestovní pojištění s asistenční službou, která vám poradí například s překladem a doporučí vhodný postup pro konkrétní situace, které vás mohou potkat. Pro ty, kdo budou trávit dovolenou v našich luzích a hájích, existuje cestovní pojištění pro Českou republiku. Oceníte jej, zejména pokud nemáte úrazové pojištění nebo pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě.

  1. Průzkum terénu

Vezměte to zodpovědně – za ten klid na dovolené to stojí. Seznamte se s nabídkami pojišťoven. Ujasněte si vlastní priority a výši dostatečných pojistných limitů. Včetně limitů dílčích, například na stomatologické ošetření. Připravte se raději investovat stovku navíc než později litovat a v případě průšvihu doplácet statisíce. Pojistka, která stojí pár korun, asi nebude tím nejspolehlivějším krytím všech rizik. Ověřte si také, jestli nemáte cestovní pojištění ke své platební kartě, a jaké skýtá možnosti, často zjistíte, že jde pouze o základní typ pojistné ochrany. Vždy pozorně pročtěte všechny podmínky a především výluky z pojištění. Tedy situace, kdy pojišťovna plnění neposkytne (např. se nejedná o nezbytnou lékařskou péči, země je na seznamu nedoporučených destinací pro cestování, svou roli hrál alkohol apod.).

  1. Plavání na paní radovou, nebo divoká voda?

Při sjednání cestovního pojištění je velký rozdíl v tom, jestli se hodláte věnovat standardním letním radovánkám, anebo něčemu „divočejšímu“. Nastavte proto svoji pojistku velmi pečlivě. Základní cestovní pojištění se standardně vztahuje na rekreační sporty. U jiných aktivit záleží na stupni rizika, resp. náročnosti (nadmořská výška horské trasy, hloubka ponoru při potápění). Také na provozování tzv. extrémních sportů se musíte připojistit (jachting na moři, skok padákem). Poslední kategorii tvoří tzv. nepojistitelné sporty (freediving, letecké sporty). K těm již potřebujete individuálně nastavenou smlouvu.

  1. Ať nepřijdete o všechno

Kupujete zájezd s velkým předstihem? Máte často nemocné děti? Vyplatí se pojištění storna zájezdu nebo cesty. Zde ovšem nesmíte prošvihnout termín! U části pojišťoven je nezbytné připojištění sjednat v rozmezí jednoho až maximálně tří dnů po uhrazení cesty či pobytu. U některých pojišťoven musíte toto připojištění sjednat maximálně 15 dní před odjezdem. Každá pojišťovna má podmínky trochu jiné. Někde musíte počítat se spoluúčastí, jinde pojišťovna uhradí celou částku, zpravidla se to pohybuje v rozpětí 80–100 % storno poplatků.

  1. Když se rozbije levá filánž

Dalším praktickým nástrojem pro váš větší klid může být pojištění zpoždění letu. Aby došlo k pojistnému plnění, musí být let opožděn o určitý počet hodin – nejčastěji minimálně o 6 hodin oproti plánovanému času odletu. Finance z pojistky lze pak využít na uhrazení nákladů na stravu, ubytování, přepravu či třeba úschovu zavazadel, které jste museli vynaložit kvůli zpoždění. V době, kdy není výjimkou, že na evropských letištích dochází k pořádným zmatkům a lety se opožďují, nebo jsou dokonce rušeny, může takové pojištění přijít vhod.

  1. Pojistka „na blbost“

Tedy oficiálně – pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě. Přichází na řadu, pokud způsobíte třetí osobě škodu na majetku nebo na zdraví. Je to hned. Vaše dítě vysklí hotelové dveře nebo při řádění v bazénu neúmyslně někoho zraníte. To nepotěší ani v Česku, natož v zahraničí. Nespoléhejte tedy pouze na pojištění léčebných výloh, připojistěte i odpovědnost. Základní balíčky totiž pojištění odpovědnosti nemusí obsahovat.

  1. Pasažér pod srdcem

Pokud si chcete užít poslední dovolenou, kde si budete moci dát nohy nahoru, najíst se normálním tempem a všude nehledat přebalovací pult, jen do toho! Při fyziologickém průběhu těhotenství cestování nic nebrání. Ničím se neliší ani cestovní pojištění jako takové. Nicméně sjednat ho lze pouze do určité doby – nejčastěji do 26. týdne gravidity. Některé pojišťovny navíc vyžadují potvrzení od ošetřujícího lékaře, že cestovat skutečně můžete. Koneckonců zkonzultovat s lékařem váš stav a možná rizika není na škodu. Pro váš klid také doporučujeme zvolit vyšší limity pojistného krytí léčebných výloh. Co je z pojištění vyloučeno vždy, je rizikové těhotenství. Pokud si ale v 31. týdnu v zahraničí zlomíte prst, pojistné plnění za tento úraz dostanete.

  1. Decka nebo dvě?

Nebudete to chtít slyšet, zvlášť pokud plánujete dovolenou uprostřed toskánských vinic nebo se těšíte na aperol v plážovém baru. Ale cestovní pojištění a alkohol nejdou dobře dohromady. Většina pojišťoven výrazně zkrátí nebo zcela odmítne krytí, pokud vám při pojistné události naměří alkohol v krvi. Pohlídejte si proto pojistné podmínky, a pokud si nechcete dovolenkové drinky odpustit, zvažte cílené připojištění. To zahrnuje toleranci určitého množství alkoholu v krvi při vzniku pojistné události. Samozřejmě zde platí výluka, pokud při takové události porušíte zákon a například způsobíte nehodu za volantem.

  1. S větrem ve výpletu

Pokud se chystáte na zahraniční cyklovýlet, cestovní pojištění je nezbytností. Rizik, kterým jste jako cyklisté vystaveni, je celá řada. Nemusí jít rovnou o střet s automobilem. Stačí pád na nerovném terénu nebo srážka s nečekanou větví. Ačkoli helma není pro osoby nad 18 let povinná, rozhodně ji lze doporučit. Pozor, pokud neplánujete jen rekreační jízdu a kochání se přírodou, ale třeba sjíždění horského terénu. Ověřte si, zda není potřeba se připojistit. Resp. zda se pojištění na plánovanou aktivitu vůbec vztahuje. Zvážit můžete i úrazové pojištění. To by přišlo na řadu při úrazu s trvalými následky nebo při úmrtí. Pro možné škody třetím osobám sjednejte připojištění odpovědnosti. Případně se ujistěte, že se vaše pojištění odpovědnosti vztahuje i na jiné státy než Česko.

  1. Zaostřeno na kufry

A konečně, při sjednání cestovního pojištění myslete i na svá zavazadla. Ztracení, odcizení, zničení… To jsou situace, které dokážou zkazit náladu na cestách. A v případě cestovní tašky s osobními věcmi a elektronikou vás mohou připravit o desetitisíce. Opět proto dobře projděte limity pojistného plnění. Nezapomeňte, že na některé položky (typicky hotovost či šperky) a situace (odcizení tašky ze stanu či odemčeného auta) se pojištění nemusí vztahovat vůbec.

Nyní byste měli mít pod kontrolou všechny základní aspekty cestovního pojištění. Tak dobrý výběr a šťastnou cestu!

Marek Seidl
Pojistný analytik
Broker Trust

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688